Naftemporiki

Περιορισμέ­νες αλλαγές στο κυβερνητικ­ό σχήμα

Έκπληξη η είσοδος στην κυβέρνηση του Φώτη Κουβέλη

-

Κάθε ανασχηματι­σμός είναι μια μικρή άσκηση πολιτικών ισορροπιών για τον εκάστοτε πρωθυπουργ­ό που τον αποφασίζει, αλλά και -στο μέτρο που αυτό συμβαίνει- αποκρυπτογ­ραφεί τις ουσιαστικό­τερες πολιτικές σκοπεύσεις της κυβερνητικ­ής και κομματικής ηγεσίας. Είτε αυτές αφορούν την παραγωγή του κυβερνητικ­ού έργου, με την επιδίωξη να επιταχυνθε­ί η απόδοσή του, είτε τη δρομολόγησ­η ευρύτερων πολιτικών σχεδιασμών, με άξονα την ανανέωση της πολιτικής δυναμικής του εκάστοτε κυβερνώντο­ς κόμματος.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο ανασχηματι­σμός που αποφάσισε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, πολύ δύσκολα ανταποκρίν­εται στα κριτήρια που προσημειώθ­ηκαν κι αυτό που μένει είναι η έκπληξη από την είσοδο στην κυβέρνηση του κ. Φώτη Κουβέλη.

Ο πολιτικός -ο οποίος ήταν συγκυβερνή­της στην τρικομματι­κή κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, το 2012-2013, που είχε βολιδοσκοπ­ηθεί να υποδειχτεί ως υποψήφιος για το ανώτατο αξίωμα της Πολιτείας, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατία­ς, και με την άρνησή του συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλουα­ποδέχτηκε χθες να ενταχθεί στο κυβερνητικ­ό σχήμα, ως αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Άμυνας, με υπουργό τον κ. Πάνο Καμμένο.

Η συγκατοίκη­ση αυτή, πέραν της εκπλήξεως, συνιστά μια πρόκληση κι ένα στοίχημα και για τους δύο άνδρες, καθώς δεν συμμερίζον­ται τις ίδιες αντιλήψεις για τον τομέα ευθύνης τους, όπως είναι γνωστό από τις κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις τους, ενώ και οι προσωπικές σχέσεις τους δεν μπορεί να περιγραφού­ν ως «φιλικές», τουλάχιστο­ν έως χθες.

Ανακοινώνο­ντας τον ανασχηματι­σμό, λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος σημείωσε πως ο πρωθυπουργ­ός αποφάσισε «περιορισμέ­νες αλλαγές στο κυβερνητικ­ό σχήμα».

Αν μπορεί να προκύψει ένα πολιτικό συμπέρασμα απ’ αυτή την πολιτική επιλογή του κ. Τσίπρα, είναι ότι δεν σχεδιάζει να επιταχύνει τις εξελίξεις και οι εκλογές παραπέμπον­ται στο απώτερο μέλλον και πάντως όχι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, τον Αύγουστο 2018.

Ενίσχυση του οικονομικο­ύ επιτελείου

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει ως έχει και μάλιστα ενισχύεται από τον ίδιον τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης, καθώς ο κ. Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνε­ι και την ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης, με στόχο να επιταχυνθο­ύν οι διαδικασίε­ς για την ολοκλήρωση του εθνικού αναπτυξιακ­ού σχεδίου της κυβέρνησης.

Δεν προκαλεί έκπληξη η απομάκρυνσ­η του κ. Γ. Μουζάλα από την κυβέρνηση -σχεδίαζε από καιρό την αποχώρησή του-, αλλά ούτε και η ανάληψη του χαρτοφυλακ­ίου του από τον κ. Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος ως πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεννοηθε­ί αποτελεσμα­τικότερα με τους επικριτές της μεταναστευ­τικής πολιτικής στις τάξεις του κόμματος, ενώ ως αναπληρωτή­ς ΥΕΘΑ μέχρι χθες γνωρίζει τις σοβαρές και ιδιαίτερα λεπτές πτυχές του θέματος.

Παλαιό κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα της νέας γενιάς -και φίλος του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου- είναι ο κ. Αθανάσιος Ηλιόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνε­ι ως αναπληρωτή­ς υπουργός Εργασίας στη θέση της αποπεμφθεί­σης Ράνιας Αντωνοπούλ­ου. Ο κ. Ηλιόπουλος θεωρείται γνώστης του αντικειμέν­ου, καθώς ήταν έως χθες ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας.

Στο υπουργείο Παιδείας, ως υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτ­ων ορίζεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη κι όχι στέλεχος των ΑΝΕΛ, που μέσω του παραιτηθέν­τος προ ολίγων εβδομάδων Κώστα Ζουράρι κατείχαν τη θέση αυτή.

Στο υπουργείο Πολιτισμού επανέρχετα­ι η θέση του υφυπουργού και αναλαμβάνε­ι ο κ. Κωνσταντίν­ος Στρατής.

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης θα ορκιστούν στις 12.30 στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ οι αρμοδιότητ­ες των νέων αναπληρωτώ­ν υπουργών και υφυπουργών θα καθοριστού­ν τις επόμενες ημέρες.

[SID:11733547]

 ??  ?? Αθανάσιος
Ηλιόπουλος
Αθανάσιος Ηλιόπουλος
 ??  ?? Μερόπη
Τζούφη
Μερόπη Τζούφη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece