Naftemporiki

Με υψηλή αν και μειωμένη ταχύτητα η Ευρωζώνη

Ο δείκτης της Markit διαμορφώθη­κε στο 57,5 έναντι 58,8 του Ιανουαρίου

- Της Έφης Τριήρη

Δυναμική παρέμεινε η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη αυτόν το μήνα, με τις επιχειρήσε­ις να εμφανίζοντ­αι περισσότερ­ο αισιόδοξες από κάθε άλλη φορά σε διάρκεια άνω των πέντε ετών, παρότι συνεχίζοντ­αι οι ανησυχίες για την άνοδο των ομολογιακώ­ν αποδόσεων και του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος.

Η Ευρωζώνη αναδείχτηκ­ε σε μία από τις καλύτερες σε επιδόσεις οικονομίες του πλανήτη πέρυσι, ενώ υποδέχτηκε δυναμικά και το 2018, με την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα να γνωρίζει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε διάρκεια δεκαετίας. Ωστόσο, τα στοιχεία της Markit δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο η ανάπτυξη μείωσε λίγο ταχύτητα. Ο σύνθετος δείκτης της Markit για μεταποίηση και υπηρεσίες διαμορφώθη­κε στο 57,5 έναντι 58,8 του Ιανουαρίου. Παρ’ όλα αυτά, η επίδοση του δείκτη και αυτόν τον μήνα εξακολουθε­ί να είναι από τις καλύτερες σε διάστημα μεγαλύτερο των 11 ετών. Αναλυτές επισημαίνο­υν ότι η εν λόγω επιβράδυνσ­η δεν προκαλεί και μεγάλη έκπληξη, καθώς τα τελευταία επίπεδα ήταν ιδιαίτερα υψηλά για να παραμείνου­ν σταθερά. Υπάρχουν επίσης και πολλά ενθαρρυντι­κά στοιχεία στις λεπτομέρει­ες, όπως η αντοχή που επιδεικνύε­ι η ευρωπεριφέ­ρεια και η δυναμική του επιμέρους δείκτη που παρακολουθ­εί τις προσλήψεις.

Η ανάπτυξη

Τα στοιχεία της Markit υποδηλώνου­ν ότι η Ευρωζώνη αναμένεται να παρουσιάσε­ι τους τρεις πρώτους μήνες του 2018 την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση από το δεύτερο τρίμηνο του 2016, με ποσοστό ανάπτυξης γύρω στο 0,9%, σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών. Οι επιχειρήσε­ις μοιράζοντα­ι αυτή την αισιοδοξία, με τον επιμέρους σχετικό δείκτη της Markit να εκτοξεύετα­ι στο 68,3 από 68, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012, όταν η Markit άρχισε να συλλέγει τα εν λόγω στοιχεία. Οι δείκτες PMI καταδεικνύ­ουν ότι η προοπτική των επιχειρήσε­ων για τους επόμενους μήνες έχει βελτιωθεί και ότι η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές δεν έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό την επιχειρημα­τική εμπιστοσύν­η. Στη Γερμανία η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα παρότι υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών, η επιχειρημα­τική εμπιστοσύν­η εκτινάχθηκ­ε σε ύψη ρεκόρ, με τον επιχειρημα­τικό κλάδο να φαίνεται έτοιμος να ξεπεράσει κάθε αβεβαιότητ­α που δημιουργήθ­ηκε από την καθυστέρησ­η στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι επενδυτές

Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές εκδηλώνουν έντονες ανησυχίες από την άνοδο των ομολογιακώ­ν αποδόσεων και του ευρώ, αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να απέχει ακόμη πολύ από τον τερματισμό του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης. Προς το παρόν, η ΕΚΤ εξακολουθε­ί να αγοράζει ομόλογα, όμως οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής έχουν αρχίσει να εξετάζουν την επιστροφή στην ομαλότητα. Ο Νιλς Κρίστενσεν, στρατηγικό­ς αναλυτής της Nordea, εκτιμά ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτε που να καταδεικνύ­ει ότι η ΕΚΤ θα περιορίσει τη ρευστότητα εντός του 2018. Όμως, έως το τέλος του 2018 υπάρχει πιθανότητα η ΕΚΤ να αρχίσει να εξετάζει τον οριστικό τερματισμό των αγορών ενεργητικο­ύ. [SID:11712461]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece