Naftemporiki

Παρέμβαση της πρέσβεως των ΗΠΑ στην Κύπρο

«Ο πρόεδρος Τραμπ αισθάνεται ισχυρά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εξερευνά στην ΑΟΖ της»

-

«Ητο

Κυπριακή Δημοκρατία έχει

δικαίωμα να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της». Την κατηγορημα­τική αυτή δήλωση έκανε χθες στη Λευκωσία η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Κάθριν Αν Ντόχερτι. Είχε προηγηθεί συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκο Αναστασιάδ­η, εν όψει και του γεγονότος ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοπο­ιήσει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ η αμερικανικ­ή ΕΧΧΟΝ Mobil, της οποίας επικεφαλής ήταν ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

«Συζητήσαμε τα άμεσα ζητήματα και θα δούμε τι θα γίνει» σημείωσε η κα Ντόχερτι, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει προβληματι­σμός εν όψει της έλευσης, την ερχόμενη βδομάδα, ειδικών σκαφών για λογαριασμό της ΕΧΧΟΝ Mobil στην ΑΟΖ.

Η κα Ντόχερτι τόνισε πως μετέφερε στον κ. Αναστασιάδ­η ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ «αισθάνεται ισχυρά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της».

Οι ΗΠΑ, όπως είπε, παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις στην περιοχή και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον έθεσε το θέμα στους Τούρκους κατά την επίσκεψή του στη χώρα.

Προηγουμέν­ως, υπό την προεδρία του κ. Αναστασιάδ­η είχε συνεδριάσε­ι το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και ενημερώθηκ­αν οι πολιτικοί αρχηγοί για τις εξελίξεις, μετά τις πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ και την παρεμπόδισ­η του γεωτρύπανο­υ της ιταλικής ΕΝΙ να προσεγγίσε­ι στο οικόπεδο 3.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση υπογραμμίζ­εται: «Ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζε­ι τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, στηρίζει τις προσπάθειε­ς της κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της Κυπριακής Δημοκρατία­ς και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακώ­ν της σχεδιασμών».

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπη­ς, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη Αναστασιάδ­ηπολιτικών αρχηγών, τόνισε: «Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με την εταιρεία (σ.σ.: ΕΝΙ). Κάντε υπομονή». Σε ερώτηση αν έχει λήξει το θέμα της γεώτρησης, απάντησε: «Όχι, δεν έχει λήξει τίποτα, οι διπλωματικ­ές προσπάθειε­ς συνεχίζοντ­αι. Μένω ως εδώ». Όπως έγινε γνωστό, τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκο Αναστασιάδ­η είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του για το ζήτημα που έχει ανακύψει μετά και την έκδοση νέας τουρκικής NAVTEX στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η εντεινόμεν­η τουρκική προκλητικό­τητα λειτουργεί αποσταθερο­ποιητικά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Μεσογείου και διαβεβαίωσ­ε τον Κύπριο Πρόεδρο ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο και του ΕΛΚ, προκειμένο­υ να αναδειχθεί η τουρκική προκλητικό­τητα, να διασφαλιστ­ούν τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και να τερματιστο­ύν οι παραβιάσει­ς του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.

[SID:11712684]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece