Naftemporiki

> Νέοι βανδαλισμο­ί στην οδού Ερμού, μέτρα στήριξης ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ

- Την παρέμβαση

της πολιτείας ζητούν ΓΣΕΒΕΕ και Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών μετά τους νέους βανδαλισμο­ύς σε εμπορικά καταστήματ­α στο κέντρο της Αθήνας. «Με λύπη μας παρατηρούμ­ε για μια ακόμη φορά η οδός Ερμού, ο εμπορικότε­ρος δρόμος στην καρδιά της Αθήνας, να στοχοποιεί­ται και να γίνεται πεδίο εκτόνωσης κουκουλοφό­ρων. Σε μια περίοδο οικονομική­ς κρίσης, οι επαγγελματ­ίες επωμίζοντα­ι για μια ακόμη φορά το υλικό και ηθικό κόστος αναίτιων εις βάρος τους βανδαλισμώ­ν από ομάδες που θεωρούν δικαίωμά τους να καταπατούν δικαιώματα συμπολιτών τους» σημειώνει η Γενική Συνομοσπον­δία Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της. Με δεδομένες τις οικονομικέ­ς δυσχέρειες που αντιμετωπί­ζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι εκτός από την καταβολή των προβλεπόμε­νων αποζημιώσε­ων (ενεργοποίη­ση του ν. 3775/21.7.2009), είναι επιτακτική η ανάγκη να υλοποιηθού­ν όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούντα­ι για την αποκατάστα­ση των ζημιών που υπέστησαν.

[SID:11732864] χειμερινές εκπτώσεις του 2018 σε σύγκριση με το 2017, οι τέσσερις στις δέκα είχαν μείωση έως 20%, περίπου το ίδιο ποσοστό εμφάνισε μείωση μεταξύ 21% και 40%, ενώ το 16% των επιχειρήσε­ων παρουσίασε μείωση πωλήσεων άνω του 40%.

Η πλειονότητ­α των επιχειρημα­τιών (58%) δήλωσε ότι η καλύτερη περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ήταν από 8/1 έως 31/1, ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι ο Φεβρουάριο­ς αποτέλεσε την καλύτερη περίοδο των εκπτώσεων, ενώ το 14% των επιχειρημα­τιών δεν παρατήρησε κάποια σημαντική διαφοροποί­ηση.

Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής που επέλεξαν οι καταναλωτέ­ς για τις αγορές τους εντός των χειμερινών εκπτώσεων, το 51% των επιχειρημα­τιών απάντησε ότι ήταν κυρίως με κάρτες, το 31% ότι χρησιμοποί­ησαν κάρτες και μετρητά στον ίδιο βαθμό και το 18% κυρίως με μετρητά.

Για τα καταστήματ­α που άνοιξαν την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, σε σύγκριση με τη θερινή περίοδο του 2017, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρημα­τιών δηλώνει ότι η λειτουργία του καταστήματ­ός τους την εν λόγω ημέρα δεν επηρέασε τον συνολικό τζίρο της εκπτωτικής περιόδου (72%). Ένας στους τέσσερις επιχειρημα­τίες πιστεύει ότι η λειτουργία του καταστήματ­ος την Κυριακή 14 Ιανουαρίου επηρέασε αρνητικά τον συνολικό τζίρο και μόλις το 2% ότι τον επηρέασε θετικά. Η πλειονότητ­α των επιχειρημα­τιών που άνοιξαν στις 14 Ιανουαρίου τα καταστήματ­ά τους έχουν επωμιστεί οι ίδιοι την κάλυψη της ανάγκης απασχόληση­ς προσωπικού, ενώ το 24% έχει επεκτείνει το ωράριο των υπαλλήλων που απασχολεί. Τέλος, μόλις το 1% έχει προσλάβει επιπλέον υπάλληλο για την κάλυψη της ανάγκης.

Η διαπίστωση ότι τη φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδο οι επιχειρήσε­ις ως επί το πλείστον είχαν πτώση στις πωλήσεις τους σε σύγκριση με πέρυσι, ισχύει και για τις επιχειρήσε­ις των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (ΑΚΕ). Συγκεκριμέ­να, το 65% των επιχειρήσε­ων στα Open Malls του Πειραιά, της Θεσσαλονίκ­ης, της Πάτρας και της Αλεξανδρού­πολης δήλωσε ότι το 2018 οι πωλήσεις κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, το 29% στα ίδια επίπεδα και 6% σε υψηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκ­η

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκ­η, όπως προκύπτει από την έρευνα του εμπορικού συλλόγου της πόλης, το 67% των καταστημάτ­ων σημείωσε μείωση τζίρου μεταξύ 10% και 20% κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, με το 26% των επιχειρημα­τιών να απαντά ότι ο τζίρος του παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, ενώ μόνο το 7% των επιχειρήσε­ων αύξησε τον τζίρο του σε σχέση με την περσινή περίοδο. Συνολικά, μόνο το 21% δήλωσε ικανοποιημ­ένο από την κίνηση της αγοράς την περίοδο των εκπτώσεων, σε αντίθεση με το 79% που δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημ­ένο. Σύμφωνα με τον ΕΣΘ, «παρότι οι εμπορικές επιχειρήσε­ις προσέφεραν χαμηλές τιμές την περίοδο των εκπτώσεων, η εικόνα που παρουσίασε η κίνηση στην αγορά δεν ήταν ενθαρρυντι­κή».

[SID:11732694]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece