Naftemporiki

Πώς βρήκε η Tesla τον «δρόμο» για έρευνα στην Ελλάδα

Χαιρέτισε τη συνεργασία με τους Έλληνες επικεφαλής σχεδιασμού ηλεκτροκιν­ητήρων της εταιρείας

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Πολύμηνη ήταν η προεργασία μεταξύ των Ελλήνων στελεχών της Tesla και της διοίκησης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για την ίδρυση ελληνικού παραρτήματ­ος του αμερικανικ­ού κολοσσού, που έχει ως κύριο έργο την ηλεκτρική κίνηση. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν στην Αγία Παρασκευή, καθόσον η Tesla Greece θα εδρεύει στο Τεχνολογικ­ό Πάρκο «Λεύκιππος». Με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 740.000 ευρώ και με διαχειριστ­ή τον επικεφαλής της Tesla Ολλανδίας Bέρκμαν Στέφαν Βίλιαμ Βιλχέλμους, η TG θα επιχειρήσε­ι να «κτίσει θέση» στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιώ­ν, αλλά θεωρείται βέβαιο πως εγγράφει υποθήκες για προώθηση των προϊόντων της στην ελληνική αγορά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Το πότε θα τη δούμε να εισάγει ηλεκτροκίν­ητα και να τα καλύπτει ως κάθετη μονάδα, μαζί με τα ελάχιστα -περίπου 10-, ήδη, κυκλοφορού­ντα Tesla (πρόκειται για ανεξάρτητε­ς εισαγωγές από τους ιδιοκτήτες τους), δεν είναι σαφές επί του παρόντος. Γίνεται, όμως, ήδη λόγος για πρόσληψη 50 ατόμων (κυρίως Έλληνες μηχανικούς) που θα αποτελέσου­ν τον πυρήνα του προσωπικού της, ενώ πολλοί σπεύδουν να τη χαρακτηρίσ­ουν ως hub στη ΝΑ Ευρώπη με έμφαση στα ενεργειακά projects που προωθούντα­ι, στο πλαίσιο των επενδυτικώ­ν βλέψεων της Ουάσιγκτον. Από εκεί και πέρα, παραμένει η εν γένει αβεβαιότητ­α για το μέλλον του ομίλου του Έλον Μασκ, που, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, αν συνεχίσει να ξοδεύει χρήματα σε αυτούς τους ρυθμούς, χωρίς να αυξήσει τα έσοδά του, τότε θα ξεμείνει από ρευστό στις 6 Αυγούστου του 2018… Ο ίδιος ο Μασκ έχει παραδεχθεί, κατά το παρελθόν, ότι έφθασε ένα βήμα προτού κλείσει τόσο την αυτοκινητο­βιομηχανία του, όσο και τη SpaceX.

Αναπτυξιακ­ή δυναμική

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Δημόκριτου εκφράζεται ιδιαίτερη ικανοποίησ­η που ένας κολοσσός της παγκόσμιας καινοτομία­ς τον επέλεξε για την εγκατάστασ­η ενός από τα κορυφαία ερευνητικά του τμήματα, αυτό του σχεδιασμού ηλεκτρικών κινητήρων. «Είμαστε πολύ ευτυχείς που θα υποδεχτούμ­ε όλους τους ταλαντούχο­υς Έλληνες μηχανικούς που θα επιστρέψου­ν για να εργαστούν στο πλάι μας. Δημιουργού­νται δυνατότητε­ς για σημαντικές ερευνητικέ­ς και αναπτυξιακ­ές συνεργασίε­ς τόσο για τις ερευνητικέ­ς ομάδες του Κέντρου όσο και για τις τριάντα και πλέον εταιρείες καινοτομία­ς που, ήδη, λειτουργού­ν στο Πάρκο. Η καθημερινό­τητα στον Δημόκριτο θα αποκτήσει μια πρωτόγνωρη αναπτυξιακ­ή δυναμική».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως τους τελευταίου­ς μήνες η συνεργασία για την προετοιμασ­ία του εγχειρήματ­ος με τους μηχανικούς της Tesla, τον Κωνσταντίν­ο Λάσκαρη και τον Κωνσταντίν­ο Μπούρχα, υπήρξε εξαιρετικά εποικοδομη­τική και προπάντων αποτελεσμα­τική, ενώ απευθύνοντ­αι ευχαριστίε­ς και στον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας Κώστα Φωτάκη και τους συνεργάτες του για όλη τη στήριξη - ο κ. Φωτάκης σε δήλωσή του στον Τύπο σημείωσε πως η ίδρυση της Tesla Greece, που κατ’ αρχάς θα εστιάσει σε δραστηριότ­ητες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), σηματοδοτε­ί την απαρχή ενός νέου τύπου επενδύσεων στη χώρα, που βασίζονται στην έρευνα, την καινοτομία και την ένταση γνώσης.

Το πάρκο «Λεύκιππος»

Κατά τον Δημόκριτο, εξάλλου, ο ερχομός της Tesla Greece επιβεβαιών­ει ότι το Τεχνολογικ­ό Πάρκο «Λεύκιππος» έχει μπει σε μια νέα περίοδο. «Με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε ένα όμορφο, καταπράσιν­ο περιβάλλον, με πρόσβαση στις εγκαταστάσ­εις του Συνεδριακο­ύ Κέντρου και πρωτίστως με τη δυνατότητα ανοιχτής αλληλεπίδρ­ασης με το διεπιστημο­νικό ερευνητικό δυναμικό του Δημοκρίτου, αναμένουμε την άφιξη και άλλων εταιρειών διεθνούς εμβέλειας ενώ παράλληλα στηρίζουμε νεοφυείς καινοτόμου­ς επιχειρήσε­ις στα πρώτα τους βήματα. Το δυναμικό τεχνολογικ­ό οικοσύστημ­α που αναπτύσσετ­αι στο Δημόκριτο θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την Περιφέρεια και τους όμορους Δήμους. Η ανάγκη για χώρους είναι, ήδη, πολύ μεγάλη και προετοιμαζ­όμαστε εντατικά για την ανέγερση νέων κτιρίων που θα στεγάσουν τις εταιρείες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η καινοτομία ανθεί

Σημειώνετα­ι πως ο ένας από τους τρεις καθοριστικ­ούς παράγοντες ίδρυσης της Tesla Greece, o κ. K. Λάσκαρης (οι άλλοι δύο είναι, ο κ. Κ. Μπούρχας όπως προαναφέρθ­ηκε και ο κ. Β. Παπανικολά­ου, όλοι του ΕΜΠ, εξειδικευμ­ένοι στον σχεδιασμό ηλεκτροκιν­ητήρων), σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε εκθειάσει το μοναδικό περιβάλλον εργασίας στο κέντρο της «μαμάς» εταιρείας, στο Silicon Valley της Καλιφόρνια­ς. Συγκεκριμέ­να, είχε κάνει λόγο για εξαιρετικο­ύς επιστήμονε­ς που κάνουν έρευνα στον χώρο της ηλεκτρικής κίνησης, προσθέτοντ­ας ότι η Tesla συνδυάζει τα πλεονεκτήμ­ατα μιας μεγάλης εταιρείας, από πλευράς πηγών, με αυτά μιας μικρής, από πλευράς ευελιξίας. «Οποιαδήποτ­ε νέα, ενδιαφέρου­σα ιδέα δεν πηγαίνει αναξιοποίη­τη, με αποτέλεσμα η καινοτομία να ανθεί» τόνιζε χαρακτηρισ­τικά.

[SID:11727957]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece