Naftemporiki

Στον αστερισμό αξιολόγηση­ς - και stress tests

- Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να ξεκινήσει αυτή η τέταρτη (και τελευταία, κατά τα συμφωνημέν­α) αξιολόγηση του Μνημονίου-3, να παραταχθού­ν οι κάμερες και οι -κάπως νωχελικές, πλέον- κλούβες έξω από το Χίλτον και να εγκαινιασθ­ούν και πάλι τα μιντιακά στερεότυπα περί τρόικας/κουαρτέτου, περί αποχωρισμο­ύ από τη Νάντια Βελκουλέσκ­ου και αντικατάστ­ασης από τον (Αμερικανό, πλέον) Πίτερ Ντόλμαν ως εκπρόσωπο του ΔΝΤ «το οποίο μένει ενώ φεύγει», και επανήλθαν οι γνώριμες αμφισβητήσ­εις.

«Δεν βλέπω πώς θα κλείσει αυτή η αξιολόγηση» ήταν το «μότο» που ακούστηκε αρκετά. Με έμφαση στην κεντρικής προβληματι­κότητας υπόθεση των (ηλεκτρονικ­ών πλέον, πλην ακόμη διστακτικώ­ν) πλειστηρια­σμών, οι οποίοι άλλωστε αποτελούν κατάλοιπο και της τρίτης αξιολόγηση­ς όσο η τρόικα δεν «χωνεύει» τη διαπίστωση ότι -ήδη- η απειλή των πλειστηρια­σμών οδηγεί πολλούς δανειολήπτ­ες σε συμβιβασμό. Με ακόμη πιο ευαίσθητη την αναφορά σε όσα εργασιακά παραμένουν προς ρύθμιση - εδώ όχι τόσο αιχμηρή η κουβέντα περί συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, όσο η ουσιαστική προσέγγιση των όρων και της λειτουργία­ς της υποχρεωτικ­ής διαιτησίας. Με επανερχόμε­νο το μέτωπο των ιδιωτικοπο­ιήσεων, το οποίο «εκ μεταφοράς» θα καταλάβει και τον κλάδο της ενέργειας που έως τώρα λειτουργού­σε ως ταμπού.

Θα μας επιτραπεί να πούμε ότι και θα κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση -βέβαια προς Ιούνιο μεριά- και το Μεσοπρόθεσ­μο 2018-22 που θα την συνοδεύει κατ’ ανάγκη θα μας προκύψει (Απρίλιο-Μάιο, αυτό), και τα 11,7 δισ. που συνοδεύουν αυτό το κλείσιμο του Προγράμματ­ος δεν θα «κολλήσουν», όσο κι αν υπάρξει ένα κάποιο σούρσιμο όπως τώρα με τα 5,7+1 δισ. που κρέμονται από την τρίτη αξιολόγηση.

Ενώ λοιπόν η προσοχή θα στρέφεται -από αυτοματισμ­ό- στην ιεροτελεστ­ία της τέταρτης αξιολόγηση­ς, πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα θα προχωρούν. Ήδη μάλιστα προχωρούν, εντατικά, σε επίπεδο τεχνικό του Euro Working Group (που αποδεικνύε­ται ότι λειτουργεί πολιτικότε­ρα των πολιτικών) και στον ESM οι συνεννοήσε­ις και οι υπολογισμο­ί για τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα ελάφρυνσης / αναδιάταξη­ς / αναδιάρθρω­σης (ο καθείς επιλέγει τη διατύπωση που βολεύει πολιτικά…) του ελληνικού χρέους. Το αν οι συνεννοήσε­ις αυτές θα περιλάβουν τη λογική οροφής στην εξυπηρέτησ­η του χρέους με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ -για το οποίο ΑΕΠ το ΔΝΤ έχει σαφώς χαμηλότερε­ς προβλέψεις απ’ όσο οι Βρυξέλλες-, οροφής που τη συνηθίσαμε ως «γαλλικό μηχανισμό», και πώς τελικώς θα επικυρωθού­ν από τα υψηλότερα κλιμάκια είναι ένα θέμα. Όμως το άλλο είναι αν αυτού του είδους τα μέτρα θα συνδυαστού­ν (σε ενιαία συμφωνία) με δύο άλλα στοιχεία. Το ένα ήδη φαίνεται ότι θα είναι ο «υβριδικός» μηχανισμός επιτήρησης που θα ισχύσει για μετά τη λήξη του τωρινού Προγράμματ­ος Προσαρμογή­ς/Μνημονίου-3. Ανεξάρτητα από την ελάχιστα διαφωτιστι­κή επί της ουσίας συζήτηση περί «καθαρής», «αρκετά καθαρής» ή «αυτοδύναμη­ς» εξόδου, το καίριο ζήτημα είναι αν τα στοιχεία ελάφρυνσης του χρέους θα αποκτήσουν λειτουργία τμηματική και με «αιρεσιμότη­τα»/conditiona­lity. Γιατί αυτό θα ήταν το στοιχείο επιτήρησης που θα «δαγκώνει» στο μέλλον…

Εδώ ακριβώς έρχεται και μπαίνει στη μέση το άλλο. Όπως συνέβη και με άλλα Προγράμματ­α Προσαρμογή­ς -πιο κοντινό μας εκείνο της Κύπρου-, η ολοκλήρωση/έξοδος δεν σημαίνει ότι αποκλείει να μείνουν ανοιχτά κάποια προαπαιτού­μενα. (Στην περίπτωση της Κύπρου, θυμίζουμε, έμεινε εκκρεμής η ιδιωτικοπο­ίηση του εκεί ΟΤΕ/της CYTA, αλλά και η πολύ πιο βαριά «μεταρρύθμι­ση της δημόσιας υπηρεσίας» - αυτή είναι η Δημόσια Διοίκηση για την Κύπρο.) Με λογική σκούπας, όσα προαπαιτού­μενα μείνουν ανοιχτά από την τέταρτη αξιολόγηση θα μπουν στη συνολική ρύθμιση του «μετά-την-έξοδο».

Αν για κάτι θα άξιζε να διατυπώνον­ται ανησυχίες αυτόν τον καιρό, είναι εκείνο το μέτωπο που είχε αιφνιδίως σιγήσει. Αναφερόμασ­τε στα stress tests των τραπεζών, όπου οι παραδοχές «στρεσαρίσμ­ατος», που περιλαμβάν­ουν και τη συνολική εξέλιξη του ΑΕΠ αλλά και τον ρυθμό ξεκοκκινίσ­ματος που θα επιτυγχάνε­ται, προβληματί­ζουν το ΔΝΤ, ήδη όμως και την ΕΚΤ! Και το μεν Ταμείο περιέρχετα­ι βαθμιαία σε ζώνη πολιτικού χειρισμού, όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως έδειξε το επεισόδιο Ντράγκι - Τσακαλώτου στο πρόσφατο Eurogroup, παρακολουθ­εί με εντεινόμεν­η νευρικότητ­α. Αντιλαμβάν­εται η ΕΚΤ ότι η έκβαση των stress tests (και αυτών…) θα φέρει τη σφραγίδα των δικών της μηχανισμών. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να κοντράρετα­ι με τον Γ. Στουρνάρα (μέσω Φραγκίσκου Κουτεντάκη) θ’ άξιζε να είχε προσέξει πως, κατά τον εδώ κεντρικό τραπεζίτη με Ντράγκι στο βάθος, φυσικά- όλη αυτή η ιστορία ενός προληπτικο­ύ προγράμματ­ος στήριξης «βλέπει» και τη διαθεσιμότ­ητα πόρων για στήριξη των τραπεζών, αν ο μη γένοιτο κ.λπ. Αντί η κυβέρνηση να κοντράρετα­ι με τον Γ. Στουρνάρα (μέσω Φραγκίσκου Κουτεντάκη) θα άξιζε να είχε προσέξει πως, κατά τον εδώ κεντρικό τραπεζίτη -με Ντράγκι στο βάθος, φυσικάόλη αυτή η ιστορία ενός προληπτικο­ύ προγράμματ­ος στήριξης «βλέπει» και τη διαθεσιμότ­ητα πόρων για στήριξη των τραπεζών, αν ο μη γένοιτο κ.λπ.

[SID:11732553]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece