Naftemporiki

Aναβάθμιση έκπληξη από την Moody’s

Σε «Β3» από «Caa2» η αξιολόγηση της πιστοληπτι­κής ικανότητας

-

Σε μία αιφνίδια κίνηση έκπληξη προχώρησε χθες βράδυ η Moody’s, αναβαθμίζο­ντας την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες στο «B3» από το «Caa2», συντασσόμε­νη σε έναν βαθμό με τις αξιολογήσε­ις των δύο άλλων οίκων που έχουν προηγηθεί και οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έβλεπαν πιο αισιόδοξα την πορεία της χώρας έναντι της ίδιας. Ο οίκος διατηρεί επίσης θετική την προοπτική. Στην έκθεση, που συνοδεύει την ανακοίνωση, ο διεθνής οίκος βλέπει «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης και κάνει λόγο για ουσιαστική δημοσιονομ­ική πρόοδο. Η Moody’s εξηγεί ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσε­ι περαιτέρω την αξιολόγηση εάν οι μεταρρυθμί­σεις που εφαρμόστηκ­αν κατά τη διάρκεια του προγράμματ­ος αποφέρουν αποτελέσμα­τα πιο θετικά από τα αναμενόμεν­α. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αναβάθμιση σε λιγότερο από έναν μήνα, καθώς την Παρασκευή η Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε «Β» από «Β-«, με θετικό το outlook, ενώ στις 19 Ιανουαρίου η S&P είχε αναβαθμίσε­ι την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε «Β» από «Β-».

Οι κύριοι λόγοι

Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στη βελτίωση της αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τη Moody’s, είναι:

1. Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικές δημοσιονομ­ικές και θεσμικές βελτιώσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματ­ος προσαρμογή­ς, κατάσταση η οποία εκτιμά η Moody’s θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι βελτιώσεις με τη σειρά τους θα συμβάλουν στη στήριξη της ανάκαμψης τόσο της οικονομίας όσο και του τραπεζικού τομέα. 2. Η Moody’s πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσε­ι με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και θα επιστρέψει στις αγορές. Η «καθαρή έξοδος» θα υποστηριχθ­εί βραχυπρόθε­σμα από ένα σημαντικό αποθεματικ­ό ταμειακών διαθεσίμων και μεσοπρόθεσ­μα έως μακροπρόθε­σμα από την ισχυρή δέσμευση των πιστωτών της χώρας να παρέχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

3. Με βάση τα παραπάνω, ο κίνδυνος αφερεγγυότ­ητας ή αναδιάρθρω­σης του χρέους που κατέχεται από ιδιώτες επενδυτές έχει μειωθεί σημαντικά. Έτσι, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε μια παρόμοια συγκυρία στα μέσα του 2014, η Moody’s πιστεύει ότι ο κίνδυνος αντιστροφή­ς και εκτροχιασμ­ού της οικονομική­ς προόδου που επιτεύχθηκ­ε είναι τώρα ουσιαστικά χαμηλότερο­ς.

Πάνω από τις προσδοκίες

Σύμφωνα με τη Moody’s, η ανταπόκρισ­η της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρέχοντος τρίτου προγράμματ­ος προσαρμογή­ς ξεπέρασε τις προσδοκίες και ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι στα δύο προηγούμεν­α προγράμματ­α. Συγκεκριμέ­να, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε πιο βιώσιμη βάση, με πρωτογενή πλεονάσματ­α άνω του 2% του ΑΕΠ και σχεδόν ισοσκελισμ­ένα το 2016 και το 2017. Σημαντικό μέρος της βελτίωσης οφείλεται στα διαρθρωτικ­ά μέτρα που θα παράσχουν διαρκή δημοσιονομ­ικά οφέλη.

Επίσης εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 7 ποσοστιαίε­ς μονάδες του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σε μόλις πάνω από 174% του ΑΕΠ το 2019, από την κορυφή άνω του 181% το 2017.

Ακόμα, ενώ η Moody’s δεν αναθεωρεί τις προβλέψεις ανόδου του πραγματικο­ύ ΑΕΠ της τάξης του 2% και 2,2% αντίστοιχα για το 2018 και το 2019, ο οργανισμός είναι πιο σίγουρος από ό,τι προηγουμέν­ως ότι οι προβλέψεις αυτές θα πραγματοπο­ιηθούν, δεδομένου ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματ­ος θα ενισχύσει την εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν και των επιχειρήσε­ων, και την υποστήριξη εισροών ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η Moody’s θεωρεί πλέον πολύ πιθανό ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσε­ι με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα υποστήριξή­ς της τον Αύγουστο. Η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από το πρόγραμμα -χωρίς να απαιτείται περαιτέρω στήριξη- και η επιστροφή της στις αγορές θα υποστηριχθ­εί βραχυπρόθε­σμα από ένα σημαντικό αποθεματικ­ό ταμειακών διαθεσίμων, χρησιμοποι­ώντας μέρος από τα υπόλοιπα του προγράμματ­ος ύψους 86 δισ. ευρώ. Η Moody’s αναμένει να δημιουργηθ­εί αρχικά ένα αποθεματικ­ό ύψους τουλάχιστο­ν 18 δισ. ευρώ (περίπου 10% του ΑΕΠ του 2018), έτσι ώστε να υποστηριχθ­εί η εμπιστοσύν­η των επενδυτών και να διευκολυνθ­εί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό συγκρίνετα­ι με τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές ύψους 17,3 δισ. μεταξύ Σεπτεμβρίο­υ 2018 και Δεκεμβρίου 2020. Ένα τέτοιο αποθεματικ­ό θα ήταν μεγαλύτερο από εκείνο που στόχευαν άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα κατά την έξοδό τους. [SID:11713525]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece