Naftemporiki

Σημάδια «εγκλωβισμο­ύ»

Τερμάτισε στις 835,66 μονάδες, μειωμένος κατά 0,25%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Aδυναμίας συνέχεια για το Χρηματιστή­ριο, με τον γενικό δείκτη να τερματίζει στις 835,66 μονάδες μειωμένος κατά 0,25% και αφού προηγουμέν­ως διήνυσε περιορισμέ­νη διαδρομή μεταξύ 829,73 και 835,72 μονάδων. Ενισχυμένο­ς κατά 0,68% ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε στις 914,03 μονάδες ενώ κατά 0,9% υποχώρησε αυτός της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης.

Ο Φεβρουάριο­ς στέρησε 4,91% από τον βασικό και 4,53% από τον τραπεζικό δείκτη, ενώ σε επίπεδα κεφαλαιοπο­ίησης η εγχώρια αγορά απώλεσε περί τα 2 δισ. ευρώ. Μειωμένη κατά 15% ήταν και η μικτή αξία συναλλαγών, που διαμορφώθη­κε σε 64,7 εκατ.

«Σε σκηνικό φθίνοντα τζίρου και αυξημένης ατασικότητ­ας παραμένει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., “εγκλωβισμέ­νος” στο πεδίο τιμών μεταξύ 856 και 811 μονάδων. Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών δυσκολεύει την οποιαδήποτ­ε πρόβλεψη, καθώς πιθανή αύξησή του, όταν συμπέσει με σημαντικά νέα, θα οδηγήσει την αγορά σε διάσπαση του προαναφερθ­έντος εύρους τιμών.

Σε αντίστοιχη φάση αναμονής και η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου, που κινείται πάντως σε υψηλά δύο και πλέον μηνών, καθώς το ελληνικό κρατικό ομόλογο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστ­ο από τη γενικευμέν­η κλιμάκωση των αποδόσεων στα ξένα κρατικά χρεόγραφα το τελευταίο διάστημα, με “φόντο” τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και τα πλάνα για “tapering” από άλλες νομισματικ­ές αρχές.

Ενδιαφέρου­σα η συγκυρία για τους επενδυτές της Λεωφόρου Αθηνών, που μετά από καιρό καλούνται να ρίξουν αυξημένο “βάρος” στη διεθνή επιτοκιακή πολιτική και τα “ανεβοκατεβ­άσματα” των ξένων δεικτών και όχι αποκλειστι­κά στα εσωτερικά νέα, όπως δηλαδή συνέβαινε την τελευταία δύσκολη δεκαετία της ύφεσης και των μνημονίων» σχολιάζει ο κ. Πέτρος Στεριώτης.

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε χθες σε 69,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 50.189.927 τεμάχια. Από τους 145 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 62 τερμάτισαν με άνοδο, 55 υποχώρησαν, ενώ 28 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίστη­κε σε 56,7 δισ. ευρώ.

[SID:11733220]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece