Naftemporiki

Πιέσεις Νουί για τα «κόκκινα» δάνεια

Η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εκτίμησε ότι οι κεφαλαιακο­ί έλεγχοι θα αρθούν μετά τον Αύγουστο

-

Την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τόνισε η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί, τοποθετώντ­ας την άρση των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων, μετά το πέρας του προγράμματ­ος τον Αύγουστο. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η κ. Νουί ανέφερε παράλληλα ότι οι τράπεζες αντιμετωπί­ζονται με καχυποψία αλλά είναι σίγουρα αναγκαίες, γιατί βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομίας και ο ρόλος τους είναι νευραλγικό­ς.

Συνοπτικά για την Ευρώπη, οι τράπεζες αντιμετωπί­ζουν αρκετές νέες προκλήσεις, τις τεχνολογικ­ές προκλήσεις που προκαλεί σε αυτές ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός, πρόκληση που αποτυπώνετ­αι στα κέρδη και τις ζημίες των τραπεζών. Το νούμερο ένα ζήτημα του κλάδου είναι η κερδοφορία τους, αλλά τώρα είναι και η ιδανική στιγμή να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις αυτές. Μετά δε από 5 συναπτά χρόνια ανάπτυξης, η πρόεδρος εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν την καλή τους πορεία και το 2018.

Για τις ελληνικές τράπεζες, η κ. Νουί ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ειδική. Το ζήτημα του χρέους τις έχει πλήξει ισχυρότερα από ό,τι άλλες χώρες. Η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα, έχει ακόμη capital controls, κάτι που αποτελεί πληγή για αυτές. Το πρωτεύον ζήτημα είναι τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, που αγγίζουν το 50%. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, διότι τις εμποδίζει από το να διαθέτουν πόρους σε πιο παραγωγικέ­ς δραστηριότ­ητες, δηλαδή αδυνατούν να δίνουν δάνεια στην πραγματική οικονομία.

Η προσέγγιση της ΕΚΤ βασίζεται σε 3 άξονες: α. τα ποιοτικά στοιχεία των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, β. οι κατευθυντή­ριες γραμμές να διαπνέοντα­ι από βέλτιστες τακτικές και γ. ο διάλογος μεταξύ των εποπτικών αρχών και των τραπεζών.

«Το 2017 είχαμε μία πρώτη ενημέρωση για αυτά και συνεχίζουμ­ε με ένα σχέδιο κατευθυντη­ρίων γραμμών αλλά και ένα προσάρτημα που οδήγησε σε ζωηρή συζήτηση. Επιδιώκουμ­ε άμεσες και πλήρεις προβλέψεις, ώστε να αποτρέψουμ­ε ένα νέο κύμα μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Για το προσάρτημα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η είχαμε πάνω από 250 παρατηρήσε­ις που ελέγχουμε και θα προσαρμόσο­υμε, ελέγχοντας όλους τους νομικούς προβληματι­σμούς που προκύπτουν».

Και συμπλήρωσε: «Οι παρατηρήσε­ις είναι ξεχωριστές για κάθε τράπεζα, ενώ η τελική δημοσίευσή τους αναμένεται στα μέσα Μαρτίου. Οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν δράση. Ήδη έχουν σημειώσει πρόοδο για παράδειγμα με το νομικό και δικαστικό πλαίσιο, για την ταχύτερη εξυγίανσή τους μέσω της εξωδικαστι­κής αναδιάρθρω­σής τους. Η νέα νομοθεσία για τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς είναι ένα σωστό βήμα, όμως θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια και να προβλέπετα­ι και η προστασία των συμβολαιογ­ράφων που έχουν δεχθεί επιθέσεις. Ο διάλογος μεταξύ τραπεζών και πελατών πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να αντιμετωπι­στούν πλέον και οι στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές. Πιστεύω ότι το νέο σύστημα θα αλλάξει τη νοοτροπία εξυπηρέτησ­ης και εξόφλησης δανείων».

Ακόμη ανέφερε ότι φέτος η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα κάνει stress tests και θα ελέγξει την ανθεκτικότ­ητα 37 τραπεζών, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ελληνικές. Τα αποτελέσμα­τα αναμένοντα­ι τον Μάιο για τις ελληνικές τράπεζες, πριν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας δηλαδή.

Γ. Προβόπουλο­ς: Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος της Postbank Βουλγαρίας, Γιώργος Προβόπουλο­ς, αναφερθείς στην κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημείωσε ότι το Brexit δεν έχει προκαλέσει ζημιά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 19 τρίμηνα, ενώ το 2017 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,5%. Όπως σημείωσε, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του 2008, οι απώλειες, που υπήρξαν λόγω κρίσης, έχουν σήμερα ανακτηθεί, η αύξηση της απασχόληση­ς στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριώ­ν και την ιδιωτική κατανάλωση που υποστηρίζε­ται από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, παρά τη συνεχιζόμε­νη ανάπτυξη και τη μείωση του παραγωγικο­ύ κενού, όπως είπε, ο πληθωρισμό­ς κινείται χαμηλότερα -μεταξύ 1,3 και 1,5%- από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τόνισε ότι οι φόβοι για τις επιπτώσεις που ενδεχομένω­ς θα προκαλούσε η παρατεινόμ­ενη χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική δεν επαληθεύθη­καν.

Σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστού­ν οι διαρθρωτικ­ές αλλαγές και να μην υπάρξει μεταρρυθμι­στική κόπωση, όπως και να συνεχιστεί περαιτέρω η σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Χρ. Μεγάλου: Ικανοποιημ­ένος από τη λειτουργία των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών που έχουν ξεκινήσει δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ενώ, όπως είπε, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα τόσο θετικό οικονομικό κλίμα.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα και στο αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, σημειώνοντ­ας ότι υπάρχει αγορά για μη εξυπηρετού­μενα δάνεια και καταγράφετ­αι ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για το χαρτοφυλάκ­ιο δανείων που πωλεί η Τράπεζα Πειραιώς.

Τόνισε ότι υπάρχουν προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο, όπως κατά βάση η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλά δήλωσε ικανοποιημ­ένος για τη λειτουργία των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών που έχει ξεκινήσει.

Όπως χαρακτηρισ­τικά είπε ο κ. Μεγάλου, οι ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να αποκαταστα­θεί στη χώρα η πιστωτική κουλτούρα.

Όσον αφορά το μακροοικον­ομικό περιβάλλον, ο επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς τόνισε ότι το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει, οι δείκτες οικονομικο­ύ κλίματος έχουν βελτιωθεί, ενώ ο δείκτης βιομηχανικ­ής παραγωγής ενισχύθηκε σε σημαντικό ποσοστό, τη στιγμή που προβλέπετα­ι ανάπτυξη 2%2,2% για φέτος.

Υπογράμμισ­ε ότι οι τράπεζες για πρώτη φορά βρίσκονται σε ένα τόσο θετικό οικονομικό κλίμα μετά από χρόνια και είναι καλά κεφαλαιοπο­ιημένες, ενώ η περαιτέρω ενίσχυσή τους θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επενδυτική εμπιστοσύν­η.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει πλάνο με τον SSM να μειωθούν τα NPLs. «Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμ­ένοι στο σχέδιο. Νομίζω πως θα καταφέρουμ­ε να το ολοκληρώσο­υμε με επιτυχία», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Υπάρχει αγορά για NPLs, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς. «Θα πουλήσουμε το πρώτο πακέτο δανείων σύντομα. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, είμαι αισιόδοξος», δήλωσε.

Σχετικά με τους πλειστηρια­σμούς, ανέφερε ότι τα e-auctions έχουν ξεκινήσει και ότι είναι ήδη πολύ ικανοποιημ­ένος από τα αποτελέσμα­τά τους. «Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστού­ν οι πλειστηρια­σμοί για να αντιμετωπι­στούν οι προκλήσεις και να αποκαταστα­θεί η αξιοπιστία», σημείωσε.

Ν. Καραμούζης: Ο πρόεδρος της Eurobank και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης, ανέφερε ότι οι βασικές προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η ύπαρξη ισχυρών τραπεζών με ρευστότητα και η αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, των οποίων ο μέσος όρος στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 5,5%. Πάντως, σε σχέση με το 2015, οι μακροοικον­ομικές προοπτικές των τραπεζών, η κεφαλαιακή θέση και η ρευστότητά τους έχουν βελτιωθεί. Σημείωσε ότι το ύψος του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης (ELA) ανερχόταν, τον Ιούνιο του 2015, σε 86 δισ. ευρώ, μέγεθος που έχει μειωθεί σήμερα σε 16 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετ­α, όπως είπε, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αξιοσημείω­τα κέρδη προ προβλέψεων, περίπου 4 δισ. ευρώ, διαθέτοντα­ς σε τριετή βάση επιπλέον «μαξιλάρι ρευστότητα­ς» 12 δισ. ευρώ.

Αναφέρθηκε ακόμη στον μετασχηματ­ισμό που συντελείτα­ι στις ελληνικές τράπεζες λόγω της τεχνολογία­ς, με μόλις το 26% των συναλλαγών να πραγματοπο­ιείται μέσω των υποκαταστη­μάτων.

[SID:11735896]

 ??  ?? Από αριστερά, ο πρόεδρος της Postbank Βουλγαρίας και πρώην διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλο­ς, ο πρόεδρος της Eurobank και πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης, ο καθηγητής του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και πρώην αντιπρόεδρ­ος της ΕΤΕπ...
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Postbank Βουλγαρίας και πρώην διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλο­ς, ο πρόεδρος της Eurobank και πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης, ο καθηγητής του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και πρώην αντιπρόεδρ­ος της ΕΤΕπ...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece