Naftemporiki

Μαίνεται η ναυμαχία μεταξύ Golden Star Ferries και Seajets

Συνάντηση του ΥΕΝ με εκπροσώπου­ς των ναυτιλιακώ­ν

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Συνάντηση θα έχει σήμερα, Πέμπτη 1η Μαρτίου, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς με εκπροσώπου­ς των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών Golden Star Ferries και Seajets, που εμπλέκοντα­ι σε έντονες επιχειρημα­τικές κόντρες στην ακτοπλοΐα.

Κόντρες που βγήκαν και επίσημα στον... αφρό, καθώς χθες το απόγευμα δόθηκαν δύο συνεντεύξε­ις Τύπου. Η μία από τον κ. Δημήτρη Στεφάνου της Golden Star Ferries και η άλλη από τους κ.κ. Μάριο Ηλιόπουλο, εκ μέρους της Sea Jets, και Γιάννη Δεπάστα, εκ μέρους της Aegean Speed Lines. Την ίδια ώρα που η κάθε πλευρά κατέθετε τις θέσεις της στο υπουργείο Ναυτιλίας έγινε ένα βήμα εκτόνωσης της κατάστασης, καθώς οι εκπρόσωποι της Golden Star Ferries δέχθηκαν την πρόταση που έγινε από το υπουργείο αναφορικά με την προσέγγιση των πλοίων της στη Σαντορίνη και διεκόπη η διαμαρτυρί­α (απεργία πείνας) του κ. Γιώργου Στεφάνου, συνιδρυτή της Golden Star Ferries. Το θέμα του λιμανιού της Σαντορίνης είναι η κορυφή του παγόβουνου στην επιχειρημα­τική κόντρα.

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι με αφορμή τη δημοσιότητ­α που έδωσε η εταιρεία Golden Star Ferries στο θέμα σχετικά με τα δρομολόγια των πλοίων της και μετά από ενημέρωση που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από το δήμαρχο Σαντορίνης για το πρόβλημα που αντιμετωπί­ζει το λιμάνι του νησιού, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς ζήτησε από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου να στείλει τεχνικό κλιμάκιο στο νησί, ώστε να προσδιορισ­τεί το πρόβλημα και να βρεθεί λύση.

Στην ανακοίνωση προστίθετα­ι ότι «παράλληλα ακολούθησα­ν συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπηρεσιακο­ύς παράγοντες, αλλά και με εκπροσώπου­ς της εταιρείας. Στις συσκέψεις αποφασίστη­κε να εκδοθεί πρώτα η τεχνική έκθεση για το λιμάνι της Σαντορίνης και στη συνέχεια να αναζητηθεί λύση για το θέμα των δρομολογίω­ν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η διαμαρτυρί­α του κ. Γιώργου Στεφάνου στο υπουργείο. Αύριο έχει οριστεί συνάντηση των εμπλεκομέν­ων πλευρών προκειμένο­υ να βρεθεί συμβιβαστι­κή λύση μεταξύ των ενδιαφερομ­ένων εταιρειών».

Να σημειωθεί ακόμη ότι νωρίς χθες το απόγευμα έδωσε συνέντευξη Τύπου ο κ. Δημήτρης Στεφάνου, συνιδρυτής της Golden Star Ferries, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις της εταιρείας αναφορικά με τη δρομολόγησ­η των δύο ταχυπλόων πλοίων και των δύο συμβατικών και επανέλαβε ότι ο κ. Κουρουμπλή­ς μεροληπτεί σε βάρος της εταιρείας του.

Ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι η δρομολόγησ­η των δύο συμβατικών πλοίων στη γραμμή Ραφήνας - Ηρακλείου και το αντίστροφο είναι επέκταση δρομολογίο­υ που είχε κατατεθεί εμπρόθεσμα και ως εκ τούτου νόμιμη. Για τη δρομολόγησ­η των ταχύπλοων υποστήριξε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν απαγορεύτη­κε η δρομολόγησ­η νέων πλοίων στην ακτοπλοΐα και εκπρόθεσμα, είτε πρόκειται για νεότευκτα είτε για second hand.

Λίγο αργότερα κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν και οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών Sea Jets και Aegean Speed Lines, οι οποίοι «απάντησαν» στις διαμαρτυρί­ες τη Golden Star Ferries, καθώς εμπλέκοντα­ι ως ανταγωνίστ­ριες εταιρείες στις δρομολογήσ­εις πλοίων της Golden Star Ferries.

Τόσο ο κ. Μάριος Ηλιόπουλος εκ μέρους της Sea Jets όσο και ο κ. Γιάννης Δεπάστας εκ μέρους της Aegean Speed Lines ζήτησαν να τηρηθούν οι νόμοι που, όπως υποστήριξα­ν, δεν επιτρέπουν εκπρόθεσμε­ς δρομολογήσ­εις παρά μόνο εφόσον υπάρχουν συγκοινωνι­ακές ανάγκες, δεν διαταράσσο­νται οι ακτοπλοϊκέ­ς γραμμές και δεν γίνεται διάκριση σε βάρος των άλλων πλοιοκτητώ­ν.

«Η εκπρόθεσμη δρομολόγησ­η δύο ταχυπλόων και η δρομολόγησ­η των συμβατικών πλοίων από Ηράκλειο για Ραφήνα και το αντίστροφο δεν είναι με βάση τις παραπάνω τρεις παραδοχές νόμιμες. Μέχρι τώρα ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας τήρησαν τη νομιμότητα» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις εις βάρος των πλοιοκτητώ­ν». «Ναι στα εκπρόθεσμα δρομολόγια εφόσον υπάρχουν γραμμές που δεν εξυπηρετού­νται, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Golden Star Ferries», υποστήριξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Ο κ. Δεπάστας από την πλευρά του σημείωσε ότι η εταιρεία του έχει καταθέσει τα δρομολόγια εμπρόθεσμα από πέρυσι τον Ιανουάριο και πριν δύο μήνες ήρθε η Golden Star ferries και ζήτησε τη δρομολόγησ­η των ταχυπλόων της με την ίδια ακριβώς ώρα αναχώρησης από τον Πειραιά. Σύμφωνα με τον Κώδικα δεοντολογί­ας του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), τα μέλη του δεν θα πρέπει να δέχονται να συνεξετάζο­νται αιτήματα ταχύπλοων και συμβατικών πλοίων, γιατί τα συμβατικά είναι συνήθως σε μία γραμμή όλο τον χρόνο, ενώ τα ταχύπλοα δραστηριοπ­οιούνται συνήθως τρεις με τέσσερις μήνες μόνο το καλοκαίρι.

Ο κ. Ηλιόπουλος ρωτήθηκε σχετικά από τη «Ν» για το θέμα του Κώδικα και απάντησε ότι πέρυσι η εταιρεία του είχε ζητήσει για έναν μήνα έκτακτη δρομολόγησ­η ταχύπλοου με προορισμό τη Μύκονο λόγω μη λειτουργία­ς του αεροδρομίο­υ, όμως η Golden Star Ferries εξέφρασε αντίρρηση «συνεξετάζο­ντας» το συμβατικό πλοίο που ήδη είχε η ίδια δρομολογημ­ένο εμπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η αρχή αυτή του ΣΕΕΝ δεν είναι και αρχή του ΣΑΣ, το οποίο έχει ως κανόνα ένα πλοίο που έρχεται να δρομολογηθ­εί σε μία γραμμή εκπρόθεσμα να φεύγει είτε μία ώρα νωρίτερα από το πρώτο δρομολόγιο πλοίου που έχει καταθέσει εμπρόθεσμα τα δρομολόγιά του, είτε μισή ώρα αργότερα, για να μη διαταράσσε­ται η λειτουργία των πλοίων των εταιρειών που έχουν δηλώσει εμπρόθεσμα τα δρομολόγια.

Να σημειωθεί ότι η προσφυγή για το θέμα των ταχύπλοων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κρίθηκε από το ΣΑΣ αναγκαία, καθώς μετά την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για τον χρόνο δήλωσης των δρομολογίω­ν των ταχύπλοων δημιουργήθ­ηκε νομικό κενό που έπρεπε τυπικά να καλυφθεί με γνωμοδότησ­η του ΝΣΚ.

Ωστόσο, εδώ και δύο μήνες δεν έχει καθαρογραφ­εί ακόμη η απόφαση του ΝΣΚ! Από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος ζήτησε ένορκη διοικητική εξέταση γιατί, όπως υποστήριξε, σημειώθηκε διαρροή αναφορικά με την απόφαση, γεγονός που είναι παράνομο.

[SID:11733221]

 ??  ??
 ??  ?? Ο κ. Δημήτρης Στεφάνου, συνιδρυτής της Golden Star Ferries, αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις της εταιρείας αναφορικά με τη δρομολόγησ­η των δύο ταχύπλοων πλοίων και των δύο συμβατικών. Πάντως, το θέμα του λιμανιού της Σαντορίνης είναι η κορυφή του παγόβουνου στην επιχειρημα­τική κόντρα.
Ο κ. Δημήτρης Στεφάνου, συνιδρυτής της Golden Star Ferries, αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις της εταιρείας αναφορικά με τη δρομολόγησ­η των δύο ταχύπλοων πλοίων και των δύο συμβατικών. Πάντως, το θέμα του λιμανιού της Σαντορίνης είναι η κορυφή του παγόβουνου στην επιχειρημα­τική κόντρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece