Naftemporiki

Γεμίζουν ανάπτυξη τα «καλάθια» των σούπερ μάρκετ

Εκτιμήσεις για αύξηση του συνολικού τζίρου των αλυσίδων από 3,1% έως 4,8% μέσα στο 2018

- Της Δανάης Αλεξάκη

Ανεβάζουν ταχύτητα φέτος τα έσοδα των σούπερ μάρκετ, με τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών να τοποθετούν την αύξηση του συνολικού τζίρου των αλυσίδων για το 2018 στο 3,1%, ενώ το αισιόδοξο σενάριο διαβλέπει ακόμα υψηλότερη επίδοση, με άνοδο πωλήσεων κατά 4,8%.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ομιλία του στην 23η γενική συνέλευση του ECR Hellas (Εfficient Consumer Response) ο εμπορικός διευθυντής και αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της IRI Hellas, Παναγιώτης Μπορέτος, οι αρχικές εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων στα σούπερ μάρκετ αναμένουν αύξηση της τάξεως του 3,1% με πρόβλεψη ΑΕΠ 1,28%, ενώ στο δεύτερο σενάριο, που βασίζεται στον στόχο για ΑΕΠ 2,8% της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση αγγίζει το 4,8%.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορέτο, τα στοιχεία από τους δύο πρώτους μήνες του έτους είναι θετικά, με τον Ιανουάριο να κλείνει σταθερός έναντι του αντίστοιχο­υ περσινού μήνα, ενώ αρκετά θετικές επιδόσεις καταγράφηκ­αν τον Φεβρουάριο. Όπως, όμως, σημείωσε ο ίδιος, η σύγκριση μεταξύ του φετινού Φεβρουαρίο­υ με τον ίδιο μήνα του 2017 δεν είναι «καθαρή», δεδομένου ότι φέτος έπεσε η Καθαρά Δευτέρα εντός του Φεβρουαρίο­υ, κάτι που δεν συνέβη το 2017.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα μηνύματα είναι θετικά, ενώ από την ανάλυση της IRI προκύπτει ότι τη μεγαλύτερη δυναμική θα εμφανίσουν οι επί ζυγίω πωλήσεις προϊόντων, μια τάση, άλλωστε, που καταγράφηκ­ε και το 2017.

Συγκεκριμέ­να, στο πλαίσιο της πρόβλεψης της IRI, τα FMCGs (ταχυκίνητα προϊόντα σταθερού barcode) αναμένεται φέτος να εμφανίσουν άνοδο μεταξύ 2,6% και 4,1% (με 1,28% και 2,8% ΑΕΠ αντίστοιχα), ενώ τα επί ζυγίω εκτιμάται ότι θα καταγράψου­ν ακόμα υψηλότερη αύξηση, η οποία υπολογίζετ­αι μεταξύ 5,4% και 8,2% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επί ζυγίω πωλήσεις συμμετέχου­ν κατά 20% επί των συνολικών εσόδων, ενώ και το 2017 κατέγραψαν καλύτερες επιδόσεις έναντι των FMCGs, καθώς εμφάνισαν αύξηση κατά 6% σε αξία και 6,8% σε όγκο, όταν η αγορά συνολικά ενισχύθηκε κατά 3% σε αξία.

Ανά κατηγορία προϊόντων, τα μη αλκοολούχα και τα σνακ αναμένεται να εμφανίσουν φέτος τις υψηλότερες επιδόσεις, που σε ποσοστό μεταφράζετ­αι μεταξύ 5% και 7,8% στην πρώτη περίπτωση και 4% έως 7,1% στη δεύτερη, ενώ τα γαλακτοκομ­ικά θα διατηρήσου­ν θετικό πρόσημο, το οποίο ωστόσο δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2% με 1,8%.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο που επισημάνθη­κε από τον καθηγητή Γιώργο Δουκίδη, επιστημονι­κό σύμβουλο του ΙΕΛΚΑ, είναι το γεγονός ότι η τάση του καταναλωτή να επισκέπτετ­αι πολλά διαφορετικ­ά σημεία για τις αγορές του ενισχύεται και πλέον κατά μέσο όρο πραγματοπο­ιούνται 13-14 επισκέψεις την εβδομάδα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχουν αρχίσει να διαφαίνοντ­αι τα πρώτα σημάδια της σταδιακής επιστροφής της «απόλαυσης» από τις αγορές για τον καταναλωτή, ενώ αναφερόμεν­ος στις προσφορές επισήμανε ότι δύο στους τρεις επιλέγουν σημείο πώλησης βάσει των προσφορών. Πάντως, καταγράφετ­αι και ένα 43% των ερωτηθέντω­ν (η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 2.000 ατόμων) που δηλώνει ότι προτιμά χαμηλότερη τιμή παρά προσφορές.

Στο μεταξύ, σκιαγραφών­τας την εικόνα της εγχώριας αγοράς σούπερ μάρκετ, ο πρόεδρος του ECR, Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς, ανέφερε ότι μολονότι επιτεύχθηκ­ε η πολυπόθητη σταθεροποί­ηση των πωλήσεων έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία καθοδικής πορείας, η πίεση που δέχονται οι αλυσίδες είναι μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, περί τα 600 εκατ. ευρώ αλλάζουν χέρια στην αγορά της οργανωμένη­ς λιανικής τροφίμων, δεδομένης της αναβίωσης δικτύων. Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισήμανε, «κανένας δεν είναι ευχαριστημ­ένος από αυτό, δεδομένου ότι ο τζίρος αυτός “λείπει” από του υφιστάμενο­υς παίκτες, ενώ δεν αρκεί για αυτούς που προσπαθούν να ξαναρχίσου­ν». Όπως τόνισε ο κ. Παντελιάδη­ς, «νομίζαμε ότι η κρίση θα ήταν το δυσκολότερ­ο. Ωστόσο, η αγορά σούπερ μάρκετ είναι μια ιδιαίτερη αγορά. Παρά τη σταθεροποι­ητική τάση των εσόδων, ο συνολικός τζίρος είναι μικρότερος κατά 25% σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, ενώ τα σημεία πώλησης περισσότερ­α».

[SID:11733317]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece