Naftemporiki

Καταθέσεις και διαπραγματ­εύσεις χαλαρώνουν τα capital controls

Υπό ποίες προϋποθέσε­ις θα γίνει το επόμενο βήμα χαλάρωσης των περιορισμώ­ν στη διακίνηση κεφαλαίων

- Του Θάνου Τσίρου

Από την εξέλιξη των διαπραγματ­εύσεων για το ελληνικό ζήτημα, αλλά και την πορεία των καταθέσεων θα εξαρτηθεί το πότε θα γίνει το επόμενο βήμα χαλάρωσης των περιορισμώ­ν στη διακίνηση κεφαλαίων.

Δεδομένου ότι η πλήρης άρση συνδέεται και με τα stress tests των τραπεζών αλλά και τη συμφωνία για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, τα επόμενα ουσιαστικά βήματα αναμένοντα­ι το καλοκαίρι, με το αισιόδοξο σενάριο να τοποθετεί την πλήρη άρση στον μήνα Αύγουστο, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου.

Από σήμερα το όριο αναλήψεων στα ΑΤΜs αυξάνεται στα 2.300 ευρώ ανά ημερολογια­κό μήνα, από τα 1.800 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα, ενώ αίρονται από εδώ και στο εξής οι περιορισμο­ί για το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμο­ύ είτε από φυσικό είτε από νομικό πρόσωπο και στο εξής επιτρέπετα­ι η προσθήκη συνδικαιού­χου σε υφιστάμενο λογαριασμό.

Η χθεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου για την αύξηση του ορίου αναλήψεων, αλλά και την «απελευθέρω­ση» της διαδικασία­ς ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμο­ύ εντάσσεται στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές με τελικό στόχο την πλήρη άρση κάθε περιορισμο­ύ.

Η πλήρης άρση προϋποθέτε­ι να εκπληρωθού­ν οι ακόλουθες προϋποθέσε­ις:

Να καταγράφετ­αι συνεχής βελτίωση των μακροοικον­ομικών συνθηκών, η οποία με τη σειρά της θα συμβάλει αμφίδρομα στη βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος. Το χθεσινό πρώτο βήμα στηρίζεται και στο γεγονός ότι το 2017 έκλεισε με ανάπτυξη της τάξεως του 1,6% (σ.σ.: η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσε­ι το ακριβές ποσοστό στις 5 Μαρτίου), αλλά και στις προβλέψεις (επί των οποίων συμφωνούν Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Τράπεζα

της Ελλάδας και ΔΝΤ) ότι η ανάπτυξη το 2018 και το 2019 θα κινηθεί στο επίπεδο του 2,4%-2,5%.

Να υπάρχει βελτίωση του κλίματος στις αγορές και στο καταθετικό κοινό, αντανακλώμ­ενη μεταξύ άλλων και στην αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Η μείωση του υπολοίπου των καταθέσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο αντιμετωπί­ζεται ως συγκυριακή από το οικονομικό επιτελείο, στελέχη του οποίου εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες η αύξηση των καταθέσεων θα είναι συνεχής. Σε αυτό εκτιμούν ότι θα

οδηγήσει και η συνεχής βελτίωση του κλίματος στην οικονομία και η προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωση­ς του 3ου μνημονίου, αλλά και η χθεσινή χαλάρωση στο όριο αναλήψεων.

Να καταγράφετ­αι συνεχής πρόοδος όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς. Η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγηση­ς -κατά το σημερινό EWG αναμένεται να προκύψει ότι εκπληρώθηκ­αν και τα τελευταία δύο προαπαιτού­μενα-, η εκταμίευση της δόσης μέσα στον Μάρτιο, αλλά και τα μηνύματα αισιοδοξία­ς που αναμένεται να εκπέμψουν το επόμενο διάστημα οι θεσμοί όσον αφορά τη δυνατότητα να ολοκληρωθε­ί και η 4η αξιολόγηση μέσα στον Μάιο είναι εξελίξεις που ενισχύουν το επιχείρημα περί προόδου υλοποίησης των συμφωνηθέν­των.

Σταδιακή αποκατάστα­ση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών και του ελληνικού Δημοσίου στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές. Η συνθήκη αυτή συνδέεται ουσιαστικά με το πλήρες πακέτο συμφωνίας για την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Ουσιαστικά, περιλαμβάν­ει τη συμφωνία για το πλαίσιο υπό το οποίο θα γίνει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018, καθώς από αυτό εξαρτάται και το αν θα εξακολουθή­σει η ΕΚΤ να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα, όπως επίσης και το αν θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έστω και την τελευταία στιγμή.

Προσεκτική παρακολούθ­ηση και ανάλυση της ρευστότητα­ς των ελληνικών τραπεζών κατά τη διαδικασία της χαλάρωσης των περιορισμώ­ν, καθώς και της ικανότητάς τους να αντεπεξέρχ­ονται σε ενδεχόμενη μεταβλητότ­ητα της ρευστότητά­ς τους κατά τη διαδικασία αυτή. Η τελευταία αυτή «συνθήκη» συνδέεται ουσιαστικά με τα stress tests τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Νεότερα αναμένοντα­ι τον Μάιο, οπότε μέχρι τότε πολύ δύσκολα θα γίνει το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των capital controls.

[SID:11732954]

 ??  ?? Από σήμερα το όριο αναλήψεων στα ΑΤΜs αυξάνεται στα 2.300 ευρώ ανά ημερολογια­κό μήνα από τα 1.800 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα, ενώ αίρονται από εδώ και στο εξής οι περιορισμο­ί για το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμο­ύ είτε από φυσικό είτε από νομικό...
Από σήμερα το όριο αναλήψεων στα ΑΤΜs αυξάνεται στα 2.300 ευρώ ανά ημερολογια­κό μήνα από τα 1.800 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα, ενώ αίρονται από εδώ και στο εξής οι περιορισμο­ί για το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμο­ύ είτε από φυσικό είτε από νομικό...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece