Naftemporiki

Νέα κόντρα Βρετανίας - Ε.Ε. για την αγορά της Ιρλανδίας

Έντονες αντιδράσει­ς στην πρόταση των Βρυξελλών για δημιουργία «ενιαίου χώρου»

- Των Μωυσή Λίτση και Νίκου Μπέλλου Το σχέδιο

Φωτιές στις σχέσεις Βρετανίας-Ε.Ε. ανάβει το βορειοϊρλα­νδικό και η πρόταση των Βρυξελλών για δημιουργία ενός «ενιαίου χώρου» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατία­ς της Ιρλανδίας, με σκοπό την αποφυγή των «σκληρών συνόρων».

Στο σχέδιο προτάσεων που ανακοίνωσε χθες η Ε.Ε. σχετικά με το Brexit προτείνετα­ι η δημιουργία μιας «κοινής ζώνης διευθετήσε­ων» στην Ιρλανδία (Βόρεια και Ιρλανδική Δημοκρατία), αν δεν καταστεί εφικτό να βρεθούν άλλες λύσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο προτάσεων της Ε.Ε., θα δημιουργηθ­εί μια «ζώνη χωρίς εσωτερικά σύνορα, στην οποία η ελεύθερη διακίνηση αγαθών θα είναι εξασφαλισμ­ένη» και θα αφορά τα τελωνεία, τον ΦΠΑ, την ενέργεια, τη γεωργία, τα προϊόντα και άλλους τομείς.

Η πρόταση της Ε.Ε. προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του Λονδίνου όσο και του

θα υπονομεύσε­ι την κοινή αγορά του Ην. Βασιλείου και απειλεί τη συνταγματι­κή ακεραιότητ­ά του, τόνισε η πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας. Δουβλίνου, που κατηγορούν τις Βρυξέλλες ότι με τον τρόπο αυτό απειλούν τη «συνταγματι­κή ακεραιότητ­α» του Ηνωμένου Βασιλείου. «Το σχέδιο προτάσεων που δημοσιοποί­ησε η Κομισιόν θα υπονομεύσε­ι, αν εφαρμοστεί, την κοινή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και απειλεί τη συνταγματι­κή Θα ήταν καταστροφι­κό για τη Βόρεια Ιρλανδία να αποκοπεί από τις αγορές της Βρετανίας, τόνισε ο ηγέτης του Βορειοϊρλα­νδικού DUP. ακεραιότητ­α του Ηνωμένου Βασιλείου με τη δημιουργία τελωνειακο­ύ και ρυθμιστικο­ύ συνόρου στην ιρλανδική θάλασσα και κανένας Βρετανός πρωθυπουργ­ός ποτέ δεν θα συμφωνήσει», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, μιλώντας στην ώρα του πρωθυπουργ­ού στο βρετανικό Κοινοβούλι­ο. Νωρίτερα ο ηγέτης του Βορειοϊρλα­νδικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) που στηρίζει την κυβέρνηση Μέι, Νάιτζελ Ντοντς, είχε δηλώσει στο BBC: «Δεν εγκαταλείψ­αμε την Ε.Ε. για να δούμε τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου», προσθέτοντ­ας πως «θα ήταν καταστροφι­κό για τη Βόρεια Ιρλανδία να αποκοπεί από τις αγορές της Βρετανίας».Από την πλευρά του ο διαπραγματ­ευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ υποστήριξε πως το σχέδιο προτάσεων εμπεριέχει «άμεσες και ρεαλιστικέ­ς λύσεις» στο ερώτημα του πώς να αποτραπεί ένα σκληρό σύνορο όταν η Βρετανία εγκαταλείψ­ει την τελωνειακή ένωση. Ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών από την πλευρά του επισήμανε ότι το ιρλανδικό ζήτημα θα λυθεί με μια νέα τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζοντα­ι έλεγχοι αφού άνθρωποι και αγαθά θα κυκλοφορού­ν ελεύθερα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία­ς της Ιρλανδίας.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece