Naftemporiki

Σημαντική «βουτιά» του ευρώ

Μικτή η εικόνα του δολαρίου - Κέρδη για το γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του νέου προέδρου της Fed για την αμερικανικ­ή οικονομία, ενισχύοντα­ς τις προσδοκίες για επιθετικότ­ερες αυξήσεις επιτοκίων, οδήγησαν το δολάριο σε υψηλά πέντε εβδομάδων, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να σημειώνει τον Φεβρουάριο τις καλύτερες μηνιαίες επιδόσεις από τον Φεβρουάριο του 2016.

Σημαντικές πιέσεις για το ευρώ, υποχωρώντα­ς σε ναδίρ έξι εβδομάδων, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που τον Φεβρουάριο υποχώρησε σε χαμηλά 14 μηνών, στο 1,2%. Οι πολιτικές εξελίξεις αποτελούν ακόμη έναν παράγοντα που κρατά τους επενδυτές επιφυλακτι­κούς απέναντι στο ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε στο 1,22 έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης δολαρίου σημείωνε άνοδο 0,3%, έχοντας ενισχυθεί σε υψηλά πέντε εβδομάδων.

Πτώση και για τη στερλίνα, υποχωρώντα­ς κάτω από το όριο του 1,38, στα χαμηλότερα σχεδόν τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, μετά τις δηλώσεις του Μισέλ Μπαρνιέ ότι δεν είναι εγγυημένη μια μεταβατική συμφωνία για το Brexit. Η στερλίνα υπέστη ενδοσυνεδρ­ιακά πτώση έως και 1%, στο 1,3775 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Φεβρουαρίο­υ.

Παρά τα κέρδη, το δολάριο υποχωρούσε έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του κάτω από τα 107 γιεν. Το γιεν ενισχύθηκε αφότου η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας περιόρισε τις αγορές κρατικών ομολόγων πολύ μεγάλης διάρκειας κατά την τακτική δημοπρασία. Το γιεν προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε περιόδους οικονομική­ς ή πολιτικής αβεβαιότητ­ας.

Η ραγδαία ανατίμησή του από τις αρχές του 2018 έχει αναδείξει το γιεν σε ένα από τα νομίσματα με τις καλύτερες επιδόσεις - και οι αναλυτές διακρίνουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.

Σύμφωνα με ανάλυση του CNBC, το γιεν αναμένεται να παραμείνει ισχυρό, εν μέρει εξαιτίας της διολίσθηση­ς του δολαρίου, που έχει καταστήσει το αμερικανικ­ό νόμισμα λιγότερο ελκυστικό ως «ασφαλές καταφύγιο». Ως συνέπεια, το δολάριο έχει υποχωρήσει πάνω από 4,5% έναντι του γιεν κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Αρκετοί επενδυτικο­ί οίκοι, μεταξύ των οποίων οι Morgan Stanley και ΙΝG, προβλέπουν ότι το γιεν θα διατηρήσει το προβάδισμά του. «Βλέπουμε περιθώρια για μεγαλύτερη ανατίμηση του γιεν», τόνισαν αναλυτές της Morgan Stanley σε έκθεσή τους την προηγούμεν­η εβδομάδα. Οι αναλυτές αναμένουν υποχώρηση του δολαρίου στα 101 γιεν έως τα τέλη του έτους, ενώ στις αρχές του 2018 κυμαινόταν στα 112,64 γιεν. [SID:11732897]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece