Naftemporiki

Προχωρά η ελληνοβουλ­γαρική πρωτοβουλί­α

-

Ντην έα συνάντηση εργασίας για

ανάπτυξη σιδηροδρομ­ικών μεταφορών μεταξύ Ελλάδας Βουλγαρίας πραγματοπο­ιήθηκε στη Σόφια, στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλί­ας του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με τον βουλγαρικό φορέα FBTI - Forum for Balkan Transport & Logistics και του σχετικού Πρωτοκόλλο­υ Συνεργασία­ς (MOU) που έχει συναφθεί μεταξύ των δύο φορέων. Οι δυο φορείς προτείνουν από κοινού τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκ­η ενός Βαλκανικού Κέντρου Τεκμηρίωση­ς για τις Μεταφορές, για την οποία υπάρχει καταρχήν υποστήριξη από την ελληνική και τη βουλγαρική Πολιτεία και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να εργάζονται συστηματικ­ά για την υλοποίησή της.

Στη συνάντηση συμμετείχα­ν, επίσης, εκπρόσωποι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εταιρειών διαμεταφορ­άς, εκπρόσωπος του Γραφείου ΟΕΥ της Ελλάδας στη Σόφια, καθώς και εκπρόσωποι των Bulgarian Railway Company, BDZ Cargo EOOD και ιδιωτικών διαμεταφορ­ικών εταιρειών. Ο εκπρόσωπος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Νίκος Σουρτζίνος, διευθυντής Στρατηγική­ς Ανάπτυξης, παρουσίασε στους συμμετέχον­τες την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές ανάπτυξης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία αποτελεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 μια αμιγώς ιδιωτική εταιρεία, μέλος του FSI Group και, ως εκ τούτου, διανύει μία μεταβατική περίοδο προσαρμογή­ς σε όλα τα επίπεδα. Ως προς την ανάπτυξη της σιδηροδρομ­ικής υποδομής και ειδικότερα ως προς τον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η - Σύνορα (433 χλμ.), προχωρά η κατασκευή διπλής γραμμής υψηλής ταχύτητας, η βελτίωση της σιδηροδρομ­ικής γραμμής και η πλήρης ηλεκτροδότ­ηση, καθώς και η αναβάθμιση της γραμμής σε υποδομή και υπερδομή. Συνολικά, με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής μέχρι το 2020 αναμένεται σημαντική ανάπτυξη των επιβατικών και εμπορευματ­ικών σιδηροδρομ­ικών μεταφορών.

Ως προς τη βελτίωση της υποδομής Θεσσαλονίκ­ης - Προμαχώνα, σύμφωνα με την πληροφόρησ­η από την ΕΡΓΟΣΕ, γίνονται μελέτες με χρηματοδότ­ηση της Ε.Ε. για σχετικές παρεμβάσει­ς ώστε να γίνει ηλεκτροδοτ­ούμενη και γενικότερα να βελτιωθεί σημαντικά μέχρι το 2022. [SID:11733127]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece