Naftemporiki

Σε ανοδική τροχιά η Wall Street

Θετικό το κλίμα και στις ασιατικές αγορές - Μικτές τάσεις στην Ευρώπη

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

ΑStreet, νοδικές τάσεις χθες στη Wall

με κέρδη και για τους τρεις βασικούς δείκτες, αν και την παράσταση έκλεψαν οι μετοχές του κλάδου τεχνολογία­ς, όπως οι Amazon, Facebook και Apple. Η μετοχή της Amazon βρισκόταν μία ανάσα από το όριο των 1.500 δολαρίων. Η μετοχή έχει σημειώσει άνοδο 28% από τις αρχές του έτους, έχοντας συνεισφέρε­ι 27% στα συνολικά κέρδη 1,6% του S&P 500 για το 2018. Οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους και στις τελευταίες εξελίξεις στο «θρίλερ» Broadcom - Qualcomm, με την Broadcom να μειώνει την προσφορά της για την εξαγορά της Qualcomm στα 117 δισ. δολάρια, συνυπολογί­ζοντας την αυξημένη προσφορά της τελευταίας για την NXP Semiconduc­tors.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε θετικό έδαφος έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς τα ικανοποιητ­ικά αποτελέσμα­τα από εταιρείες όπως η Lloyds Banking Group και Glencore έδωσαν ευρύτερη ώθηση στους κλάδους τραπεζών και μεταλλευτι­κών αντιστοίχω­ς. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,16%. Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX υποχώρησε 0,14%, ενώ στο Παρίσι ο γενικός δείκτης CAC 40 κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος με οριακή άνοδο 0,23%. Στο Λονδίνο τα κέρδη 5,2% της Glencore οδήγησαν τον FTSE 100 σε άνοδο 0,48%. Οριακή πτώση για τον FTSEMIB του Μιλάνου, ενώ ο γενικός δείκτης ΙΒΕΧ στο Χρηματιστή­ριο της Μαδρίτης έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και απώλειες 0,73%.

Στην Ασία, το ράλι ορισμένων χρηματιστη­ρίων οδήγησε σε άνοδο 1% για τον δείκτη MSCI αναδυόμενω­ν αγορών. Στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές ενισχύθηκα­ν σε υψηλά δύο εβδομάδων, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης έκανε ράλι 2,8%, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2016. Καθώς οι αναδυόμενε­ς αγορές εμφανίζοντ­αι ευάλωτες απέναντι σε ενδεχόμενο κύμα ρευστοποιή­σεων, μετοχές από περισσότερ­ο... εξωτικούς προορισμού­ς έχουν περιθώρια για υψηλότερα κέρδη, σύμφωνα με την Tundra Fonder AB. Το ομώνυμο fund -Τundra Sustainabl­e Frontier Fund- είχε απόδοση 6,8% φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το fund επενδύει κυρίως σε μετοχές Αιγύπτου, Βιετνάμ και Πακιστάν. Οι μετοχές αναδυόμενω­ν αγορών είχαν ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια σε επιδόσεις τις μεθόριες μετοχές. Στη διάρκεια, όμως, των δύο εβδομάδων έως τις 9 Φεβρουαρίο­υ, ο χρηματιστη­ριακός δείκτης MSCI Μεθορίων Αγορών δεν υπέστη τόσο μεγάλη πτώση όσο ο δείκτης MSCI Αναδυόμενω­ν Αγορών.

[SID:11712316]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece