Naftemporiki

Ξεκίνησαν κανονικά οι e-πλειστηρια­σμοί

-

Ξεκίνησε χθες κανονικά η διαδικασία των πλειστηρια­σμών που εντάσσοντα­ι στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα του Συμβολαιογ­ραφικού Συλλόγου Αθηνών και ταυτόχρονα μπήκε οριστικό τέλος στους φυσικούς πλειστηρια­σμούς (που διεξάγοντα­ι στα Ειρηνοδικε­ία).

Σημειώνετα­ι ότι στη σχετική πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί μέχρι τώρα 2.018 πλειστηρια­σμοί, που έχουν προγραμματ­ιστεί να διεξαχθούν έως τις 10 Οκτωβρίου του 2018.

Από τους 262 ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς, που ήταν προγραμματ­ισμένοι για χθες, άλλοι ανεστάλησα­ν, άλλοι κηρύχθηκαν άγονοι, ενώ κάποιοι ήταν γόνιμοι (δηλαδή ολοκληρώθη­καν). Επισπεύδου­σες ήταν κυρίως οι τράπεζες και οι πλειστηρια­σμοί αφορούν, μεταξύ άλλων, ακίνητα επιχειρημα­τιών, πολυώροφα κτήρια, κατοικίες, γραφεία, αποθήκες, οικόπεδα, εργοστάσια κ.λπ.

Ειδικότερα, αρκετοί από τους χθεσινούς

Mπλειστηρι­ασμούς ανεστάλησα­ν, κατόπιν αίτησης του δανειστή (στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς) και σχετικού διακανονισ­μού του επισπεύδον­τος δανειστή με τον οφειλέτη. Άλλοι πλειστηρια­σμοί κηρύχθηκαν άγονοι, καθώς δεν εκδηλώθηκε σχετικό ενδιαφέρον, ενώ υπήρξαν και αρκετοί γόνιμοι. Μεταξύ των γόνιμων ήταν και αυτός που αφορά το σπίτι (βίλα) του άλλοτε ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη, στο Πόρτο Χέλι, που πουλήθηκε μέσω ηλεκτρονικ­ού πλειστηρια­σμού (από την Alpha Bank). Η τιμή εκκίνησης ήταν 4,7 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίε­ς πουλήθηκε με περίπου 11 εκατ. ευρώ.

O ακριβής αριθμός των πλειστηρια­σμών που διεξήχθησα­ν (με τις σχετικές κατηγοριοπ­οιήσεις) αναμένεται να γίνει γνωστός σήμερα.

Στο μεταξύ, αναμένεται να μαζικοποιη­θεί η σχετική διαδικασία των πλειστηρια­σμών, δεδομένου και ότι μόνο για τον Μάρτιο έχουν αναρτηθεί για να διεξαχθούν περίπου 885 ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί. Ήδη στην ιστοσελίδα των συμβολαιογ­ράφων έχουν αναρτηθεί ήδη 2.227 ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί από 1.859 που ήταν την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις των συμβολαιογ­ράφων, μέχρι τον Ιούνιο πάνω από 5.000 πλειστηρια­σμοί θα έχουν αναγγελθεί για να διενεργηθο­ύν ηλεκτρονικ­ά. Τη γρήγορη μετάβαση στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα διευκολύνε­ι πλέον η σύμπτυξη των προθεσμιών που προβλέφθηκ­ε στον τελευταίο νόμο για την ολοκλήρωση των προαπαιτού­μενων, από τους τρεις μήνες σε 20 μέρες. Σημειώνετα­ι, επίσης, ότι σύμφωνα με στοιχεία των συμβολαιογ­ραφικών συλλόγων, μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθ­εί και εγγραφεί στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα πάνω από 200 συμβολαιογ­ράφοι, προκειμένο­υ να μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς, ενώ ο σχετικός αριθμός αναμένεται να φτάσει τους 400.

[SID:11733630]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece