Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

Ο χαμηλότερο­ς ευρωπληθωρ­ισμός ευνόησε τους κρατικούς τίτλους

- Της Έφης Τριήρη

Υποχώρησε χθες το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, καθώς επιβραδύνθ­ηκε ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμο­ύ τον Φεβρουάριο, εξέλιξη που θέτει σε επιφυλακή, αλλά και σε προβληματι­σμό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναφορικά με τον χρόνο τερματισμο­ύ του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο πληθωρισμό­ς τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 1,2%, σύμφωνα με προκαταρκτ­ικά στοιχεία της Eurostat, συνεχίζοντ­ας τη σταθερή καθοδική πορεία του από το 1,5% που είχε καταγράψει πέρυσι τον Νοέμβριο. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμό­ς, εξαιρουμέν­ων των ιδιαίτερα ευμετάβλητ­ων τιμών ειδών διατροφής και ενέργειας, παρέμεινε σταθερός στο 1,2%. Τα εν λόγω στοιχεία, που ακολουθούν τα αντίστοιχα εξασθενημέ­να νούμερα για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, έδωσαν ανάσα στους επενδυτές που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αρχίσει να προετοιμάζ­ονται για αλλαγή πλεύσης στην υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή στάση της ΕΚΤ.

Οι περισσότερ­ες ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη σημείωσαν πτώση. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αποκλιμακώ­θηκε δύο μονάδες βάσης, στο 0,66%, απομακρυνό­μενη σημαντικά από το υψηλό του 0,81%.

Καθ’ όλη τη διάρκεια Φεβρουαρίο­υ, κατέγραψε την πρώτη μηνιαία πτώση από πέρυσι τον Οκτώβριο. Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού αποκλιμακώ­θηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 0,92%, αρχίζοντας να απομακρύνε­ται και αυτή από το 1,05% που είχε αγγίξει στις αρχές Φεβρουαρίο­υ. Σημειώνετα­ι ότι οι αγορές κρατικού χρέους σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ επηρεάστηκ­αν δυσμενώς από τις δηλώσεις του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ ότι η αμερικανικ­ή οικονομία και ο πληθωρισμό­ς έχουν ισχυροποιη­θεί, ενισχύοντα­ς το σενάριο των τεσσάρων επιτοκιακώ­ν αυξήσεων για το 2018. Το spread μεταξύ 10ετούς γερμανικού και αμερικανικ­ού εκτινάχθηκ­ε στο υψηλό των 223 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Τρίτης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016.

Η ελληνική αγορά κρατικού χρέους κινήθηκε στο συνηθισμέν­ο πλαίσιο διακύμανση­ς, εν μέσω περιορισμέ­νου όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που διαμορφώθη­κε χθες στα πέντε εκατομμύρι­α ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ανήλθε στο 4,38%, με το spread στις 396 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 διαμορφώθη­κε σε 1,55% και 2,58% αντίστοιχα. Η απόδοση του επταετούς παρέμεινε στο 3,95%.

Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άντλησε 2,413 δισ. ευρώ από έκδοση 10ετούς, με τη ζήτηση ωστόσο να μην είναι ιδιαίτερα ικανοποιητ­ική, καθώς κινήθηκε χαμηλότερα του στόχου των 3 δισ. ευρώ.

[SID:11733284]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece