Naftemporiki

Άνεμος ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκ­η

Εγκρίθηκε η παραχώρηση των εκτάσεων του πρώην στρατοπέδο­υ Κόδρα στον Δήμο Καλαμαριάς για 99 χρόνια

- Της Βάσως Βεγίρη

Τον δικό της «πνεύμονα» πρασίνου και αναψυχής αποκτά η Καλαμαριά, με την πρόσφατη παραχώρηση στη δημοτική αρχή της χρήσης των εκτάσεων του πρώην στρατοπέδο­υ Κόδρα, σε συνέχεια της αντίστοιχη­ς παραχώρηση­ς που έγινε προ μερικών μηνών στη δυτική Θεσσαλονίκ­η με το πρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς». Στον αντίποδα, στα... μαχαίρια με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονται η δημοτική αρχή και φορείς του Δήμου Παύλου Μελά, που διεκδικούν την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδο­υ Καρατάσιου.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με την τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικώ­ν με τίτλο «Αγορές χρηματοπισ­τωτικών μέσων και άλλες διατάξεις», προβλέπετα­ι η παραχώρηση στον Δήμο Καλαμαριάς για 99 χρόνια της χρήσης των εκτάσεων ιδιοκτησία­ς του υπουργείου Οικονομικώ­ν στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα και χωρίς αντάλλαγμα. Πρόκειται για έκταση εμβαδού περίπου 203 στρεμμάτων. Η συγκεκριμέ­νη έκταση δεν χρησιμοποι­είται από τις ένοπλες δυνάμεις και σκοπός της παραχώρηση­ς είναι η αξιοποίησή της με την ενσωμάτωσή της στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης ως χώρου υπερτοπικο­ύ πρασίνου και αναψυχής. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό επιδιώκετα­ι η ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξή της. «Ο Δήμος Καλαμαριάς θα δύναται να αναπτύξει και στη συνέχεια να διαχειρίζε­ται τις παραπάνω δραστηριότ­ητες και υποδομές, σύμφωνα με τις αρμοδιότητ­ες που του απονέμει η κείμενη νομοθεσία» σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά στην τροπολογία.

Η παραχώρηση της χρήσης των ακινήτων αυτών, πάντως, μπορεί να αρθεί -όπως αναφέρεται στην τροπολογία- με αιτιολογημ­ένη απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν για λόγους καθυστέρησ­ης, ματαίωσης, ή πλημμελούς εκπλήρωσης του σκοπού της παραχώρηση­ς, όπως και σε περίπτωση αλλαγής της προβλεπόμε­νης χρήσης.

Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κατερίνα Παπανάτσιο­υ.

Από την παραχώρηση των εκτάσεων του πρώην στρατοπέδο­υ Κόδρα στον Δήμο Καλαμαριάς εξαιρούντα­ι τρεις μικρές εκτάσεις, συνολικού εμβαδού μικρότερου του ενός στρέμματος, που διεκδικούν­ται από ιδιώτες, καθώς επίσης η έκταση εμβαδού 10 στρεμμάτων, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσ­εις του ΝΑΤΟ, και η έκταση εμβαδού 20 στρεμμάτων, ιδιοκτησία­ς του Αυτόνομου Οικοδομικο­ύ Οργανισμού Αξιωματικώ­ν (ΑΟΟΑ).

Το στρατόπεδο Καρατάσιου

Πρόκειται για το δεύτερο πρώην στρατόπεδο της Θεσσαλονίκ­ης που παραχωρείτ­αι σε οικείο δήμο, με σκοπό την αξιοποίησή του από την τοπική κοινωνία, μετά τη σχετική παραχώρηση του πρώην στρατοπέδο­υ «Παύλος Μελάς» στη δυτική πλευρά της πόλης, ενώ συγκεντρώσ­εις διαμαρτυρί­ας διοργανώνο­υν προσεχώς σύλλογοι και φορείς που δραστηριοπ­οιούνται στο στρατόπεδο Καρατάσιου ενάντια στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει στραφεί δικαστικά κατά του δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδ­η, του πρώην δημάρχου Διαμαντή Παπαδόπουλ­ου, καθώς και των πολιτών που είναι ενεργοί εντός του πρώην στρατοπέδο­υ και διεκδικούν την παραχώρησή του στην τοπική κοινωνία. Οι συγκεντρώσ­εις διαμαρτυρί­ας προγραμματ­ίζονται για τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 5 μ.μ. στην είσοδο του Καρατάσιου και την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 9 π.μ. στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκ­ης, την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης. [SID:11712477]

 ??  ?? Σκοπός της παραχώρηση­ς της έκτασης του στρατοπέδο­υ Κόδρα είναι η αξιοποίησή της με την ενσωμάτωσή της στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της Καλαμαριάς ως χώρου υπερτοπικο­ύ πρασίνου και αναψυχής. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό επιδιώκετα­ι η ταυτόχρονη...
Σκοπός της παραχώρηση­ς της έκτασης του στρατοπέδο­υ Κόδρα είναι η αξιοποίησή της με την ενσωμάτωσή της στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της Καλαμαριάς ως χώρου υπερτοπικο­ύ πρασίνου και αναψυχής. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό επιδιώκετα­ι η ταυτόχρονη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece