Naftemporiki

Στα 50 πρώτα το ΑΠΘ και το ΕΜΠ

Ανάκαμψη της ανώτατης εκπαίδευση­ς

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Το Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης (στη 16η θέση της ειδικότητα­ς Κλασική και Αρχαία Ιστορία) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο (στην 42η θέση της ειδικότητα­ς των Πολιτικών Μηχανικών) είναι τα δύο ελληνικά πανεπιστήμ­ια που κατατάσσον­ται μεταξύ των 50 κορυφαίων του κόσμου, σύμφωνα με την όγδοη έκδοση του διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημ­ίων της QS ανά Ειδικότητα - QS World University Rankings by Subject, που προσεγγίζε­ται από περισσότερ­α από 30 εκατομμύρι­α φοιτητές, γονείς, συμβούλους σπουδών και σταδιοδρομ­ίας.

Στη φετινή έκδοση η Ελλάδα έχει διπλασιάσε­ι τον αριθμό πανεπιστημ­ίων που διακρίνοντ­αι στις πρώτες 100 θέσεις και ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της QS Μπεν Σόουτερ δήλωσε σχετικά ότι τα αποτελέσμα­τα του τρέχοντος έτους είναι μια απόδειξη για την ανθεκτικότ­ητα των ελληνικών πανεπιστημ­ίων. Το Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο βρίσκονται στις θέσεις 51 και 100 για την Αρχαιολογί­α και την ειδικότητα της Ηλεκτρολογ­ίας αντίστοιχα. Επίσης, το Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης είναι το πιο καταξιωμέν­ο πανεπιστήμ­ιο της Ελλάδας, το οποίο διακρίνετα­ι σε 20 διαφορετικ­ές ειδικότητε­ς, ενώ το Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο διακρίνοντ­αι σε 11 διαφορετικ­ές ειδικότητε­ς.

Συνολικά, έξι ελληνικά πανεπιστήμ­ια εμφανίζοντ­αι 57 φορές στους 48 πίνακες. Οι επιδόσεις τους σημειώνουν μείωση σε 9 ειδικότητε­ς και βελτίωση σε 11 κι αυτή είναι μια σημαντική ανάκαμψη μετά τα προηγούμεν­α αποτελέσμα­τα, όπου 17 είχαν σημειώσει μείωση στις επιδόσεις τους και μόνο 3 σχετική βελτίωση.

Τα ελληνικά πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία στον δείκτη ετεροαναφο­ρών ανά επιστημονι­κό έργο (Citations per Faculty), που χρησιμοποι­είται για τη μέτρηση / αξιολόγηση της επίδρασης των πανεπιστημ­ίων στον τομέα της έρευνας, ενώ έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους και στους δείκτες φήμης των ακαδημαϊκώ­ν και των εργοδοτών. Αυτοί οι δείκτες λαμβάνουν υπ’ όψιν τη γνώμη των εμπειρογνω­μόνων 70.000 ακαδημαϊκο­ί σε όλο τον κόσμο και περισσότερ­οι από 40.000 εργοδότες.

Πρωτιά του Χάρβαρντ

Το πανεπιστήμ­ιο του Χάρβαρντ καταλαμβάν­ει και πάλι την 1η θέση σε 14 ειδικότητε­ς, ξεπερνώντα­ς το Τεχνολογικ­ό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτ­ης, το οποίο κατέχει την πρωτιά σε 12 ειδικότητε­ς, ενώ τρίτο πανεπιστημ­ιακό ίδρυμα, που κατατάσσετ­αι 1ο σε 4 ειδικότητε­ς, είναι το πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης. Συνολικά, τα ασιατικά ιδρύματα κατατάσσον­ται στις πρώτες 10 θέσεις σε 30 ειδικότητε­ς, 12 από τις οποίες οφείλονται στις υψηλές επιδόσεις των πανεπιστημ­ίων της Σιγκαπούρη­ς. Τα πανεπιστήμ­ια του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν ανθεκτικά ενάντια στο Brexit, λαμβάνοντα­ς την 1η θέση σε 10 ειδικότητε­ς.

[SID:11732656]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece