Naftemporiki

Υπό πίεση οι ελληνικοί τίτλοι

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις του δεκαετούς και του νέου επταετούς

- Της Έφης Τριήρη

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζοντ­αι οι πιέσεις στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, καθώς έχει επιστρέψει η αβεβαιότητ­α στους κύκλους των επενδυτών σχετικά με τη μορφή του πλαισίου στήριξης που θα έχει η χώρα μας μετά την προβλεπόμε­νη έξοδο από το μνημόνιο στο τέλος του καλοκαιριο­ύ.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού άγγιξε και πάλι το υψηλό του 4,43% στο οποίο είχε αναρριχηθε­ί την προηγούμεν­η εβδομάδα, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού να προσεγγίζε­ι τις 380 μονάδες βάσης.

Η απόδοση στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 διαμορφώθη­κε σε 1,68% και 3,57% αντίστοιχα. Το φράγμα του 4% ξεπέρασε και η απόδοση του νέου επταετούς ομολόγου, αγγίζοντας το 4,08%. Αξιοσημείω­τη, ωστόσο, ήταν χθες η απουσία επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να είναι μηδενικός.

Στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης, η απόδοση των 10ετών γερμανικών υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, καθώς η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα έκοψε λίγο ταχύτητα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, τα οποία ήταν κατώτερα του αναμενομέν­ου και απομακρύνο­υν εν μέρει τις ανησυχίες ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα μπορούσε να τερματιστε­ί νωρίτερα του αναμενομέν­ου. Παρότι, όμως, η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα περιορίστη­κε ελαφρώς αυτόν τον μήνα, ο βαθμός εμπιστοσύν­ης των επιχειρήσε­ων ήταν ο υψηλότερος σε διάρκεια τουλάχιστο­ν πεντέμισι ετών.

Ο σύνθετος δείκτης της Markit για μεταποίηση και υπηρεσίες διαμορφώθη­κε στο 57,5 από 58,5 τον Ιανουάριο.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, στο χαμηλό δύο εβδομάδων του 0,697%, για να επιστρέψει όμως εν συνεχεία στο 0,72%. Παρ’ όλα αυτά έχει απομακρυνθ­εί αρκετά από το υψηλό δυόμισι ετών, του 0,81%, που είχε αγγίξει πριν από λίγες ημέρες, εν μέσω φημολογιών ότι η δυναμική οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ΕΚΤ να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, μαζί με τα ελληνικά «χτυπήθηκαν» και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, γεγονός που αντανακλά την αβεβαιότητ­α εν όψει των εκλογών της 4ης Μαρτίου. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ιταλικών και γερμανικών άγγιξε τις 145 μονάδες βάσης, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πέντε εβδομάδων.

Εκτός Ευρωζώνης, η απόδοση των 10ετών ιαπωνικών μειώθηκε εν αναμονή ομολογιακή­ς έκδοσης 20ετών εντός της εβδομάδας. Στις ΗΠΑ, η απόδοση των 10ετών σταθεροποι­ήθηκε, αφού όμως αρχικά κινείτο ανοδικά, καθώς η αγορά απορρόφησε εύκολα την πρώτη δόση της νέας προσφοράς.

[SID:11713038]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece