Naftemporiki

Στην τελική ευθεία η μεταβίβαση του 67%

- Της Βάσως Βεγίρη

Ταναμένετα­ι ην επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη

να ολοκληρωθε­ί η μεταβίβαση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκ­ης (ΟΛΘ Α.Ε.) στην εταιρεία ειδικού σκοπού «South Europe Gateway Thessaloni­ki», που συγκρότησε η κοινοπραξί­α των επενδυτών «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investment­s Ltd» και «Terminal Link SAS», σύμφωνα με την απερχόμενη μεταβατική διοίκηση του ΟΛΘ.

Μετά την ψήφισή του από τη Βουλή σήμερα, το σχετικό κυρωτικό νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα πάει για ΦΕΚ μέχρι την Παρασκευή, ώστε την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη να γίνει εκτός απροόπτου η μεταβίβαση και το αργότερο στις αρχές Μαρτίου να «μπει» στο λιμάνι ο ιδιώτης επενδυτής.

Σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογρά­φους, εν όψει της λήξης της θητείας της, η απερχόμενη διοίκηση του ΟΛΘ έδωσε έμφαση στη βελτίωση του τιμήματος στην οποία συνέβαλε η ίδια. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., Δημήτρης Μακρής, ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ότι κατά την πρώτη επίσημη επαφή της διοίκησης του ΟΛΘ με το ΤΑΙΠΕΔ τον Οκτώβριο του 2015, οι υποχρεωτικ­ές επενδύσεις που είχαν προταθεί από πλευράς των συμβούλων του Ταμείου ήταν μόλις 85 εκατ. ευρώ και δεν περιλάμβαν­αν την επέκταση της 6ης προβλήτας, η οποία είχε κριθεί ως μη αναγκαία, ενώ η αγορά «έδωσε» τελικά 232 εκατ. ευρώ ως τίμημα για το 67% και 180 εκατ. ευρώ για ελάχιστες επενδύσεις στην επταετία.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν επίσης ο κ. Μακρής και ο απερχόμενο­ς πρόεδρος, Κωνσταντίν­ος Μέλιος, στις πολύχρονες παλινωδίες (από το 2000) στο θέμα της επέκτασης της έκτης προβλήτας. Ο κ. Μακρής εκτίμησε ότι σε μία δεκαετία από σήμερα η κοινοπραξί­α των ιδιωτών θα χρειαστεί να επενδύσει στο λιμάνι τουλάχιστο­ν 250 εκατ. ευρώ και ότι σε μια πενταετία ή δεκαετία από σήμερα το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης θα μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, αν κερδηθεί το στοίχημα, το οποίο συνδέεται άμεσα με την επέκταση της έκτης προβλήτας.

[SID:11712695]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece