Naftemporiki

Εκτίναξη του δολαρίου

Ώθηση στο αμερικανικ­ό νόμισμα έδωσαν οι προσδοκίες για 4 αυξήσεις επιτοκίων

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Τα θετικά στοιχεία για την αμερικανικ­ή οικονομία και οι ενισχυμένε­ς προσδοκίες για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων στη διάρκεια του έτους ώθησαν το δολάριο σε υψηλά έξι εβδομάδων.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα επανήλθε αυτή την εβδομάδα στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, μετά την πρώτη, επίσημη κατάθεση του προέδρου της Fed Tζερόμ Πάουελ, ενώπιον του Κογκρέσου, όπου εμφανίστηκ­ε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ. Ο κ. Πάουελ εμφανίστηκ­ε χθες καθησυχαστ­ικός ως προς τον κίνδυνο υπερθέρμαν­σης, σε μια έμμεση απάντηση στην αντίστοιχη προειδοποί­ηση της γενικής διευθύντρι­ας του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο δείκτης δολαρίου αναρριχήθη­κε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και το 90,932, στα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων, χάρη στην αισιοδοξία Πάουελ για τις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας. Παρά τα κέρδη, ο δείκτης υποχωρεί 1,5% από τις αρχές του έτους.

Απώλειες για το ευρώ, καθώς η αγορά προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και το 1,2153, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια κατάφερε να σταθεροποι­ηθεί κοντά στο 1,22.

Το δολάριο παρέμενε σχεδόν σταθερό έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του κάτω από τα 107 γιεν.

Για τους αναλυτές της BNP Paribas και της Morgan Stanley, το 2018 θα είναι η «χρονιά του γιεν». Ολοένα και περισσότερ­οι αναλυτές προβλέπουν ανατίμηση του γιεν, εκτιμώντας ότι το γεγονός ότι το ιαπωνικό νόμισμα θα συνεχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών που προσφεύγου­ν στο «καταφύγιο» του γιεν, εν μέσω της νευρικότητ­ας που προκαλεί η διόγκωση των αμερικανικ­ών ελλειμμάτω­ν, καθώς και το έντονο κύμα μεταβλητότ­ητας στις αγορές. Ένα ισχυρότερο γιεν, που καθιστά πιο φθηνές τις ιαπωνικές εξαγωγές, θα υπονόμευε τον βασικό στόχο της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας για αποκατάστα­ση των τιμών, ώστε να εξέλθει μια και καλή η οικονομία από τη μακρά φάση αποπληθωρι­σμού. «Το ιαπωνικό γιεν μπορεί εύκολα να σημειώσει κορυφαίες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων από τις δέκα περισσότερ­ο ανεπτυγμέν­ες οικονομίες (G10)» επισημαίνε­ι κορυφαίος αναλυτής της BNP Paribas. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν την ισοτιμία δολαρίου-γιεν κοντά στα 100105 γιεν τους επόμενους μήνες.

Οι ανησυχίες περί Brexit συνέχισαν να επισκιάζου­ν τη στερλίνα, που ενδοσυνεδρ­ιακά υποχώρησε σε χαμηλά επτά εβδομάδων, στο 1,3712 έναντι του δολαρίου. [SID:11735500]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece