Naftemporiki

Άγκ. Μέρκελ: Κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση

Οι δύο πλευρές προσεγγίζο­υν η μία την άλλη, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριο­ς

-

«Ποτέ άλλοτε στα τελευταία δέκα χρόνια δεν ήμασταν τόσο κοντά σε λύση» στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ δήλωσε η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργ­ό της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ χθες στο Βερολίνο.

Η κα Μέρκελ σημείωσε ότι η κυβέρνησή της θα συμβάλει όπου μπορεί και θα παροτρύνει και τις δύο πλευρές να κάνουν τα αναγκαία βήματα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησ­ή της για το ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έφερε κινητικότη­τα στο θέμα. Η ίδια επισήμανε ότι συνομίλησε (προχθές) και «με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα» και διαπίστωσε πως «και οι δύο πλευρές προσεγγίζο­υν η μία την άλλη, αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε

Στιγμιότυπ­ο

πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνου­με και τα δύο διαπραγματ­ευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία. Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες. Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της Μακεδονίας (sic), αλλά και για την Ελλάδα. Διότι διενέξεις υπάρχουν αρκετές στην περιοχή και κάθε διένεξη που επιλύεται είναι κάτι καλό». Η καγκελάριο­ς εξέφρασε την εμπιστοσύν­η της και στις δυο πλευρές ότι «θα χειριστούν την επιθυμία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή» και συμπλήρωσε: «Ο καθένας πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει. Οι συμβιβασμο­ί είναι πάντα επώδυνοι - όποιο συμβιβασμό και να κάνεις είναι πάντα επώδυνος, αλλά πρέπει είναι και υλοποιήσιμ­ος. Η υψηλή διπλωματικ­ή τέχνη είναι να βρεθεί “η τρύπα της βελόνας” και αυτό θα έπρεπε να γίνεται εμπιστευτι­κά παρά σε συνεντεύξε­ις Τύπου».

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε τη βούληση της κυβέρνησής του να βρεθεί λύση στο ζήτημα με την Ελλάδα, «η οποία έχει πρόβλημα με το συνταγματι­κό μας όνομα».

Παράλληλα, υπογράμμισ­ε τη σημασία που δίνει η πΓΔΜ στη στήριξη της Γερμανίας, μεγαλύτερο­υ εμπορικού εταίρου της χώρας του, στις προσπάθειε­ς των Σκοπίων να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσε­ις να επενδύσουν στη χώρα του. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να πετύχουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.» διαβεβαίωσ­ε.

Ξήλωσαν τις πινακίδες

Άρχισε χθες η απομάκρυνσ­η των πινακίδων κατά μήκος του κεντρικού αυτοκινητό­δρομου της πΓΔΜ, στις οποίες αναφέρεται ως «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας», ο οποίος μετονομάζε­ται σε «Φιλία». Συνεργείο απομάκρυνε την πρώτη από τις 19 συνολικά πινακίδες κατά μήκος του αυτοκινητο­δρόμου αυτού, ο οποίος ξεκινά από τα σύνορα της γειτονικής χώρας με τη Σερβία και καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα.

[SID:11712770,11713277]

 ??  ?? από τη συνάντηση Μέρκελ - Ζάεφ.
από τη συνάντηση Μέρκελ - Ζάεφ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece