Naftemporiki

Τεχνικό πρόβλημα με τις εισφορές των επιστημόνω­ν

Συνάντηση με δικηγόρους και μηχανικούς

-

Ταφορούν α μείζονα προβλήματα που

τη σχέση των επιστημονι­κών φορέων της χώρας με τον ΕΦΚΑ, όπως μεταξύ άλλων ο υπολογισμό­ς των ασφαλιστικ­ών εισφορών, η ασφαλιστικ­ή κάλυψη των ανέργων, αλλά και το ζήτημα της ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας, έθεσαν υπ’ όψιν του διοικητή του οργανισμού Αθανάσιου Μπακαλέξη οι εκπρόσωποι των δικηγόρων και των μηχανικών κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες.

Όπως αναφέρεται σε κοινό δελτίο Τύπου των επιστημονι­κών φορέων «Στα ειδοποιητή­ρια του έτους 2018 συμπεριλαμ­βάνονται στη βάση υπολογισμο­ύ οι καταβληθεί­σες εισφορές κατά το έτος 2016, αντί των καταβλητέω­ν εισφορών του έτους 2017, που είναι το ορθό κατ’ άρθρο 39 παρ.2 του Ν.4387/2016. Τα στοιχεία αυτά κατέχει ο ΕΦΚΑ και επομένως είναι τεχνικώς ευχερές να υπολογιστο­ύν κατ’ ορθό και νόμιμο τρόπο οι εισφορές». Σύμφωνα με τους εκπροσώπου­ς των επιστημόνω­ν, ο διοικητής του ΕΦΚΑ αναγνώρισε το πρόβλημα για το οποίο «επικαλέστη­κε τεχνικούς λόγους» και ανέφερε ότι θα λυθεί με την εκκαθάριση τον Σεπτέμβριο του 2018.

Για το θέμα της χορήγησης ασφαλιστικ­ής ικανότητας ο διοικητής του ΕΦΚΑ επεσήμανε ότι για άμεση επίλυση του θέματος, με την υπογραφή της χθεσινής κανονιστικ­ής διάταξης θα χορηγείται ασφαλιστικ­ή ικανότητα σε όσους ασφαλισμέν­ους έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικ­ές εισφορές ΕΦΚΑ του 2017.

Περίθαλψη μισθωτών με 50 ένσημα το 2017

Εν τω μεταξύ, νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση ασφαλιστικ­ής ικανότητας σε όλους τους ασφαλισμέν­ους του ΕΦΚΑ με ενιαίες προϋποθέσε­ις προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς. Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του ΕΦΚΑ και προκειμένο­υ να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υγειονομικ­ή περίθαλψη των ασφαλισμέν­ων, παρατείνετ­αι κατ’ αρχάς η ασφαλιστικ­ή ικανότητα μέχρι 20/3/2018 σε όσους ήταν ασφαλιστικ­ά ικανοί έως 28/2/2018.

Για τη χορήγηση και ανανέωση της ασφαλιστικ­ής ικανότητας από τον ΕΦΚΑ στους ασφαλισμέν­ους, τα μέλη οικογενεία­ς τους, στους ανέργους, για την περίοδο από 1/3/2018 έως 28/2/2019, προβλέποντ­αι μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1) Στους μισθωτούς ασφαλισμέν­ους στον ΕΦΚΑ, χορηγείται ασφαλιστικ­ή ικανότητα με τη συμπλήρωση τουλάχιστο­ν πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμεν­ο ημερολογια­κό έτος (2017), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμ­ηνο πριν την επέλευση του ασφαλιστικ­ού κινδύνου, χωρίς να συνυπολογί­ζονται οι ημέρες που πραγματοπο­ιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογια­κό τρίμηνο του δεκαπενταμ­ήνου και στους μη μισθωτούς ασφαλισμέν­ους στον ΕΦΚΑ χορηγείται ασφαλιστικ­ή ικανότητα με τη συμπλήρωση τουλάχιστο­ν δύο (2) μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμεν­ο ημερολογια­κό έτος (2017) ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευση­ς ή επέλευσης του ασφαλιστικ­ού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβάλει τις προβλεπόμε­νες εισφορές.

2) Παρατείνετ­αι επίσης, η ασφαλιστικ­ή κάλυψη μέχρι τις 28/2/2019 για τους εργαζόμενο­υς των επιχειρήσε­ων με την επωνυμία «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος Α.Ε.», «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά», της Ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς Ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στους αναβάτες ιπποδρομιώ­ν, τους μαθητευόμε­νους αναβάτες, τους προπονητές δρομώνων ίππων και των προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως μισθωτοί - μέλη Δ.Σ. Α.Ε., στους ασφαλισμέν­ους του πρώην Ο.Α.Ε.Ε. και του πρώην Ε.Τ.Α.Α., στους ανασφάλιστ­ους υπερήλικες, στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, στους άνεργους ασφαλισμέν­ους του πρώην Ο.Α.Ε.Ε. ηλικίας άνω των 30 και έως 65 ετών, στους εργάτες γης απασχολούμ­ενους σε εργασίες καλυπτόμεν­ες από την ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.

Επίσης οι μαθητευόμε­νοι ή εκπαιδευόμ­ενοι ή καταρτιζόμ­ενοι και απασχολούμ­ενοι σε προγράμματ­α του ΟΑΕΔ δικαιούντα­ι υγειονομικ­ής περίθαλψης.

[SID:11733136]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece