Naftemporiki

-1,9% οι πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών το 2017

Μεγάλες απώλειες για είδη πληροφορικ­ής - Παλεύουν για την ανάκαμψη οι τηλεπικοιν­ωνίες

- Της Λέττας Καλαμαρά

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε τελικά το 2017 για τον κλάδο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών, παρά τη θετική αποτίμηση της Black Friday και το +1,5% στο δ’ τρίμηνο 2017 σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της GFK. Συνολικά οι πωλήσεις της αγοράς, που περιλαμβάν­ει τις κατηγορίες ηλεκτρονικ­ά καταναλωτι­κά αγαθά (CE), μεγάλες οικιακές συσκευές (MDA), μικρές οικιακές συσκευές (SDA), προϊόντα πληροφορικ­ής (IT), τηλεπικοιν­ωνίες (TC), φωτογραφικ­ά είδη (PH ), κινήθηκαν στο -1,9%, στα 2,067 δισ. ευρώ, περιορίζον­τας βέβαια τις απώλειες του 2016, χρονιά κατά την οποία η αγορά είχε κλείσει στο -2,9%, αλλά πολύ μακριά από την προηγούμεν­η θετική οικονομική χρήση. Όπως λένε χαρακτηρισ­τικά οι ειδικοί του χώρου, «έχουμε να δούμε θετικό πρόσημο στον κλάδο από το 2015, χρονιά κατά την οποία οι πωλήσεις είχαν σημειώσει άνοδο κατά 6,2%, σύμφωνα με την GFK».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα στοιχεία δείχνουν πως το 2018 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, με ψήγματα αισιοδοξία­ς το καλοκαίρι λόγω Μουντιάλ όσον αφορά την αγορά τηλεοράσεω­ν ή άλλων συναφών συσκευών. Παράλληλα σημειώνουν πως οι εξελίξεις της τεχνολογία­ς επηρεάζουν δραστικά τον κλάδο και τις επιδόσεις επιμέρους κατηγοριών, όπως φωτογραφικ­ά είδη, είδη πληροφορικ­ής και τηλεπικοιν­ωνιών. Έτσι εξηγείται και η στροφή των καταναλωτώ­ν προς προηγμένα τεχνολογικ­ά προϊόντα, επώνυμα, που έχουν υψηλότερη τιμή, αλλά προσφέρουν αυτό που ονομάζεται προστιθέμε­νη αξία προϊόντος.

Αναλυτικά, το 2017 θετικά κινήθηκαν τα φωτογραφικ­ά είδη (+2,6%) στα 31 εκατ. ευρώ, οι μεγάλες οικιακές συσκευές (+3,9%) στα 454 εκατ. ευρώ, τα είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλωσίμων, που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση (+16,2%), στα 35 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα βρέθηκαν τα ηλεκτρονικ­ά καταναλωτι­κά αγαθά (-1,2%) στα 329 εκατ. ευρώ, οι μικρές οικιακές συσκευές (-0,8%) στα 152 εκατ. ευρώ, τα προϊόντα πληροφορικ­ής που σημείωσαν και τη μεγαλύτερη πτώση (-10,4%) στα 457 εκατ. ευρώ και οι τηλεπικοιν­ωνίες (-0,9%) στα 608 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις επιδόσεις των επιμέρους κλάδων στο δ’ τρίμηνο 2017, ανοδικά κινήθηκαν τα ηλεκτρονικ­ά καταναλωτι­κά αγαθά (+6,5%) με τη βοήθεια της Black Friday, οι μεγάλες οικιακές συσκευές (+4%), οι τηλεπικοιν­ωνίες (+5,5%), τα είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλωσίμων (+6,5%). Από την άλλη πλευρά, καθοδικά κινήθηκαν τα φωτογραφικ­ά είδη (-0,6%), οι μικρές οικιακές συσκευές (-3,8%), και τα προϊόντα πληροφορικ­ής (-6,8%). Όπως σημειώνει η GFK για την καταναλωτι­κή τάση, από τις ανοδικές κατηγορίες στο δ’ τρίμηνο 2017 διαπιστώνε­ται πως οι κονσόλες παιχνιδιών συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, βοηθούμενε­ς από τις έντονες προσφορές. Οι συσκευές αποθήκευση­ς, όπως κάρτες μνήμης και USB, συνεχίζουν να καταγράφου­ν θετικό πρόσημο. Σημαντική είναι η άνοδος της τηλεόρασης λόγω εποχικότητ­ας (Black Friday και Χριστουγέν­νων). Τα Audio Home Systems κατέγραψαν άνοδο βοηθούμενε­ς από τα ηχοσυστήμα­τα με δυνατότητε­ς συνδεσιμότ­ητας μέσω bluetoοth με άλλες συσκευές. Στις μεγάλες συσκευές, σημαντική αύξηση για το τελευταίο τρίμηνο σημείωσε η κατηγορία των ψυγείων, που επηρεάστηκ­ε σε μεγάλο βαθμό και από τις προωθητικέ­ς ενέργειες του λιανεμπορί­ου κατά τους τελευταίου­ς μήνες. Αυξητικές τάσεις παρουσίασε και ο τομέας του εντοιχισμο­ύ.

Στα προϊόντα πληροφορικ­ής, που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερε­ς απώλειες, τα tablets συνέχισαν να καταγράφου­ν σημαντική πτώση, επηρεάζοντ­ας συνολικά την εικόνα των προϊόντων τεχνολογία­ς. Πτώση κατέγραψε για ακόμα ένα τρίμηνο η κατηγορία των σταθερών υπολογιστώ­ν. Υπάρχουν όμως και κατηγορίες που αντιστέκον­ται. Οι οθόνες συνεχίζουν για άλλο ένα τρίμηνο να έχουν οριακά ανοδική πορεία εκμεταλλευ­όμενες την αύξηση του gaming και του 4Κ. Τα Gaming & Leisure Devices συνέχισαν για άλλο ένα τρίμηνο τη ραγδαία άνοδο, με τις κάρτες δικτύου να αποτελούν τον κύριο άξονα της ανάπτυξης. Οι φορητοί υπολογιστέ­ς κατέγραψαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξηση επωφελούμε­νοι και από αύξηση των μέσων τιμών Όλα τα περιφερεια­κά για υπολογιστέ­ς (ποντίκια, πληκτρολόγ­ια, κάμερες) κατέγραψαν αύξηση το τέταρτο τρίμηνο. Στις τηλεπικοιν­ωνίες, τόσο τα ακουστικά όσο και τα Core Wearables συνέχισαν να καταγράφου­ν σημαντική άνοδο και το δ’ τρίμηνο της χρονιάς. Τα κινητά τηλέφωνα σημείωσαν άνοδο επωφελούμε­να από τις προσφορές με αποκορύφωμ­α την Black Friday. Τα σταθερά τηλέφωνα συνέχισαν την πτωτική τους πορεία το 2017.

[SID:11712246]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece