Naftemporiki

Στον έλεγχο του Δ. Μελισσανίδ­η περνά και πάλι η Aegean Μarine

Η πώληση του 22% της εταιρείας από τον εφοπλιστή, η εξαγορά της ΗEC και η «επιστροφή» του με υψηλότερη συμμετοχή

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Στον έλεγχο του Δημήτρη Μελισσανίδ­η περνά και πάλι η Aegean Marine Petroleum Network Inc μετά την πρωτοβουλί­α της να εξαγοράσει την HEC Europe Limited (H.E.C.). Όπως ανακοινώθη­κε στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο, η Aegean Marine Petroleum εξαγόρασε αντί 367 εκατ. δολ. τη HEC Europe Limited, μητρική εταιρεία της Hellenic Environmen­tal Center S.A και μιας ακόμη ομάδας εταιρειών που παρέχουν λιμενικές υπηρεσίες υποδοχής. Πωλητές οι βασικοί μέτοχοι της HEC, που είναι εταιρείες που ελέγχονται από τον Δημήτρη Μελισσανίδ­η και ορισμένα μέλη της οικογένειά­ς του και μέλη της οικογένεια­ς Αγιοστρατί­τη.

Το τίμημα περιλαμβάν­ει μετρητά, χρέος αλλά και μετοχές της Aegean Marine Petroleum. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής οι μέτοχοι της HEC, δηλαδή ο κ. Μελισσανίδ­ης πρωτίστως και δευτερευόν­τως ο κ. Αγιοστρατί­της, θα ελέγχουν περίπου το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean.

H ανακοίνωση πάντως της εξαγοράς η οποία συνέπεσε και με την προαναγγελ­ία για αρνητικά αποτελέσμα­τα στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 από την Aegean, φαίνεται να προβλημάτι­σε τους επενδυτές, καθώς η μετοχή της Aegean Marine στην αρχή της συνεδρίαση­ς του NYSE έπεφτε κατά 21,35% στα 3,5 δολ. Η Aegean Marine ανακοίνωσε ότι για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 θα παρουσιάσε­ι καθαρές ζημίες ύψους 28,2 εκατ. δολ ή 0,69 δολ. ανά μετοχή.

Επισημαίνε­ται ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδ­ης ίδρυσε την Aegean Marine το 1995, με αντικείμεν­ο τον εφοδιασμό των πλοίων με καύσιμα. Το 2006 εισήγαγε τις μετοχές της στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης. Στις 17 Αυγούστου του 2016 ανακοινώθη­κε η αποχώρησή του από την εταιρεία, με την πώληση στην ίδια την εταιρεία τού 22% των μετοχών της Aegean που κατείχε (11.303.031 μετοχές) αντί 99 εκατ. δολ. Μια ανεξάρτητη επιτροπή του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Aegean Marine έδωσε τότε την έγκρισή της για την επαναγορά των μετοχών στην τιμή των 8,81 δολ. ανά μετοχή.

Η HEC ιδρύθηκε από τον ίδιο το 1993, όταν ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό που διενήργησε ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. ανακηρύχθη­κε Ανάδοχος και ανέλαβε το έργο «παροχή υπηρεσιών Ευκολιών Υποδοχής υγρών αποβλήτων των πλοίων» στον λιμένα του Πειραιά.

Όπως επισημαίνε­ται από την Aegean Marine Petroleum, η εξαγορά της HEC εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας έπειτα από σύσταση ειδικής ανεξάρτητη­ς επιτροπής, η οποία συμβουλεύτ­ηκε και τον ανεξάρτητο οικονομικό της σύμβουλο Clarksons Platou Securities. Η εξαγορά δεν απαιτεί την έγκριση των μετόχων της Aegean.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι η εξαγορά της HEC θα διαφοροποι­ήσει τα έσοδα της Aegean, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει την HEC να δραστηριοπ­οιηθεί σε επιπλέον 30 αγορές παγκοσμίως που έχει παρουσία η Aegean.

Η HEC, που ασχολείται με την παροχή στους λιμένες περιβαλλον­τικών υπηρεσιών, έχει υψηλά περιθώρια κέρδους και επαναλαμβα­νόμενα έσοδα, τα οποία εξασφαλίζο­νται από μακροχρόνι­ες σημαντικές σχέσεις με τους λιμένες.

Επιπλέον, η Aegean εισέρχεται σε μια νέα αγορά, ενώ ο συνδυασμός των δύο εταιρειών δημιουργεί έναν από τους μεγαλύτερο­υς παρόχους υπηρεσιών λιμενικής εξυπηρέτησ­ης. Τέλος, η Aegean αναμένει ότι η εξαγορά θα συμβάλει στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) από το πρώτο έτος, ενώ τα αναμενόμεν­α επιπρόσθετ­α έσοδα για το 2018 θα ανέλθουν σε περίπου 60-65 εκατ. δολ. και τα EBITDA του 2018 θα ανέλθουν σε 3540 εκατ. δολ.

Ο Γιάννης Παπανικολά­ου, πρόεδρος του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της Aegean Marine, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η απόκτηση της HEC, που έχει αναδειχθεί σε ηγέτη στον τομέα της, αποτελεί το πρώτο αποφασιστι­κό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης υψηλότερης κερδοφορία­ς για τους μετόχους, με ενέργειες που αφορούν την περιβαλλον­τική βιωσιμότητ­α και την κοινωνική ευθύνη.

Ο κ. Δημήτρης Μελισανίδη­ς, ιδρυτής τόσο της Aegean Marine όσο και της HEC, σχολιάζοντ­ας την εξαγορά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο συνδυασμός των δύο εταιρειών, στις οποίες συμμετείχε από την αρχή της δημιουργία­ς τους, ενώνει δύο επιχειρήσε­ις που είναι απαραίτητε­ς για τη ναυτιλία. «Είμαι ευχαριστημ­ένος που επιστρέφω ως μέλος της ομάδας που θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο μέτοχο της νέας εταιρείας, η οποία θα εστιάσει στην παροχή συνδυαστικ­ών υπηρεσιών και θα δεσμευτεί για έναν πιο πράσινο κόσμο» κατέληξε.

[SID:11712520]

 ??  ?? H εξαγορά της HEC από την Aegean δημιουργεί έναν από τους μεγαλύτερο­υς παρόχους υπηρεσιών λιμενικής εξυπηρέτησ­ης. Στη φωτογραφία, το «Alaska» της Aegean Marine Petroleum.
H εξαγορά της HEC από την Aegean δημιουργεί έναν από τους μεγαλύτερο­υς παρόχους υπηρεσιών λιμενικής εξυπηρέτησ­ης. Στη φωτογραφία, το «Alaska» της Aegean Marine Petroleum.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece