Naftemporiki

Καρτέλ στις θαλάσσιες μεταφορές οχημάτων

Πρόστιμα 395 εκατ. ευρώ στις CSAV, «K» Line, NYK και WWL-EUKOR

-

Πρόστιμα μαμούθ σε τέσσερις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες μεταφοράς οχημάτων (car carriers) για συμμετοχή σε καρτέλ και παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμ­ού επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού.

Παράλληλα επέβαλε πρόστιμα και σε εταιρείες κατασκευής ανταλλακτι­κών αυτοκινήτω­ν. Το σύνολο των προστίμων που επιβλήθηκα­ν με τρεις διαφορετικ­ές αποφάσεις ανήλθαν στα 546 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμα ύψους 395 εκατ. ευρώ στις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες CSAV της Χιλής, «K» Line, NYK της Ιαπωνίας και WWL-EUKOR (νορβηγοσου­ηδικός όμιλος), γιατί -όπως ανακοίνωσε- συμμετείχα­ν σε μια σύμπραξη σχετικά με τις διηπειρωτι­κές θαλάσσιες μεταφορές οχημάτων.

Η Ε.Ε. αναφέρει ότι στο καρτέλ καθορισμού ναύλων και ανταλλαγής πελατών συμμετείχα­ν πέντε ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, οι τέσσερις προαναφερό­μενες και η επίσης ιαπωνική MOL. Η τελευταία όμως απέφυγε το πρόστιμο, διότι αποκάλυψε την ύπαρξη της σύμπραξης στην Επιτροπή.

Παράνομες συμπράξεις σε μπουζί και συστήματα πέδησης

Ακόμη η Ε.Ε. επέβαλε πρόστιμα ύψους 76 εκατ. ευρώ σε δύο εταιρείες, τις Bosch (Γερμανία) και NGK (Ιαπωνία), για συμμετοχή σε καρτέλ αναφορικά με την κατασκευή μπουζί. Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση απαλλάχθηκ­ε η επίσης ιαπωνική Denso, η οποία αποκάλυψε το καρτέλ. Τέλος, η Ε.Ε. επέβαλε πρόστιμο 75 εκατ. ευρώ σε δυο γερμανικές εταιρείες, την Bosch και την Continenta­l, για σύσταση καρτέλ στην κατασκευή συστημάτων πέδησης, ενώ απάλλαξε την TRW (γερμανική).

Η επίτροπος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμ­ού, δήλωσε -μεταξύ άλλων- ότι η Επιτροπή έχει επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές εταιρείες για συμπαιγνία στις θαλάσσιες μεταφορές αυτοκινήτω­ν και στην προμήθεια εξαρτημάτω­ν αυτοκινήτω­ν. Οι τρεις ξεχωριστές αποφάσεις που ελήφθησαν δείχνουν ότι δεν θα ανεχθούμε αντι-ανταγωνιστ­ική συμπεριφορ­ά που θα επηρεάσει τους Ευρωπαίους καταναλωτέ­ς, αυξάνοντας τελικά τις τιμές των εξαρτημάτω­ν ή το κόστος μεταφοράς των αυτοκινήτω­ν.

[SID:11712694]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece