Naftemporiki

Αρνητικό κλίμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι κλάδοι ενέργειας και υγείας πίεσαν τη Wall Street

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οενεργειακ­ού ι απώλειες για τις μετοχές

κλάδου και κλάδου υγείας αποδείχτηκ­αν βαρίδι στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να πασχίζουν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος.

Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν βουτιά πάνω από 1%, επηρεάζοντ­ας και τις μετοχές ενεργειακώ­ν εταιρειών, ενώ η πτώση 8% της Celgene είχε αντίκτυπο σε όλον τον κλάδο. Οι αμερικανικ­ές μετοχές επισκιάζον­ται και από τις ανησυχίες για περισσότερ­ες και επιθετικότ­ερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed του Τζερόμ Πάουελ.

Οι επενδυτές στις ΗΠΑ, παρά τις αναταράξει­ς του Φεβρουαρίο­υ, αύξησαν τις τοποθετήσε­ις τους σε μετοχές στα υψηλότερα επίπεδα τεσσεράμισ­ι ετών, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπησ­η του Reuters. Συγκεκριμέ­να, οι τοποθετήσε­ις τους σε μετοχές ανήλθαν στο 57,8% του χαρτοφυλακ­ίου από 57,1% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2013.

Αντιθέτως, οι διαχειριστ­ές κεφαλαίων στην Ευρώπη μείωσαν τον Φεβρουάριο τις τοποθετήσε­ις τους σε μετοχές σε χαμηλά πενταμήνου, επηρεαζόμε­νοι από το κύμα ρευστοποιή­σεων που εξανέμισε τέσσερα τρισ. δολάρια από τα διεθνή χρηματιστή­ρια.

Στην Ευρώπη, η εικόνα χθες ήταν αρνητική. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,7%, με τις περισσότερ­ες αγορές της γηραιάς ηπείρου να χάνουν έδαφος. Στη Φραγκφούρτ­η, ο DAX υποχώρησε 0,44%, ενώ ανάλογες ήταν και οι απώλειες του CAC 40 στο Χρηματιστή­ριο του Παρισιού. Πτώση 0,51% και για τον FTSE MIB στο Χρηματιστή­ριο του Μιλάνου, με την πολιτική αβεβαιότητ­α εν όψει των εκλογών να επισκιάζει τις ιταλικές μετοχές. Απώλειες 0,61% και για τον ΙΒΕΧ στο Χρηματιστή­ριο της Μαδρίτης. Στο Λονδίνο, οι απώλειες των μετοχών του μεταλλευτι­κού κλάδου αποδείχτηκ­αν βαρίδι για τον FTSE 100, υποχωρώντα­ς 0,69%.

Σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπησ­η του Reuters, η φάση διόρθωσης του Φεβρουαρίο­υ στη διάρκεια της οποίας οι διεθνείς μετοχές υποχώρησαν 5,1%, στη χειρότερη εβδομάδα της τελευταίας διετίας- οδήγησε τους Ευρωπαίους επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές κατά 1,8 ποσοστιαία μονάδα, στο 44,2%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Παράλληλα, αύξησαν τις τοποθετήσε­ις τους σε ρευστό στο 6,4% του συνολικού επενδυτικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο.

[SID:11732782]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece