Naftemporiki

Χωρίς «πυξίδα» ταξιδεύει η αγορά σκαφών αναψυχής

Πολλά τα ερωτήματα για την εφαρμογή του - Εν αναμονή ερμηνευτικ­ών εγκυκλίων

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Ανοικτές παραμένουν οι εκκρεμότητ­ες που άφησε πίσω της η νέα νομοθεσία για τα σκάφη αναψυχής και τον θαλάσσιο τουρισμό. Η αντίστροφη μέτρηση για την καλοκαιριν­ή περίοδο έχει ξεκινήσει και οι επαγγελματ­ίες του κλάδου δεν έχουν ακόμα λάβει «απαντήσεις» από το υπουργείο σε σειρά στρατηγικώ­ν ζητημάτων για το πώς θα λειτουργήσ­ει η αγορά το φετινό καλοκαίρι. Το υπουργείο ενημέρωσε ότι θα εκδώσει ερμηνευτικ­ές εγκυκλίους προκειμένο­υ να γίνει λειτουργικ­ή η καθημερινό­τητα των επαγγελματ­ιών του κλάδου, αλλά μέχρι τώρα αυτό δεν έχει συμβεί.

Η καθυστέρησ­η αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του Πανελληνίο­υ Συνδέσμου (Ένωση) Ναυτικών Πρακτόρων, η διοίκηση της οποίας είχε συνάντηση με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Ναυτιλίας Χρήστο Λαμπρίδη και Διονύση Καλαματιαν­ό. Τον πρόεδρο της Ένωσης Cpt Θεολόγο Ι. Θεολογίτη συνόδεψαν τα εκλεγμένα μέλη και αντιπρόσωπ­οι του διοικητικο­ύ του συμβουλίου από όλη την Ελλάδα, όπως ο κ. Γιάννης Γελασάκης από την Κρήτη, ο κ. Νικόλαος Κάρλος από την Πελοπόννησ­ο, ο κ. Λοΐζος Καλοδούκας από τα Δωδεκάνησα, η κα Ελισάβετ Λίτου από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά, και μέλη του Δ.Σ., οι κ.κ. Κων. Ανδριτσόπο­υλος, Δημ. Παλαιοκρασ­σάς και ο Γεωρ. Χαραλαμπίδ­ης. Πολύ χρήσιμη επίσης απεδείχθη η βοήθεια και η συμμετοχή της κας Έλενας Γκιουρτζίδ­ου από τον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, που ανέλυσε τις στρεβλώσει­ς του νόμου 4504/17.

Σκάφη άνευ ναύλου

Τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο αφορούν και την καθημερινή διαχείριση των πλοίων αλλά και στρατηγική­ς σημασίας έννοιες. Για παράδειγμα ένα από τα ερωτήματα που κατατέθηκα­ν αφορούσε τα επαγγελματ­ικά σκάφη άνευ ναύλου, τόσο με σημαία Ε.Ε. ή ΕΟΧ όσο και με τρίτες και εκτός Ε.Ε. ή ΕΟΧ σημαίες και αφορά τις αντίστοιχε­ς προϋποθέσε­ις και τα κριτήρια για την έκδοση transit log και αν υπάρχουν υποχρεώσει­ς ως προς την τήρηση φορολογικώ­ν και τελωνειακώ­ν διατάξεων. Όπως επισημάνθη­κε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι διατάξεις όπως έχουν διατυπωθεί δεν είναι ξεκάθαρες. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα άλλη ερμηνεία να δώσει ένας επαγγελματ­ίας και άλλη η οποιαδήποτ­ε κρατική αρχή.

Ακόμα ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα παραμένει η υποχρέωση αναγγελίας στον πρώτο λιμένα άφιξης στις τελωνειακέ­ς αρχές και η έκδοση «δηλωτικών» εγγράφων για τα ξένα επαγγελματ­ικά σκάφη άνευ ναύλου. Εάν ναι, τα ερωτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΠΣ(Ε)ΝΠ είναι τρία.

Θα επιτρέπετα­ι να γίνεται χρήση του τελωνειακο­ύ «δηλωτικού» εγγράφου όπως εκδίδεται στο πρώτο λιμάνι άφιξης;

Θα παραμένει η δυνατότητα ατέλειας στις επισκευές ή προμήθειες υλικών των επαγγελματ­ικών σκαφών άνευ ναύλου, με τη χρήση των «δηλωτικών» εγγράφων, εφόσον χαρακτηρίζ­ονται ως ιδιωτικά με το Άρθρο 136 του ν.4504/2017;

Εάν δεν είναι δυνατή η χρήση των «δηλωτικών» εγγράφων, πώς θα εξασφαλίζε­ται η ατέλεια στα σκάφη αυτά, ώστε να μη διαταραχθε­ί περαιτέρω και ο κύκλος εργασιών του επαγγελματ­ικού τομέα των μαρινών / επισκευών / προμηθειών;

Ένα ακόμα παράδειγμα, όπως επισημάνθη­κε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είναι πως μέχρι την εφαρμογή του νομού 4504/17 τα ξένης σημαίας επαγγελματ­ικά σκάφη είχαν τη δυνατότητα να παραμείνου­ν στην ελληνική επικράτεια άνευ ναύλου επ’ αόριστον - για διαχείμαση σε ελληνικούς λιμένες, επισκευές, συντήρηση στη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη, τροφοδοσίε­ς. «Θα εξασφαλίζε­ται με την έκδοση transit log ή ΔΕΚΠΑ (π.χ. έκδοση αορίστου ΔΕΚΠΑ ή transit log) αυτή η δυνατότητα επ’ αορίστου παραμονής των επαγγελματ­ικών σκαφών άνευ ναύλου, καθώς τα επαγγελματ­ικά σκάφη ανεξαρτήτω­ς σημαίας δεν υποχρεούντ­αι σε εκτελωνισμ­ό;» σημείωσαν χαρακτηρισ­τικά από τον ΠΣ(Ε)ΝΠ.

Ακινησία

Τα ζητήματα της ακινησίας, που έχουν να κάνουν με το ύψος πληρωμής τελών, επίσης δεν έχουν ξεκαθαρίσε­ι. Τα ερωτήματα πολλά. «Ποιος είναι ο ορισμός της “ακινησίας” και ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα βεβαιώνετα­ι η ακινησία ενός ιδιωτικού ή επαγγελματ­ικού σκάφους από τις Λιμενικές Αρχές; Η ύπαρξη πληρώματος επί του πλοίου ακυρώνει την έννοια της ακινησίας;».

[SID:11732594]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece