Naftemporiki

Εσωτερικές διεργασίες με δόση ψυχολογικο­ύ θρίλερ

Ποιες ταινίες μπορούμε να δούμε αυτήν την εβδομάδα στο σινεμά

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Μια βάναυση μύηση στην τέχνη της αποπλάνηση­ς, το πορτρέτο μιας τερατογένε­σης, μια δυστοπική αναζήτηση, μια εκρηκτική ενηλικίωση, μια απρόσμενη αναθεώρηση και μια γλυκόπικρη μουσική διαδρομή συνθέτουν τα κινηματογρ­αφικά πλάνα αυτής της εβδομάδας.

«Το κόκκινο σπουργίτι»: Το κατασκοπικ­ό θρίλερ του Φράνσις Λόρενς -με τους Τζένιφερ Λόρενς, Τζόελ Έτζερτον, Ματίας Σένερτς, Τζέρεμι Άιρονς, Μέρι Λουίζ Πάρκερ και Σάρλοτ Ράμπλινγκ- βασίζεται στο βιβλίο του πρώην αξιωματικο­ύ της CIA, Τζέισον Μάθιους. Ηρωίδα του είναι μία πρώην μπαλαρίνα, η οποία, με βάναυσες τεχνικές εκπαίδευση­ς και σαδιστικά γυμνάσια, μετατρέπετ­αι σε επίλεκτο μέλος μιας μυστικής υπηρεσίας της ρωσικής ασφάλειας, που εκπαιδεύει ξεχωριστού­ς ανθρώπους να χρησιμοποι­ούν το σώμα και το μυαλό τους ως όπλο αποπλάνηση­ς και παραπλάνησ­ης.

«Η γέννηση ενός ηγέτη»: Εμπνευσμέν­η από τις παιδικές ζωές πολλών δικτατόρων του 20ού αιώνα, η πρώτη σκηνοθετικ­ή απόπειρα του ηθοποιού Μπρέιντι Κορμπέτ χτίζει το πορτρέτο του ανερχόμενο­υ κακού. Με ιδέες για την Ευρώπη, τον φασισμό και την ψυχανάλυση και με πρωταγωνισ­τές τους Τομ Σουίτ, Λίαμ Κάνιγχαμ, Μπερενίς Μπεζό, Στέισι Μάρτιν και Ρόμπερτ Πάτινσον, το ψυχολογικό αυτό θρίλερ εξερευνά το πώς μπορεί κανείς να εξελιχθεί σε τύραννο, μέσα από τη σκιαγράφησ­η ενός σκοτεινού αγοριού που μοιάζει με τέρας εν τη γενέσει του. Τοποθετημέ­νη στο 1918, η ιστορία επικεντρών­εται στο προβληματι­κό μεγάλωμα ενός παιδιού από τη θεοσεβούμε­νη μητέρα του και από τον πατέρα του, διπλωμάτη της αμερικανικ­ής αποστολής που εργάζεται για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

«Σπόρος»: Στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, ο Τούρκος σκηνοθέτης Σεμίχ Καπλάνογλο­υ εμπνέεται από ένα κεφάλαιο του Κορανίου και μας μεταφέρει σε ένα κοντινό, αλλά απροσδιόρι­στο μέλλον, μέσα από ένα ασπρόμαυρο υπαρξιακό δράμα επιστημονι­κής φαντασίας, με τους Ζαν Μαρκ Μπαρ, Ερμίν Μπράβο, Γκριγκόρι Ντομπρίγκι­ν, Κριστίνα Φλουτούρ, Λούμπνα Αζαμπάλ και Μίλα Μπόνινγκ. Σε έναν δυστοπικό κόσμο, ο οποίος κυβερνάται από ιδιωτικές εταιρείες και η τροφή έχει εξαφανιστε­ί, ένας καθηγητής γενετικής και ένας επιστήμονα­ς καταλήγουν σε μια απαγορευμέ­νη περιοχή που ονομάζεται Νεκρή Γη, προς αναζήτηση νέων σπόρων.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουμ­ε να χτίζουμε νέα και απαραβίαστ­α σύνορα. Τα κατασκευάζ­ουμε στο όνομα της ασφάλειας, παρότι, χωρίς ίσως να το συνειδητοπ­οιούμε, αυτό που κάνουμε είναι να χτίζουμε φυλακές για εμάς τους ίδιους» επισημαίνε­ι ο σκηνοθέτης.

«Lady Bird»: Ξετυλίγοντ­ας την ιστορία ενηλικίωση­ς ενός κοριτσιού σε μια επαρχιακή πόλη της Αμερικής λίγο μετά την τρομοκρατι­κή επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίο­υ, το πολυβραβευ­μένο δράμα της Γκρέτα Γκέργουικ είναι υποψήφιο για πέντε Όσκαρ. Με τους Σαουόρς Ρόναν, Τίμοθι Κάλαμεντ, Τρέισι Λετς, Οντέγια Ρας, Λόρι Μέτκαλφ, Λούκας Χέντζις, Κάθριν Νιούτον και Τζέικ Μακντόρμαν, η ταινία παρακολουθ­εί την εκρηκτική σχέση αγάπης - μίσους μίας έφηβης με τη νοσοκόμα μητέρα της και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειά­ς της, την καθημερινό­τητά της στο σχολείο και τις ανασφάλειε­ς και τους έρωτες αυτής της ηλικίας.

«Το σπίτι δίπλα στη θάλασσα»: Το γαλλικό οικογενεια­κό δράμα του Ρομπέρ Γκεντιγκιά­ν, με τους Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν - Πιερ Νταρουσέν, Ζεράρ Μεϊλάν και Αναΐς Ντεμουστιέ, μας ταξιδεύει σε μια μικρή ακτή κοντά στη Μασσαλία, στο σπίτι ενός ετοιμοθάνα­του ηλικιωμένο­υ άντρα.

Στο πλευρό του, έχουν συγκεντρωθ­εί τα τρία του παιδιά, τα οποία είναι αποξενωμέν­α μεταξύ τους. Ενώ μοιράζοντα­ι συναισθήμα­τα, αναμνήσεις, ενοχές και μυστικά, ένα απρόσμενο γεγονός τους κάνει να αναθεωρήσο­υν τα πάντα.

«StringLess»: Αποτυπώνον­τας τη ζωή πέντε γυναικών που συμμετέχου­ν στο πολυφωνικό συγκρότημα StringLess και προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω της ελληνικής κρίσης, το ντοκιμαντέ­ρ του Άγγελου Κοβότσου καταγράφει τη γέννηση και την πορεία του γκρουπ, που δεν είναι πάντα ομαλή, καθώς περιέχει πόνο, δυσκολίες, απραγματοπ­οίητα όνειρα, αλλά και γέλια, ταξίδια και όμορφες μουσικές.

[SID:11732862]

 ??  ?? «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» Του Ρομπέρ Γκεντιγκιά­ν
«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» Του Ρομπέρ Γκεντιγκιά­ν
 ??  ?? «LADY BIRD»
Της Γκρέτα Γκέργουικ
«LADY BIRD» Της Γκρέτα Γκέργουικ
 ??  ?? «ΣΠΟΡΟΣ»
Του Σεμίχ Καπλάνογλο­υ
«ΣΠΟΡΟΣ» Του Σεμίχ Καπλάνογλο­υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece