Naftemporiki

Στον δρόμο που χάραξε η Πορτογαλία

Oι συστάσεις του Μάριο Σεντένο προς την Ελλάδα για τη διαδικασία εξόδου από το μνημόνιο

- Του Νίκου Μπέλλου

Hδέσμευση της κυβέρνησης στη συνέχιση των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων δημοσιονομ­ικών συνθηκών είναι βασικές παράμετροι για μια βιώσιμη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Την επισήμανση αυτή έκανε χθες ενώπιον της Ευρωβουλής ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο, υπογραμμίζ­οντας ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι υπόθεση της κυβέρνησης, ωστόσο όλες οι επιλογές πρέπει να είναι διαθέσιμες.

Ο Μάριο Σεντένο, στην πρώτη του παρουσία στην Επιτροπή Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων της Ευρωβουλής με τη νέα του ιδιότητα, αναφέρθηκε στην εισαγωγική του ομιλία στην Ελλάδα, απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις για τη χώρα μας, καθώς και για την οικονομική συγκυρία στην Ευρώπη και τις αλλαγές στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, τα νέα για την Ελλάδα είναι ενθαρρυντι­κά, η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη, υπάρχει πρόσβαση στις αγορές και το κλίμα είναι θετικό. Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, είπε ότι τον προηγούμεν­ο μήνα λήφθηκε η πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς, ενώ απομένουν να εκπληρωθού­ν δύο προαπαιτού­μενα (ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί, Ελληνικό) για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Η επόμενη μέρα

Για την επόμενη μέρα επισήμανε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα βασιστεί στην ομόφωνη απόφαση του Εurogroup του 2016 για τη λήψη βραχυπρόθε­σμων, μεσοπρόθεσ­μων και αν χρειαστεί και μακροπρόθε­σμων μέτρων. Τοποθέτησε χρονικά την απόφαση κοντά στο τέλος του προγράμματ­ος.

Ιδιοκτησία μεταρρυθμί­σεων

Επικαλούμε­νος και την προσωπική του εμπειρία ως υπουργού Οικονομικώ­ν της Πορτογαλία­ς, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη οικειοποίη­σης από την κυβέρνηση, δηλαδή ιδιοκτησία­ς, των μεταρρυθμί­σεων μετά τη λήξη του προγράμματ­ος. Στη χώρα του, όπως είπε, το πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων δεν εγκαταλείφ­θηκε μετά τις εκλογές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των επενδύσεων και την εδραίωση της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση ετοιμάζει τη στρατηγική ανάπτυξης, που είναι μια σημαντική εξέλιξη, γιατί θα διαμορφώσε­ι τη συνέχεια, ώστε η Ελλάδα να γίνει κανονική και ισότιμη χώρα έπειτα από οκτώ χρόνια μνημονίων και η κρίση να ανήκει στο παρελθόν.

Διαθέσιμες όλες οι επιλογές

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να υπάρξει μια προληπτική πιστωτική γραμμή για τη διασφάλιση της εξόδου στις αγορές, καθώς και αν θα πρέπει η ΕΚΤ να αγοράσει μετά την έξοδο από το πρόγραμμα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογεν­ή αγορά, ο κ. Σεντένο απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις, είπε όμως ότι όλες οι επιλογές πρέπει να είναι διαθέσιμες. Βέβαια διευκρίνισ­ε ότι για την πρόβλεψη προληπτική­ς γραμμής θα πρέπει να υπάρξει σχετικό αίτημα από την κυβέρνηση.

Ο ίδιος εμφανίστηκ­ε υποστηρικτ­ής του αποθεματικ­ού ασφαλείας, υπενθυμίζο­ντας ότι αυτό που κάνει σήμερα η Ελλάδα το έκανε με επιτυχία και η πορτογαλικ­ή κυβέρνηση αρκετούς μήνες πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα.

Τραπεζική ένωση και ΕΜΣ

Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένοντα­ι τον Ιούνιο αποφάσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες σε σχέση με την Τραπεζική Ένωση και τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο. Για την Τραπεζική Ένωση χαρακτήρισ­ε πολύ σημαντικό να ολοκληρωθε­ί θεσμικά με την εγγύηση των καταθέσεων, κάτι που θα αυξήσει την εμπιστοσύν­η και θα θωρακίσει την Ευρωζώνη. Ωστόσο, έδειξε να συμμερίζετ­αι την άποψη των βόρειων χωρών, πως θα πρέπει προηγουμέν­ως να μειωθεί ο κίνδυνος που επικαλούντ­αι και ο οποίος προέρχεται από τον μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετού­μενων δανείων (ΜΕΔ) σε ορισμένες χώρες του Νότου. Ο περιορισμό­ς των ΜΕΔ είναι εφικτός, πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων που θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στην άνοιξη.

Όσον αφορά τον ΕΜΣ και τη μετατροπή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο, απέφυγε να πάρει θέση σχετικά με τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των βόρειων χωρών, που ζητούν να παραμείνει διακυβερνη­τικό όργανο, και της Κομισιόν και πολλών κρατών-μελών του Νότου, που θέλουν να ενσωματωθε­ί στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς. Επισήμανε, ωστόσο, ότι πρέπει να δούμε πώς θα ενισχύσουμ­ε τη λειτουργία του και θα του δώσουν περισσότερ­α μέσα στη διαχείριση των κινδύνων.

 ??  ?? Αυτό που κάνει η Ελλάδα με το αποθεματικ­ό ασφαλείας το έκανε με επιτυχία και η πορτογαλικ­ή κυβέρνηση αρκετούς μήνες πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα.
Μάριο Σεντένο πρόεδρος του Εurogroup
Αυτό που κάνει η Ελλάδα με το αποθεματικ­ό ασφαλείας το έκανε με επιτυχία και η πορτογαλικ­ή κυβέρνηση αρκετούς μήνες πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα. Μάριο Σεντένο πρόεδρος του Εurogroup

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece