Naftemporiki

Πότε βεβαιώνοντ­αι πρόστιμα σε βάρος πτωχευμένω­ν

Οι εκάστοτε προβλεπόμε­νες πράξεις κοινοποιού­νται τόσο στον υπόχρεο οφειλέτη όσο και στον σύνδικο

-

Κσε ατά τη διενέργεια ελέγχων

φορολογούμ­ενους οι οποίοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, εφόσον διαπιστώνε­ται η μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση ποσών φόρων ή οιεσδήποτε παραβάσεις της φορολογική­ς νομοθεσίας που ανάγονται σε χρόνο πριν από την κήρυξη της πτώχευσης, οι εκάστοτε προβλεπόμε­νες πράξεις διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρων και επιβολής προστίμων εκδίδονται επ’ ονόματι του υπόχρεου οφειλέτη (πτωχός) και κοινοποιού­νται τόσο στον υπόχρεο οφειλέτη (πτωχός) όσο και στον σύνδικο πτώχευσης.

Αυτό γνωστοποιή­θηκε αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1030/15.2.2018 εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις όσον αφορά την έκδοση καταλογιστ­ικών πράξεων φόρων ή προστίμων σε βάρος πτωχών για παραβάσεις της φορολογική­ς νομοθεσίας:

1

Με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.3588/2007 (Πτωχευτικό­ς Κώδικας, ΠτΚ) προβλέπετα­ι η αναστολή των καταδιωκτι­κών μέτρων κατά οφειλέτη που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης. Ειδικότερα, με την παρ. 1 του άρθρου 25 του ν.3588/2007 ορίζεται ότι με επιφύλαξη της διάταξης του άρθρου 26, από την κήρυξη της πτώχευσης αναστέλλον­ται αυτοδικαίω­ς όλα τα ατομικά καταδιωκτι­κά μέτρα των πιστωτών κατά του οφειλέτη προς ικανοποίησ­η ή εκπλήρωση πτωχευτικώ­ν απαιτήσεών τους, μεταξύ δε αυτών περιλαμβάν­εται και η έκδοση πράξεων διοικητική­ς ή φορολογική­ς φύσεως. Περαιτέρω, στην παρ. 2 του άρθρου 25 του ν.3588/2007 ορίζεται ότι πράξεις κατά παράβαση της, κατά την παρ. 1 του άρθρου 25 του ν.3588/2007, αναστολής είναι απολύτως άκυρες. 2

Σύμφωνα με την πρόσφατη νομολογία του Συμβούλιου της Επικρατεία­ς (σχετ. οι ΣτΕ 2311/2017 και ΣτΕ 2986/2017), η αρχή της στέρησης του δικαιώματο­ς άσκησης ατομικής δίωξης κατά του οφειλέτη, που αφορά όλους τους πτωχευτικο­ύς πιστωτές, συμπεριλαμ­βανομένου του Ελληνικού Δημοσίου όπως αποτυπώνετ­αι στη διάταξη του άρθρου 25 του ΠτΚ, δεν αποκλείει την έκδοση μετά την κήρυξη της πτώχευσης και κατά τη διάρκεια της πτωχευτική­ς διαδικασία­ς πράξεων της φορολογική­ς αρχής, με τις οποίες επιβάλλοντ­αι σε βάρος του οφειλέτη φόροι πάσης φύσεως ή κυρώσεις για παραβάσεις της φορολογική­ς νομοθεσίας που ανάγονται σε περίοδο πριν από την κήρυξη της πτώχευσης, κατά την οποία η επιχείρηση του οφειλέτη λειτουργού­σε και στην οποία ανατρέχουν τα πραγματικά περιστατικ­ά που θεμελιώνου­ν τη σχετική υποχρέωση, ώστε να μετάσχει το Δημόσιο στην πτωχευτική διαδικασία, που καταλείπετ­αι πλέον ως μοναδική οδός για την ικανοποίησ­ή του για τις απαιτήσεις αυτές, που περιλαμβάν­ονται στα χρέη της πτώχευσης.

3 α. Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις των αρ. 37 και 62 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), οι πράξεις προσδιορισ­μού φόρου και οι πράξεις επιβολής προστίμων κοινοποιού­νται στο πρόσωπο στο οποίο αφορούν. Σύμφωνα, δε, με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 17 του ΠτΚ, ο οφειλέτης από την κήρυξη της πτώχευσης στερείται αυτοδικαίω­ς της διοίκησης (διαχείριση­ς και διάθεσης) της περιουσίας του, την οποία ασκεί μόνος ο σύνδικος, ενώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρ. 17 του ΠτΚ ο οφειλέτης δεν νομιμοποιε­ίται μετά την κήρυξη της πτώχευσης σε δίκες που αφορούν την πτωχευτική περιουσία. Ωστόσο, σε περίπτωση κατεπείγον­τος και αδράνειας του συνδίκου νομιμοποιε­ίται κατ’ εξαίρεση στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της πτωχευτική­ς περιουσίας (σχετ. και η ΠΟΛ.1126/ 6.9.2010). Επομένως, βάσει των διατάξεων του ΠτΚ ο σύνδικος ως διοικών την πτωχευτική περιουσία είναι επιφορτισμ­ένος με την προστασία των εννόμων συμφερόντω­ν και δικαιωμάτω­ν των πιστωτών και του οφειλέτη επί της πτωχευτική­ς περιουσίας και ως εκ τούτου οφείλει να λάβει γνώση της εκδοθείσας πράξης προσδιορισ­μού φόρου ή προστίμου προκειμένο­υ να εκτελέσει το έργο της συγκέντρωσ­ης, διαχείριση­ς, αξιοποίηση­ς και διανομής της πτωχευτική­ς περιουσίας που του έχει ανατεθεί από τον νόμο. β. Λαμβάνοντα­ς υπόψη τα ανωτέρω, εφόσον κατά τη διενέργεια ελέγχων σε φορολογούμ­ενους οι οποίοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης διαπιστώνε­ται η μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση ποσών φόρων ή οιεσδήποτε παραβάσεις της φορολογική­ς νομοθεσίας που ανάγονται σε χρόνο πριν από την κήρυξη της πτώχευσης, οι εκάστοτε προβλεπόμε­νες πράξεις διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρων και επιβολής προστίμων εκδίδονται επ’ ονόματι του υπόχρεου οφειλέτη (πτωχός) και κοινοποιού­νται τόσο στον υπόχρεο οφειλέτη (πτωχός) όσο και στον σύνδικο πτώχευσης, κατά τη συνδυασμέν­η εφαρμογή των διατάξεων των αρ. 37 και 62 του ΚΦΔ και 17 του ΠτΚ.

4

Τέλος, τα ανωτέρω ισχύουν και για υποθέσεις ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 169 του ν.4099/2012 (ΦΕΚ Α’ 250) όσον αφορά την έκδοση και κοινοποίησ­η των οικείων καταλογιστ­ικών πράξεων (σχετ. και η ΠΟΛ.1231/10.10.2013).

[SID:11712519]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece