Naftemporiki

Με leasing οι συμφωνίες έρευνας για πετρέλαιο και φ. αέριο

Ίδιο μοντέλο για την παραχώρηση περιοχών

-

Δάμεσο εν πρόκειται να αλλάξει στο

μέλλον το μοντέλο παραχώρηση­ς περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων, όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, κατά την κύρωση των συμβάσεων για το «Οικόπεδο 2» στο Ιόνιο και τα τρία χερσαία μπλοκ στη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τον υπουργό, και για τις επόμενες συμφωνίες για έρευνα και εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων θα συνεχίσει να επιλέγεται το μοντέλο των συμβάσεων μίσθωσης (Lease agreement), έως ότου κριθεί από οποιαδήποτ­ε πολιτική ηγεσία στο μέλλον πως υπάρχουν συνθήκες μιας πιο επωφελούς κατάστασης, και επομένως κρίνει σκόπιμο να εξετάσει το δεύτερο εναλλακτικ­ό μοντέλο.

Συμβάσεις μίσθωσης

Οι τέσσερις συμβάσεις που κυρώθηκαν χθες, όπως και όλες όσες έχουν γίνει στο παρελθόν, αποτελούν συμβάσεις μίσθωσης, στο πλαίσιο των οποίων τα έσοδα του Δημοσίου προέρχοντα­ι από το μίσθωμα της περιοχής, τα δικαιώματα και τη φορολογία. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ωστόσο και τις συμβάσεις διάθεσης της παραγωγής, όπου το Δημόσιο εισφέρει οικονομικά στην έρευνα και την εκμετάλλευ­ση, λαμβάνοντα­ς ωστόσο μερίδιο από την παραγωγή.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, οι συμβάσεις μίσθωσης χρησιμοποι­ούνται από οικονομίες που δεν διαθέτουν εμπειρία στις εξορύξεις, κάτι που σημαίνει πως είναι το πιο κατάλληλο μοντέλο για την περίπτωση της Ελλάδας. Αντίθετα, όπως πρόσθεσε, οι συμβάσεις διάθεσης της παραγωγής εφαρμόζοντ­αι κατά κύριο λόγο σε χώρες που είτε διαθέτουν γνωστά πολύ μεγάλα αποθέματα υδρογονανθ­ράκων είτε έχουν συσσωρεύσε­ι τεχνογνωσί­α στο συγκεκριμέ­νο τομέα. Δύο προϋποθέσε­ις που προς το παρόν δεν πληροί η χώρα μας και που μόνο αν ικανοποιηθ­ούν στο μέλλον θα έχει νόημα να εξεταστεί η εναλλακτικ­ή λύση.

[SID:11733366]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece