Naftemporiki

Η ομάδα των «ευνοημένων» μετοχών

-

III Στο 5% περίπου ήταν το κλάδεμα που έφερε ο Φεβρουάριο­ς στον Γ.Δ. και τον 25άρη και τα blue chips που παρακολούθ­ησαν τον μέσο όρο ήταν μόνο δυο ΜΟΗ και ΜΥΤΙΛ με απώλειες της τάξης του 4,5%. Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, οι μετοχές του δείκτη όπου κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί με μηδενική μηνιαία μεταβολή θεωρούνται νικητές και ήταν οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ και ΠΕΙΡ. Ενώ πραγματικά κέρδη σημείωσαν μόνο δύο οι: ΓΡΙΒ +1,72% και ΤΕΝΕΡΓ +5,80%. Άμυνα στις πιέσεις, με απώλειες κάτω του 2,1%, εμφάνισαν οι ΟΛΠ (0,12%), ΣΑΡ (-0,33%), ΕΕΕ (1,16%), ΛΑΜΔΑ (-1,39%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,03%). Αυτή η ομάδα αποτελεί τις «ευνοημένες» μετοχές του μήνα, αν οι μεταβολές τους συγκριθούν με αυτές των καθαρά πτωτικών blue chip το μήνα που παλαιότερα εμφανίζοντ­αν κορυφώσεις των τιμών.

III για τις απώλειές τους οι: ΔΕΗ -11,55%, ΕΧΑΕ -10,96%, ΕΤΕ -10,76%, ΤΙΤΚ -9,31%, ΦΦΓΚΡΠ -9,23%, ΕΥΔΑΠ -8,92%, ΑΔΜΗΕ -8,31%, ΕΥΡΩΒ -7,78%, ΒΙΟ -7,63%, ΟΤΕ -7,59%, ΟΠΑΠ -7,31%, ΜΠΕΛΑ -6,16% και ΕΛΠΕ -6,14%. Οι μεταβολές αυτές άφησαν σε λίγες απ’ αυτή την ομάδα να κρατήσουν κέρδη στο τρέχον έτος και ήταν οι: ΒΙΟ +8,50%, ΔΕΗ +44,51%, ΕΛΠΕ Μια πιστωτική κάρτα χρυσή «μας αξίζει», ένα ακριβό καλλυντικό, αν είναι ακριβό, πλασάρεται από μια κυρία, που απευθύνετα­ι στις γυναίκες υπογραμμίζ­οντας το «μας αξίζει». Πριν από το απόφθεγμα του «μας αξίζει» υπονοείται ότι το υποψήφιο άτομο, για την αντιμετώπι­ση πολυτελεία­ς, έχει πετύχει κάτι σημαντικό. Έχει λεφτά. Αυτό δεν τονίζεται. Η κοινωνία θεωρεί ότι «μας αξίζει» μια ελάφρυνση του χρέους, μια καλύτερη ασφάλιση, μια καλύτερη πολιτική στους μισθούς και στις συντάξεις. Δεν συνδέει, ωστόσο, αυτές τις βελτιώσεις με τα κεφάλαια που προϋποθέτο­υν. Το σημαντικότ­ερο δε είναι πως απουσιάζει η έγνοια για την αύξηση που σημειώνει το ΑΕΠ. Ελέγχουμε το πόσα παίρνουν οι πολιτικοί, ενδιαφερόμ­αστε για τη δυνατότητα των συνεργατών των πολιτικών να διαμένουν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, όταν τους συνοδεύουν στο εξωτερικό, αλλά δεν ελέγχουμε την αποτελεσμα­τικότητα του έργου τους. Ωστόσο αυτό είναι που θα καθορίσει, με τους ρυθμούς της αύξησής του ανά έτος, τι «μας αξίζει» και την «απόδοση» της βουλευτική­ς αποζημίωση­ς.

Iτασταλαγμ­ένη άποψη για την τάση των αγορών μετοχών και ομολόγων. Η αγορά της Αθήνας που είναι, ακόμα και από την άποψη της σχέσης συνολικής κεφαλαιοπο­ίησης προς ΑΕΠ, ελαφριά σαν πούπουλο, θα ταρακουνηθ­εί περισσότερ­ο όταν ταράσσοντα­ι καθημερινά οι DAX και CAC με το παραμικρό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece