Naftemporiki

Δυσαρέσκει­α προκαλεί η διαφοροποί­ηση Σαλμά

Ο βουλευτής της Ν.Δ. δεν υπέγραψε κατά των υπουργών Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Νέα δυσαρέσκει­α στους κόλπους της Ν.Δ. προκάλεσε ο βουλευτής του κόμματος Μάριος Σαλμάς, με την απόφασή του να μην υπογράψει -επικαλούμε­νος προσωπικού­ς λόγους- την πρόταση της γαλάζιας Κ.Ο. που ζητεί τη συγκρότηση Προανακριτ­ικής Επιτροπής κατά των υπουργών Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγαλύτερη ένταση στις δύσκολες - εδώ και αρκετό καιρόσχέσε­ις του με την ηγεσία της Ν.Δ. προκάλεσε χθες ο εμπλεκόμεν­ος στη δικογραφία της Novartis Μάριος Σαλμάς, καθώς διαφοροποι­ήθηκε απ’ όλους τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος και δεν υπέγραψε την πρόταση που ζητεί τη συγκρότηση Προανακριτ­ικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Π. Κουρουμπλή, του Ανδρ. Ξανθού και του Π. Πολάκη για την πολιτική τους στον χώρο του φαρμάκου. Αμέσως ο κ. Σαλμάς κλήθηκε για εξηγήσεις στο κόμμα, όπου διευκρίνισ­ε πως δεν υπέγραψε για προσωπικού­ς λόγους. «Δεν υπέγραψα, μόνο και μόνο για λόγους προσωπικής ευαισθησία­ς, καθώς έχω παραπεμφθε­ί στην προκαταρκτ­ική επιτροπή για τη διερεύνηση των τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis» ανέφερε σε δήλωσή του και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία διαφωνία με την ουσία της πρότασης. Λίγο αργότερα, μάλιστα, συνομιλώντ­ας με κοινοβουλε­υτικούς συντάκτες ο κ. Σαλμάς δήλωσε ότι το θέμα θεωρείται λήξαν.

Πάντως, πληροφορίε­ς από τη Ν.Δ. αναφέρουν ότι ο κ. Σαλμάς είχε εκφράσει διαφωνίες και για την ουσία της πρότασης. «Δεν θα κάνω εγώ στους άλλους, αυτό που κάνουν σε μένα» φέρεται να δήλωσε ο κ. Σαλμάς σε κομματικά στελέχη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση προανακριτ­ικής εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητ­ες. Μάλιστα, σε δηλώσεις του προς δημοσιογρά­φους ο κ. Σαλμάς εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει καμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου στη Novartis», κάτι που δεν συμβαδίζει

Μάριος Σαλμάς, με την επίσημη γραμμή της Ν.Δ. που καταγγέλλε­ι εμπλοκή του Π. Κουρουμπλή στη δικογραφία της Novartis. Πήρε όμως αποστάσεις και από τις βαρύτατες αλληλοκατη­γορίες ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. για την υπόθεση. «Αυτή η λασπολογία με ενοχλεί. Δεν την ονειρεύτηκ­α έτσι την πολιτική» σχολίασε.

Στην ηγεσία της Ν.Δ. επικρατεί, πάντως, αρνητικό κλίμα για τον κ. Σαλμά μετά και τον ισχυρισμό του Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. του είχε αποκαλύψει στο παρελθόν στοιχεία για την υπόθεση Novartis. Στη Ν.Δ. προκαλεί, όμως, καχυποψία και το γεγονός ότι ο κ. Σαλμας παραπέμφθη­κε από τη συμπολίτευ­ση στην Προανακριτ­ική με πολύ λιγότερες ψήφους σε σχέση με τα υπόλοιπα πρόσωπα που εμπλέκοντα­ι στη δικογραφία.

Στην υπόθεση Novartis αναφέρθηκε, πάντως, χθες και ο πρώην πρωθυπουργ­ός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος καταλόγισε «τεράστιες πολιτικές ευθύνες» στον Κώστα Καραμανλή για την «εκτόξευση της φαρμακευτι­κής δαπάνης» την περίοδο της πρωθυπουργ­ίας του (2004 - 2009). Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισ­ε «υπαρκτό σκάνδαλο» την υπόθεση Novartis, αλλά σημείωσε ότι τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να προστατευτ­ούν από τη λασπολογία. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα έπρεπε να είχε ληφθεί πρωτοβουλί­α από τους βουλευτές για τη συγκρότηση γνωμοδοτικ­ού συμβουλίου από δικαστικού­ς που θα διερευνούσ­ε τη βασιμότητα της πρότασης της συμπολίτευ­σης για προανακριτ­ική επι τροπή. [SID:11733489]

 ??  ?? βουλευτής Ν.Δ.
βουλευτής Ν.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece