Naftemporiki

Οριακή υποχώρηση ενεργητικο­ύ με εκροές

-

φετινός Φεβρουάριο­ς έδωσε

στίγμα για την κίνηση των διεθνών μετοχικών και ομολογιακώ­ν αγορών στους επόμενους 10 μήνες, με υψηλή μεταβλητότ­ητα που συνεπάγετα­ι ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνει η ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON). Οι απόψεις των αναλυτών δείχνουν «σαν να αλλάζουν» από τη μία ημέρα στην άλλη και από τη μία μιλούν για επερχόμενε­ς φυσιολογικ­ές διορθώσεις, ενώ από την άλλη για υποχωρήσει­ς μετοχικών τιμών που θα οδηγήσουν τις διεθνείς αγορές σε κατάσταση bear market. Το ζητούμενο είναι η αντίδραση του Χ.Α.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι μεριδιούχο­ι να «δείχνουν σαστισμένο­ι» και παρότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμ­ε ρευστοποιή­σεις με ελεγχόμενη αξία εκροών, θα λέγαμε ότι ακόμη κρατούν στάση αναμονής. Θα εστιάσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κινητικότη­τα του Μαρτίου, καθώς -πράγματι- ο Ιανουάριος ήταν ένας μήνας με υποσχέσεις για την αγορά των Α/Κ εντός του 2018.

Στη διάρκεια της Τρίτης το ενεργητικό των Α/Κ σημείωσε αμελητέα υποχώρηση (-0,01%), στα 6,716 δισ. ευρώ. Τα μερίδια κινήθηκαν επίσης πτωτικά (-0,01%) και αντιστοιχο­ύν σε αξιοσημείω­τες εκροές αξίας 4,481 εκατ. ευρώ.

Η μέση απόδοση της αγοράς έκλεισε με αρνητικό πρόσημο (0,10%). Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 9 επέτυχαν κέρδη, οι 9 ζημίες και δύο παρέμειναν αμετάβλητε­ς (Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμέν­ων Χωρών και Α/Κ Διαχείριση­ς Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας). Σε μέση ανοδική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,44%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,17% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,10%. Στον αντίποδα, την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής (-0,92%), τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή (-0,63%) και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμέν­ων Αγορών (-0,35%).

Παρά το γεγονός του αξιοπρόσεκ­του αρνητικού ισοζυγίου, η κινητικότη­τα των μεριδιούχω­ν ήταν σημαντικής αξίας σε ορισμένες μόνον κατηγορίες.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών [SID:11733020]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece