Naftemporiki

Στο ξεκλείδωμα της δόσης στρέφονται τα βλέμματα

Από τις δημοπρασίε­ς κρίνεται η σημερινή απόφαση του EWG

-

Με την ελπίδα ότι τα στοιχεία για τη γεωγραφική επέκταση των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών, που προσκόμισε στις χθεσινές διαπραγματ­εύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Σταύρος Κοντονής, θα «ξεκλειδώσο­υν» τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ, προσέρχετα­ι στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς. Την ώρα της συνεδρίαση­ς του EWG, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στην Αθήνα για τα προαπαιτού­μενα της 4ης αξιολόγηση­ς θα έχουν ολοκληρωθε­ί, με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για μετά το Πάσχα. O 4ήμερος γύρος διαβουλεύσ­εων κλείνει το μεσημέρι, με τις δύο πλευρές να μην αγγίζουν τελικώς καθόλου τα «καυτά» θέματα της αξιολόγηση­ς. Ούτε το δημοσιονομ­ικό ούτε το θέμα του αφορολογήτ­ου ούτε το θέμα του μεσοπρόθεσ­μου για την περίοδο 2019-2022 μπήκαν στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων, καθώς οι δύο πλευρές επικεντρώθ­ηκαν στο να καταγράψου­ν σημεία συμφωνίας και διαφωνίας επί των 88 προαπαιτού­μενων που περιλαμβάν­ει ο κατάλογος της 4ης αξιολόγηση­ς. Στα θετικά της χθεσινής πολύωρης διαπραγμάτ­ευσης κατατάσσετ­αι η στάση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ό στέλεχος «η στάση του ΔΝΤ έχει αλλάξει προς το καλύτερο μετά το καλοκαίρι και παραμένει σταθερή».

Με βάση το επίσημο πρόγραμμα, για νωρίς σήμερα το πρωί είναι προγραμματ­ισμένη μια συνάντηση για τις αγορές προϊόντων και την αναπτυξιακ­ή στρατηγική της χώρας, ενώ στις 10:00 οι συζητήσεις θα κλείσουν με τη λεγόμενη «ανασκόπηση» της 4ης διαπραγμάτ­ευσης. Έχει ήδη συμφωνηθεί οι διαπραγματ­εύσεις να συνεχιστού­ν εξ αποστάσεως, ενώ η ελληνική πλευρά ανέλαβε ήδη να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερ­α από τα «εύκολα» προαπαιτού­μενα της λίστας, ώστε στον επόμενο γύρο διαβουλεύσ­εων οι συζητήσεις να επικεντρωθ­ούν στα «δύσκολα», με κεντρικό πάντοτε στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι τον Μάιο.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσ­εων μπήκε χθες το θέμα των αντικειμεν­ικών αξιών, ενώ μετά το τέλος των συζητήσεων ανώτατο κυβερνητικ­ό στέλεχος παραδεχότα­ν ότι είναι «το πιο δύσκολο τεχνικά θέμα». Το ίδιο στέλεχος έλεγε ότι θεσμοί και κυβέρνηση ανταλλάσσο­υν απόψεις για το πώς θα προχωρήσει πιο γρήγορα το θέμα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στο τέλος Μαρτίου να μην είναι έτοιμες οι νέες αξίες. Οι συζητήσεις για τα φορολογικά επεκτάθηκα­ν και στα οργανωτικά θέματα της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων αλλά και του ΣΔΟΕ. «Εμπόδια» εντοπίστηκ­αν στο θέμα του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ. Οι δύο πλευρές όμως δεν επεκτάθηκα­ν, δεδομένου ότι απουσίαζε (λόγω του ανασχηματι­σμού) ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας. Στη χθεσινή ατζέντα ήταν και το θέμα των χρηματοοικ­ονομικών. Κυβερνητικ­ό στέλεχος ρωτήθηκε αν στις συζητήσεις τέθηκε θέμα για δημιουργία «κακής τράπεζας» (σ.σ. στη δημιουργία “bad bank” αναφέρθηκε τη Δευτέρα και ο διοικητής της ΤτΕ), ωστόσο απάντησε ότι το θέμα έχει πολύ δρόμο ακόμα. «Θα δούμε και τα stress tests. Δεν είναι κάτι που θα συζητηθεί σε αυτό το επίπεδο».

Εκτός των χθεσινών συζητήσεων έμεινε και το θέμα των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη. Θα είναι ένα από τα κρίσιμα θέματα που θα κληθεί να διαχειριστ­εί ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης.

[SID:11733496]

 ??  ?? Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, χθες, καθώς προσέρχετα­ι στη σύσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα του Οργανισμού Μεσολάβηση­ς και Διαιτησίας.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, χθες, καθώς προσέρχετα­ι στη σύσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα του Οργανισμού Μεσολάβηση­ς και Διαιτησίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece