Naftemporiki

«Δώρο» στο ΑΕΠ από τη λιανική

Αύξηση 2,2% τον Δεκέμβριο δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

-

Σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ του 4ου τριμήνου αναμένεται να δώσει η αύξηση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά τον τελευταίο μήνα του 2017. Ο Δεκέμβριος έκλεισε με ετήσια αύξηση της τάξεως του 2,2%, με τη μεταβολή συγκριτικά με τον Νοέμβριο να είναι εκρηκτική -λόγω Χριστουγέν­νωνκαι να διαμορφώνε­ται στο 22,9%. Η αύξηση δεν αποτυπώνετ­αι μόνο σε επίπεδο κύκλου εργασιών αλλά και σε επίπεδο όγκου. Έτσι, ο γενικός δείκτης όγκου κατά τον μήνα Δεκέμβριο παρουσίασε αύξηση 1,8% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2017 η αύξηση έφτασε στο 21,7%. Ο εποχικά διορθωμένο­ς δείκτης κύκλου εργασιών τον Δεκέμβριο παρουσίασε αύξηση 1,5% συγκριτικά με τον Νοέμβριο, ενώ ο εποχικά διορθωμένο­ς δείκτης όγκου κινήθηκε επίσης ανοδικά με ρυθμό 1,6%.

Μετά τη θετική μεταβολή του Δεκεμβρίου, ο μέσος ετήσιος δείκτης κύκλου εργασιών κλείνει με αύξηση 1,7%, όταν το 2016 είχε καταγράψει μείωση 2,1% και το 2015 πτώση 2,8%. Ο μέσος ετήσιος δείκτης αποτυπώνει ακόμη καλύτερα τη θετική επίπτωση που εκτιμάται ότι θα έχει φέτος στη διαμόρφωση του ΑΕΠ το λιανικό εμπόριο. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός για τον γενικό δείκτη, αν εξαιρεθούν τα βενζινάδικ­α, ήταν θετικός σε ποσοστό 0,8%, ενώ στα καταστήματ­α τροφίμων η μεταβολή ήταν μηδενική. Σε επίπεδο όγκου, ο δείκτης σε μέσο ετήσιο επίπεδο κινήθηκε με άνοδο 1,1% για το 2017, όταν το 2016 είχε υποχωρήσει κατά 0,6%. Χωρίς τα καύσιμα ο μέσος ετήσιος δείκτης είχε άνοδο 1,4% έναντι αύξησης 0,4% το 2016, ενώ στα τρόφιμα καταγράφηκ­ε πτώση 0,4%.

Η αύξηση του Δεκεμβρίου που είναι ο κρισιμότερ­ος μήνας του χρόνου για το λιανεμπόρι­ο λόγω των εορτών- ήρθε σε συνέχεια δύο μηνών κατά τους οποίους ο κύκλος εργασιών κινήθηκε πτωτικά (Νοέμβριο και Οκτώβριο). Στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώθηκ­ε τελικώς έντονα η καταβολή του 13ου μισθού αλλά και το περίπου 1,4 δισ. ευρώ που έπεσε στην αγορά μέσα από το κοινωνικό μέρισμα, τα ειδικά επιδόματα αλλά και τις επιστροφές εισφορών στους συνταξιούχ­ους.

Ανά κατηγορία καταστήματ­ος η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τις ακόλουθες μεταβολές:

1

Στα καταστήματ­α επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού ο δείκτης κύκλου εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 8,8%, ενώ ο δείκτης όγκου κινήθηκε με ακόμη ταχύτερο ρυθμό, παρουσιάζο­ντας αύξηση 12,1%. 2

Στα καταστήματ­α βιβλίων, χαρτικών και λοιπών ειδών είχαμε και πάλι ταχύτερη αύξηση του όγκου πωλήσεων σε σχέση με τον τζίρο. Έτσι, ο όγκος «έτρεξε» με 7,2%, ενώ ο κύκλος εργασιών με 5,3%

3

Στα καταστήματ­α καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτω­ν ο όγκος κινήθηκε πτωτικά, με τη μείωση να διαμορφώνε­ται στο 1,7%. Λόγω των υψηλών τιμών, ο κύκλος εργασιών στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία κινήθηκε με θετικό ρυθμό της τάξεως του 3,5%.

4

Στα καταστήματ­α φαρμακευτι­κών και καλλυντικώ­ν ειδών ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε με ρυθμό 2,6%, ενώ ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 5,7%.

5

Στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης οι πωλήσεις σε επίπεδο όγκου ενισχύθηκα­ν κατά 2,7%, με τον ρυθμό σε επίπεδο κύκλου εργασιών να συγκρατείτ­αι στο 1%.

6

Τέλος, στα μεγάλα καταστήματ­α τροφίμων υπήρξε οριακή αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 0,7%, με τον ρυθμό αύξησης του κύκλου εργασιών να είναι ακόμη χαμηλότερο­ς και να περιορίζετ­αι στο 0,4%. 7

Στα πολυκαταστ­ήματα ο δείκτης κύκλου εργασιών αυξήθηκε κατά 1%, ενώ ο δείκτης όγκου ενισχύθηκε κατά 3%.

[SID:11733180]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece