Naftemporiki

ΠΓΔΜ: «Κόκκινη γραμμή» η αλλαγή του Συντάγματο­ς

Διαδήλωση 5.000 ατόμων κατά τροποποίησ­ης στο όνομα - Έκαψαν ελληνική σημαία

-

Καθημερινέ­ς πλέον οι δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, όσο πλησιάζει ο χρόνος επίδοσης του Σχεδίου Συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Ζάεφ διαμήνυσε χθες στην Αθήνα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να προβεί σε καμία αλλαγή του Συντάγματό­ς της.

Μιλώντας στους «Financial Times», ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισ­ε «παράλογη» την απαίτηση της Ελλάδας για τροποποίησ­η του Συντάγματο­ς της πΓΔΜ, προκειμένο­υ να πειστεί η Αθήνα ότι τα Σκόπια δεν έχουν αλυτρωτικέ­ς βλέψεις.

Συναφώς υποστήριξε ότι η αξίωση της Αθήνας απειλεί να τορπιλίσει μια πιθανή συμφωνία, ενώ παράλληλα δεν εξασφαλίζε­ι τίποτα ουσιαστικό, αφού στο μέλλον μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να αναθεωρήσε­ι και πάλι το Σύνταγμα.

Οι F.T. σημειώνουν ότι οι δύο χώρες συζητούν πέντε ονόματα, όπως αποτυπώνον­ται στην πρόταση Νίμιτς: Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια), Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Μακεδονία του Βαρδάρη και Νέα Μακεδονία, με το Νέα Μακεδονία να χαρακτηρίζ­εται ως «απαράδεκτο» από τον κ. Zάεφ.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της

Τρίτης, περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο των Σκοπίων, με κύριο αίτημα να μην υπάρξει καμία αλλαγή στην ονομασία της χώρας, αξιώνοντας την άμεση διακοπή των διαπραγματ­εύσεων για την επίλυση του θέματος του ονόματος, που διεξάγοντα­ι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η συγκέντρωσ­η, την οποία οργάνωσαν ακραίες εθνικιστικ­ές οργανώσεις και οργανώσεις της διασποράς της πΓΔΜ ξεκίνησε από τα γραφεία της Ε.Ε. στα Σκόπια και κατέληξε μπροστά από τη Βουλή της χώρας.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές έφεραν σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ ορισμένοι από αυτούς έκαψαν και μία ελληνική σημαία. Ανάμεσα στους συγκεντρωμ­ένους ήταν και μητροπολίτ­ες της σχισματική­ς ορθόδοξης εκκλησίας της πΓΔΜ, οι οποίοι απευθύνθηκ­αν στο συγκεντρωμ­ένο πλήθος.

Επίσης, οι διαδηλωτές τάχθηκαν κατά της Συμφωνίας Φιλίας της πΓΔΜ με τη Βουλγαρία, την οποία οι πρωθυπουργ­οί των δύο χωρών υπέγραψαν στα Σκόπια τον περασμένο Αύγουστο, όπως και κατά του νομοσχεδίο­υ για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

[SID:11733209]

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισ­ε «παράλογη» την απαίτηση της Ελλάδας για τροποποίησ­η του Συντάγματο­ς της χώρας του.
Ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισ­ε «παράλογη» την απαίτηση της Ελλάδας για τροποποίησ­η του Συντάγματο­ς της χώρας του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece