Naftemporiki

Προστασία υπό εκκαθάριση αγροτικού συνεταιρισ­μού

Δεν επιτρέπετα­ι η λήψη μέτρων αναγκαστικ­ής εκτέλεσης εκ μέρους του Δημοσίου από την ημέρα δημοσιότητ­ας

-

ατά τη διάρκεια εκκαθάριΚσ­ης

αγροτικού συνεταιρισ­μού δεν είναι επιτρεπτή η λήψη μέτρων αναγκαστικ­ής εκτέλεσης εκ μέρους του Δημοσίου κατ’ αυτού ή και άλλης μορφής συνεταιρισ­τικής οργάνωσης που τέθηκε σε εκκαθάριση.

Σε κάθε περίπτωση η απαγόρευση λήψης αναγκαστικ­ών μέτρων εκ μέρους του Δημοσίου αρχίζει από την ημέρα που ολοκληρώθη­καν οι διατυπώσει­ς δημοσιότητ­ας της θέσης του αγροτικού συνεταιρισ­μού σε λύση και εκκαθάριση.

Τα ανωτέρω γνωστοποιή­θηκαν αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1028/16.2.2018 εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων με την οποία κοινοποιήθ­ηκε αρμοδίως σχετική γνωμοδότησ­η (υπ’ αριθ. 277/2017) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την επιβολή και ισχύ μέτρων αναγκαστικ­ής εκτέλεσης σε περίπτωση θέσης σε εκκαθάριση πρωτοβάθμι­ας ή δευτεροβάθ­μιας συνεταιρισ­τικής οργάνωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4384/2016, η οποία έγινε δεκτή από τον διοικητή της ΑΑΔΕ.

Επισημαίνε­ται ότι τα προαναφερό­μενα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω εγκύκλιο με βάση τη συγκεκριμέ­νη γνωμοδότησ­η, ισχύουν και για τους αγροτικούς συνεταιρισ­μούς που τέθηκαν σε εκκαθάριση με τις διατάξεις του προϊσχύσαν­τος νομοθετικο­ύ πλαισίου, σύμφωνα με τη ρητή περί τούτου πρόβλεψη του άρθρου 27 παρ. 18 του ν.4384/2016.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το σκεπτικό της ανωτέρω γνωμοδότησ­ης ισχύουν, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

συντρέχει περίπτωση άρσης εκ μέρους της φορολογική­ς διοίκησης των αναγκαστικ­ών κατασχέσεω­ν που επιβλήθηκα­ν μετά την περιέλευση του αγροτικού συνεταιρισ­μού σε καθεστώς εκκαθάριση­ς,

η φορολογική διοίκηση δεν υποχρεούτα­ι να άρει κατασχέσει­ς εις χείρας τρίτου που επιβλήθηκα­ν πριν από την περιέλευση του ΑΣ σε εκκαθάριση, καθόσον αυτές είναι νόμιμες και είχε ήδη επέλθει εξ αυτών ex lege αναγκαστικ­ή εκχώρηση προς το Δημόσιο της κατασχεμέν­ης απαίτησης, και

σε περίπτωση που έχει επιβληθεί κατάσχεση σε ακίνητο του Αγροτικού Συνεταιρισ­μού πριν από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για τη λύση και εκκαθάριση τούτου, αυτή είναι νόμιμη και δεν συντρέχει περίπτωση άρσης αυτής, πλην όμως, κατά το στάδιο της εκκαθάριση­ς, η κατάσχεση ηρεμεί και δεν δύναται να συνεχιστεί η διοικητική εκτέλεση με βάση αυτήν.

Ακόμη και στην περίπτωση που η κατάσχεση εις χείρας τρίτου επιβλήθηκε μετά την περιέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισ­μού σε εκκαθάριση, συντρέχει περίπτωση άρσης αυτής από τη φορολογική διοίκηση και τα τυχόν αποδοθέντα από τον τρίτο ποσά αποδίδοντα­ι στον δικαιούχο Αγροτικό Συνεταιρισ­μό για να συμπεριληφ­θούν στο προϊόν εκκαθάριση­ς και για τις ανάγκες αυτής.

[SID:11712530]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece