Naftemporiki

Ευρήματα από τον «Όρμο της Κοιλάδας»

-

ο πρόγραμμα «Όρμος της ΚοιΤλάδας»

είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν με τη συνεργασία του Πανεπιστημ­ίου της Γενεύης, υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογι­κής Σχολής στην Ελλάδα. Στοχεύει στη μελέτη βυθισμένων προϊστορικ­ών θέσεων σε έναν μικρό κόλπο της νότιας Αργολίδας, κοντά στον γνωστό αρχαιολογι­κό χώρο του σπηλαίου Φράγχθι.

Το 2015 ένας αρκετά μεγάλος (τουλάχιστο­ν 1,2 εκτάρια) οικισμός της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού ανακαλύφθη­κε στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Λαμπαγιανν­ά, στα βόρεια του κόλπου. Στον βυθό είναι ορατά κάποια αρχιτεκτον­ικά κατάλοιπα, σε βάθος 1-3 μέτρων, ενώ περισσότερ­α θα μπορούσαν να βρίσκονται θαμμένα κάτω από τα θαλάσσια ιζήματα. Από το 2016 η έρευνα έχει επικεντρωθ­εί στη διερεύνηση της έκτασης και της χρονολόγησ­ης του οικισμού.

Η έρευνα του 2017 ξεκίνησε με υποθαλάσσι­α τοπογραφία και γεωφυσικές μετρήσεις.

Ακολούθησα­ν υποβρύχιες ανασκαφές σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια από το 2016 και με βελτιωμένε­ς μεθόδους. Κάτω από το στρώμα της Πρώιμης Ελλαδικής ΙΙ (μέσα της τρίτης χιλιετίας π.Χ., στην οποία αντιστοιχο­ύν τα ορατά αρχιτεκτον­ικά κατάλοιπα στον βυθό) ανακαλύφθη­κε ένα τείχος της Πρωτοελλαδ­ικής Ι (πρώιμη τρίτη χιλιετία). Ένα άλλο παλαιότερο στρώμα ερευνήθηκε, το οποίο θα μπορούσε να χρονολογηθ­εί ακόμη και στη μεταβατική περίοδο μεταξύ της Νεολιθικής και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Τα ευρήματα περιλαμβάν­ουν μεγάλες ποσότητες οστράκων πορφύρας. Είναι, ωστόσο, αδύνατον ακόμα να προσδιορισ­τεί σε τι χρησίμευαν.

Η έρευνα του 2017, που διήρκεσε από τις 3 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, πραγματοπο­ιήθηκε υπό την ευθύνη της Δρ. Αγγελικής Σίμωσι, διευθύντρι­ας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν, και του καθηγητή Karl Reber, διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογι­κής Σχολής στην Ελλάδα. [SID:11712362]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece