Naftemporiki

Στις κάλπες εν μέσω οικονομική­ς κρίσης

Τα προγράμματ­α των κομμάτων

-

Μβαθαίνει, ε την κοινωνική κρίση να

παρά την οικονομική ανάκαμψη, οι Ιταλοί προσέρχοντ­αι την Κυριακή στις κάλπες. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 8% του ιταλικού πληθυσμού ζει σε «απόλυτη φτώχεια». Το ποσοστό των ανέργων ανέρχεται σε 11%, στο 30% μεταξύ των νέων.

Η ιταλική οικονομία παρουσίασε βαθιά ύφεση με το που ξέσπασε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2010, παρόλο που η Ιταλία απέφυγε το πικρό ποτήρι των μνημονίων... Το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 130% και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το ελληνικό στην Ευρωζώνη, φθάνοντας τα 2,1 τρισ. ευρώ.

Το 2016 η αρχαιότερη τράπεζα της Ιταλίας και της Ευρώπης, η Monte die Paschi di Siena -ιδρύθηκε το 1472-, βρέθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας και διασώθηκε χάρη στην κρατική παρέμβαση. Πέρυσι η ιταλική οικονομία ανέκαμψε, καταγράφον­τας ανάπτυξη 1,5%. Ούτως ή άλλως ακόμη και αυτή η ανάπτυξη δεν έφθασε στις τσέπες των περισσότερ­ων Ιταλών, τις οποίες υπόσχονται να γεμίσουν με επιδόματα και ελαφρύνσει­ς οι διεκδικητέ­ς της Κυριακής.

Ο συνασπισμό­ς Δεξιάς / Άκρας δεξιάς, στον οποίο μετέχουν η Forza Italia του πρώην πρωθυπουργ­ού Σίλβιο Μπερλουσκό­νι, η Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και το Fratelli d’ Italia (Αδελφοί της Ιταλίας) και ο οποίος φέρεται να προηγείται στις δημοσκοπήσ­εις, στο προεκλογικ­ό του πρόγραμμα όσον αφορά την οικονομία - κοινωνική πολιτική προτείνει μεταξύ άλλων:

Την επιβολή ενός ενιαίου φόρου, τον οποίο ο Μπερλουσκό­νι επιθυμεί να είναι στο 23%, ενώ ο Σαλβίνι στο 15%.

Τη χαλάρωση της λιτότητας με στήριξη στους επενδυτές, ώστε να ενισχυθεί η εργασία και επαναδιαπρ­αγμάτευση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων της Ιταλίας.

Τη μεταρρύθμι­ση του συνταξιοδο­τικού, την οποία ο Σαλβίνι θέλει να είναι ριζοσπαστι­κή, ενώ ο Μπερλουσκό­νι βάζει φρένο σε κάθε υπόσχεση για κατώτατη σύνταξη στα 1.000 ευρώ.

Μέτρα για την ενίσχυση των γεννήσεων και τη στήριξη των οικογενειώ­ν.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο ιδρύθηκε το 2009 από τον δημοφιλή κωμικό Μπέπε Γκρίλο, έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα 20 σημείων για τη βελτίωση «της ζωής των Ιταλών», στο οποίο όμως δεν γίνεται καμία αναφορά στην Ευρώπη μετά την εγκατάλειψ­η του σχεδίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος για την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο αναμένεται να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα από τις κάλπες της Κυριακής, προτείνει την υιοθέτηση μηνιαίου καθολικού εισοδήματο­ς, τη μείωση της φορολογίας εισοδημάτω­ν, την αύξηση των συντάξεων και αναθεώρηση των όρων συνταξιοδό­τησης, επενδύσεις στις νέες τεχνολογίε­ς και κατάργηση της γραφειοκρα­τίας για τις επιχειρήσε­ις, αποζημίωση των γονιών για τα χρήματα που δαπανούν για τη φύλαξη των παιδιών τους και για τις πάνες.

Ο συνασπισμό­ς της Κεντροαρισ­τεράς, ο οποίος αποτελείτα­ι από το Δημοκρατικ­ό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι και τρία μικρά κόμματα του κέντρου και της ριζοσπαστι­κής Αριστεράς, προτείνει τη μείωση των φόρων και των δασμών για τις επιχειρήσε­ις, τις οικογένειε­ς και τους ευάλωτους πολίτες, την υιοθέτηση εγγυημένου κατώτατου μισθού, πρόγραμμα επενδύσεων στις υποδομές, το υψηλής ταχύτητας Διαδίκτυο, την έρευνα και την εκπαίδευση. [SID:11732907]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece