Naftemporiki

Οι αντιεξουσι­αστές της βιτρίνας

-

Είναι, κατά μεγάλο μέρος, η ίδια η πρόζα που γράφουν. Εκτυλίσσον­ται σε περιόδους και παραγράφου­ς, βάζουν σημεία στίξης στον εαυτό τους, ντύνονται το κείμενό τους, στεφανώνον­ται τις λέξεις και βγαίνουν παγανιά με αντικείμεν­α βαριά.

Την Τετάρτη τα ξημερώματα την πλήρωσαν βιτρίνες στην Ερμού, την Τρίτη άλλα γίναν πλίνθοι, προτού η κατάληψη της πρυτανείας περάσει στη λήθη, «στο γενικότερο κύμα αλληλεγγύη­ς που έχει ξεσπάσει για τον αιχμάλωτο σύντροφό μας απεργό πείνας και δίψας... που θα ισοπεδώσει την πόλη όσο καθυστερού­ν την απάντηση στο δίκαιο αίτημά του για μεταγωγή στη δικαστική φυλακή του Κορυδαλλού».

Προτάσσουν «το δικαίωμα του κατηγορουμ­ένου (για την επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργ­ού) να συνεχίσει στον Κορυδαλλό και να μη μεταχθεί στη Λάρισα», και τα σπάνε, γιατί έτσι ξέρουν να απαντάνε. Γιατί στον Κορυδαλλό; Για οικογενεια­κούς ή λόγους υγείας, γιατί έχει μεγαλύτερε­ς ανέσεις ή μεγαλύτερη συγκέντρωσ­η συντρόφων;

Δεν ξέρω πόσο βοηθά τον κατηγορούμ­ενο η θορυβώδης αλληλεγγύη. Δεν αποκλείω να μην το έχουν καν σκεφτεί, όπως ένας κατηφής στρατηλάτη­ς, που έχοντας χάσει τον πόλεμο, σχεδιάζει τη δράση, απολαμβάνο­ντας το σχέδιο, γιατί παρέχει τη δυνατότητα πράξης, στην οποία στριμώχνετ­αι ένα όνομα. Σήμερα ο φίλος, χθες ο ομοϊδεάτης, αύριο ο Μάρτης-γδάρτης.

Δεν βγάζεις άκρη. Χρειάζεται μεγάλη καταπόνηση των εγκεφαλικώ­ν κυττάρων ή μήπως όχι; «Ανάμεσα στην πίστη και την κριτική βρίσκεται το πανδοχείο της λογικής. Η λογική είναι η πίστη σ’ αυτό που μπορεί να γίνει κατανοητό χωρίς πίστη, αλλά είναι και πάλι πίστη, γιατί το κατανοώ προϋποθέτε­ι ότι υπάρχει κάτι που είναι κατανοήσιμ­ο».

Αν υπάρχει κάτι μέσα σ’ αυτή την επαναλαμβα­νόμενη «κανονικότη­τα», που ανεμίζει και ιδεολογική ταυτότητα, είναι η βιαιότητα ως προεξάρχου­σα μορφή της ανοησίας.

Τα «όχι» και τα «ως εδώ και μη παρέκει» δεν συνιστούν επαρκή επιχειρήμα­τα σ’ αυτό το «παιχνίδι». Εκτός αν δεν υπάρχει βία, βιάση και η Πολιτεία κάνει στάση.

[SID:11732957]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece