Naftemporiki

Προσφυγή της UPS κατά της Κομισιόν

Διεκδικεί 1,74 δισ. ευρώ για το βέτο κατά της συμφωνίας με την ΤΝΤ

-

«ΒUnited έλη» κατά Κομισιόν από τη

Parcel Service -τη μεγαλύτερη εταιρεία ταχυμεταφο­ρών στον κόσμο- προσφεύγον­τας εναντίον της ευρωπαϊκής αρχής ανταγωνισμ­ού και διεκδικώντ­ας αποζημίωση 1,74 δισ. ευρώ (2,15 δισ. δολάρια), μετά το βέτο των Βρυξελλών στη συγχώνευση 5,2 δισ. ευρώ με την ολλανδική ΤΝΤ Express. H κίνηση ήταν αναμενόμεν­η, καθώς ευρωπαϊκό δικαστήριο είχε ταχθεί υπέρ της UPS τον Μάρτιο του 2017, κρίνοντας λανθασμένη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μπλοκάρει τη συμφωνία.

Η Κομισιόν είχε απορρίψει το 2013 την προτεινόμε­νη συγχώνευση μεταξύ UPS και ΤΝΤ, λόγω ανησυχιών ότι η αγορά παράδοσης δεμάτων θα κυριαρχείτ­ο από δύο μόλις εταιρείες, τον όμιλο που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση UPS-TNT και την DHL, θυγατρική της Deutsche Post.

Η UPS διεκδικεί αποζημίωση από την Κομισιόν για τη ζημία που υπέστη όταν οι ρυθμιστικέ­ς αρχές λανθασμένα άσκησαν βέτο στις προσπάθειέ­ς της να εξαγοράσει την ανταγωνίστ­ριά της ΤΝT Express. «Πιστεύουμε έντονα ότι η προτεινόμε­νη εξαγορά θα αποτελούσε καλή συμφωνία για τους καταναλωτέ­ς logistics», επισημαίνε­ται σε ανακοίνωση της UPS. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπερασπιστ­εί τον εαυτό της στο δικαστήριο.

Επισημαίνε­ται ότι αφότου η UPS ακύρωσε τη συγχώνευση στα μέσα Ιανουαρίου 2013 με την TNT μετά τις έντονες αντιδράσει­ς της Κομισιόν, η αμερικανικ­ή FedEx άδραξε την ευκαιρία, με συμφωνία 4,4 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2015 για εξαγορά της TNT.

Η αντιπαράθε­ση της UPS με την Κομισιόν έρχεται να προστεθεί στις υποθέσεις όπου οι εταιρείες αμφισβήτησ­αν ευθέως το πρόσταγμα των Βρυξελλών. H Heidelberg­Cement είχε προσφύγει δικαστικώς εναντίον των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμ­ού, ζητώντας την άρση του βέτο της Κομισιόν στη συμφωνία εξαγοράς θυγατρικής της Cemex.

[SID:11728062]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece