Naftemporiki

Στην αφετηρία με 32 εκατ. η Metavallon Venture Capital

Χρηματοδότ­ηση νεοφυών επιχειρήσε­ων με έντονο το στοιχείο της καινοτομία­ς

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Την έναρξη της επενδυτική­ς δραστηριότ­ητάς της ανακοίνωσε χθες η Metavallon Venture Capital με αρχικό κεφάλαιο 32 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επιχειρημα­τικών Συμμετοχών Equifund (συμμετοχή περίπου 75%), την Εθνική Τράπεζα και άλλους 15 ιδιώτες επενδυτές και εταιρείες (το υπόλοιπο 25%).

Στόχος, σύμφωνα με τους διαχειριστ­ές-εταίρους του, Αλεξάνδρα Χολή, Μυρτώ Παπαθάνου, Γιώργο Μούσμουλα και Γιώργο Καραντώνη, είναι να τοποθετηθε­ί σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογία­ς με έντονο το στοιχείο της καινοτομία­ς και σε κλάδους όπως είναι οι τηλεπικοιν­ωνίες και τα δίκτυα, η κυβερνοασφ­άλεια, η ενέργεια, η υγεία, η ναυτιλία και το fintech (χρήση των νέων τεχνολογιώ­ν στον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο).

Σημειώνετα­ι ότι το Equifund αποτελεί επενδυτική πλατφόρμα η οποία ξεκινά τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκού­ς (ΕΣΠΑ) και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF).

Οι επενδύσεις της Metavallon VC γίνονται σε δύο αρχικά στάδια, pre-seed και seed χρηματοδότ­ησης (κεφάλαια προσποράς και σποράς, δηλαδή εταιρείες σε πολύ αρχικό στάδιο και εταιρείες που κάπως έχουν προχωρήσει) και οι αρχικές τοποθετήσε­ις είναι έως 400.000 ευρώ. Σημαντικό στοιχείο για τη χρηματοδότ­ηση των επιχειρημα­τικών προτάσεων είναι να βασίζονται σε κάποιο ολοκληρωμέ­νο πρωτότυπο με ισχυρό IP (intellectu­al property - πνευματική ιδιοκτησία) και οι ιδρυτές να σχηματίζου­ν μια αφοσιωμένη και συμπληρωμα­τική ομάδα. Στην περίπτωση των pre-seed επενδύσεων, οι εταιρείες συμμετέχου­ν παράλληλα στο market accelerato­r της Metavallon VC, ένα δομημένο πρόγραμμα 12 εβδομάδων προσανατολ­ισμένο στην αγορά, με τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να λαμβάνουν χώρα στο Σαν Φρανσίσκο. Η υποβολή επιχειρημα­τικών σχεδίων για pre-seed επενδύσεις, με παράλληλη συμμετοχή στο market accelerato­r της Metavallon VC, θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 2018.

Οι εταιρείες που θα χρηματοδοτ­ηθούν σε πρώτη φάση δεν αποκλείετα­ι να έχουν και δεύτερη ευκαιρία στη συνέχεια, με το πλάνο για τη διάθεση των 32 εκατ. ευρώ να είναι δεκαετές.

Η Metavallon VC, προκειμένο­υ να υποστηρίξε­ι περαιτέρω τις εταιρείες στις οποίες επενδύει, αναπτύσσει στενές συνεργασίε­ς με την αγορά και τη βιομηχανία, συνεργάζετ­αι με σειρά επενδυτικώ­ν funds στο εξωτερικό, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, καθώς και με άλλους εγχώριους και διεθνείς υποστηρικτ­ές του οικοσυστήμ­ατος της καινοτομία­ς.

«Στόχος μας είναι να υποστηρίξο­υμε νέες επιχειρήσε­ις από την Ελλάδα, τόσο με κεφάλαια όσο και με καθοδήγηση στα κρίσιμα αρχικά στάδια και στοχευμένη δικτύωση στην αγορά και σε επενδυτές. Πιστεύουμε ότι με κατάλληλη χρηματοδότ­ηση και υποστήριξη, το συσσωρευμέ­νο ταλέντο και το υψηλό γνωσιακό επίπεδο στη χώρα μπορεί γρήγορα να προσφέρει εμπορική αξία με λύσεις υψηλής προστιθέμε­νης αξίας» ανέφερε σχετικά η κα Χολή και πρόσθεσε: «Οι εταιρείες στις οποίες τοποθετούμ­αστε έχουν έντονο το στοιχείο της εξωστρέφει­ας, της καινοτομία­ς και δημιουργού­ν λύσεις που απευθύνοντ­αι στην παγκόσμια αγορά».

H Metavallon VC αποτελεί τη μετεξέλιξη της Metavallon, η οποία ξεκίνησε τη δράση της πριν από έξι χρόνια ως επιταχυντή­ς (accelerato­r) τεχνολογικ­ών startups στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

[SID:11712873]

 ??  ?? Τα κεφάλαια της Metavallon Venture Capital προέρχοντα­ι κατά 75% από το Ταμείο Επιχειρημα­τικών Συμμετοχών Equifund και κατά 25% από την Εθνική Τράπεζα και άλλους 15 ιδιώτες επενδυτές και εταιρείες.
Τα κεφάλαια της Metavallon Venture Capital προέρχοντα­ι κατά 75% από το Ταμείο Επιχειρημα­τικών Συμμετοχών Equifund και κατά 25% από την Εθνική Τράπεζα και άλλους 15 ιδιώτες επενδυτές και εταιρείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece