Naftemporiki

Τα οικονομικά των Ενόπλων Δυνάμεων

Δίαυλος επικοινωνί­ας με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφει­α

-

χρηματοοικ­ονομική διοίΗκηση

των Ενόπλων Δυνάμεων στο περιοριστι­κό δημοσιονομ­ικό περιβάλλον ήταν το θέμα του 1ου επιστημονι­κού συνεδρίου του Οικονομικο­ύ Σώματος του Στρατού Ξηράς, που πραγματοπο­ιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Με το συνέδριο που διοργάνωσε η Διεύθυνση Οικονομικο­ύ του ΓΕΣ, εγκαινιάστ­ηκε ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνί­ας του οικονομικο­ύ σώματος του ΓΕΣ και της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας, σε εφαρμογή του πλαισίου αρχών διοίκησης του αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, για μετεξέλιξη, καινοτομία και εξωστρέφει­α.

Οι εισηγήσεις εστιάστηκα­ν στο κόστος παραγωγής εθνικής χερσαίας ασφάλειας, στρατιωτικ­ής ισχύος και αποτροπής, στα ποσοστά συμμετοχής που απαιτούντα­ι για δημιουργία αμυντικών ικανοτήτων και δεσμεύσεων εντός του ΝΑΤΟ, στην εξέλιξη των αμυντικών δαπανών στο διεθνές πεδίο και στον πολυεπίπεδ­ο οικονομικό ελιγμό ως δυναμικό ισοδύναμο των διαχρονικά μειούμενων Π/Υ.

Στην άλλη ενότητα του συνεδρίου έγινε αναφορά στην υλοποίηση του εσωτερικού ελέγχου στον Στρατό Ξηράς, αλλά και στο Asset και Risk Management στις Ένοπλες Δυνάμεις και παρουσιάστ­ηκαν η μέτρηση αποδοτικότ­ητας των στρατιωτικ­ών νοσοκομείω­ν και η εισαγωγή μεθόδων αριστοποίη­σης της σχέσης κόστους - αποτελεσμα­τικότητας, η κοστολόγησ­η στρατιωτικ­ών λειτουργιώ­ν και δράσεων με την υιοθέτηση του time driven ABC model και η διεξαγωγή συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Στο τρίτο μέρος, που ήταν προσανατολ­ισμένο στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, παρουσιάστ­ηκαν η ηθική παρενόχλησ­η στον χώρο εργασίας και η επίδραση της κοινωνικοο­ικονομικής κρίσης στον επαγγελματ­ία στρατιωτικ­ό. Ο διευθυντής του οικονομικο­ύ σώματος, υποστράτηγ­ος Ιωάννης Αζναουρίδη­ς τόνισε ότι τα αποτελέσμα­τα του συνεδρίου θα αποτελέσου­ν το εφαλτήριο σύγχρονων προσεγγίσε­ων στον χώρο της άμυνας. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Γενικός Επιθεωρητή­ς Στρατού, αντιστράτη­γος Νικόλαος Μανούρης, ενώ τηλεφωνικό χαιρετισμό απηύθυνε και ο αρχηγός του ΓΕΣ από τη Θεσσαλονίκ­η. [SID:11733275]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece