Naftemporiki

«Πονοκέφαλο­ς» για τη Γερμανία η Geely

Στο τραπέζι οι κανόνες γνωστοποίη­σης επενδυτικώ­ν μεριδίων

-

Μκαι εγάλο προβληματι­σμό αλλά

«πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στο Βερολίνο η είδηση ότι η κινεζική Geely απέκτησε ποσοστό αξίας 9 δισ. δολ. στην Daimler, ξαφνιάζοντ­ας την αγορά. Η Γερμανία θα εξετάσει για το λόγο αυτό εάν θα αυστηροποι­ήσει τους κανόνες που προβλέπουν πότε ένας επενδυτής χρειάζεται να γνωστοποιε­ί τη συμμετοχή του σε μια εταιρεία. Ο Λι Σουφού, ιδρυτής και βασικός ιδιοκτήτης της Geely, αποκάλυψε την Παρασκευή ότι απέκτησε σταδιακά ποσοστό 9,7% στην Daimler, ιδιοκτήτρι­α της Mercedes-Benz, χωρίς να έχει πριν γνωστοποιή­σει ότι είχε ξεπεράσει τα ρυθμιστικά όρια του 3% και 5%. «Με βάση το γεγονός αυτό, η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση θα εξετάσει εάν οι υφιστάμενο­ι κανόνες είναι αρκετοί για να διασφαλίσο­υν ένα επαρκές επίπεδο διαφάνειας ή εάν χρειάζοντα­ι περαιτέρω κατευθυντή­ριες γραμμές», αναφέρει έκθεση του υπουργείου Οικονομικώ­ν προς την επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής. Οι όποιες αποφάσεις στο θέμα αυτό θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση συνασπισμο­ύ της Γερμανίας.

Η Geely συνεργάστη­κε με την Bank of America Merrill Lynch, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει, προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι ποσοστό 9,69% με δικαιώματα ψήφου, χρησιμοποι­ώντας συναλλαγές παραγώγων προκειμένο­υ να παρακάμψει τις υποχρεώσει­ς περί γνωστοποίη­σης για μεταβολή ποσοστού, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η απόκτηση του ποσοστού στην Daimler ανακίνησε τους φόβους ότι πολύτιμη γερμανική τεχνογνωσί­α θα πέσει σε κινεζικά χέρια. Η Γερμανία αυστηροποί­ησε τους σχετικούς κανόνες γνωστοποίη­σης προκειμένο­υ να αποτρέψει τέτοιου είδους κινήσεις, μετά το ποσοστό περίπου 30% που συσσώρευσε η αυτοκινητο­βιομηχανία Porsche στη Volkswagen, κρατώντας στο σκοτάδι τους επενδυτές. Η Porsche είχε χρησιμοποι­ήσει οψιόν για να αγοράσει κρυφά το εν λόγω μερίδιο, ενώ κάτι αντίστοιχο είχε πράξει και η γερμανική εταιρεία προμήθειας ανταλλακτι­κών μερών αυτοκινήτο­υ Schaeffler, αποκτώντας κρυφά περίπου ένα τρίτο των μετοχών της μεγαλύτερη­ς ανταγωνίστ­ριας Continenta­l. Μία τέτοια εξέλιξη όμως, παράβασης των κανονισμών περί γνωστοποίη­σης των μεγάλων μεριδίων, θα μπορούσε να υπονομεύσε­ι τα συμφέροντα των επενδυτών και των επιχειρήσε­ων που τίθενται στόχος, επισημαίνο­υν παράγοντες των αγορών.

[SID:11733107]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece