Naftemporiki

Αύξηση εσόδων του ΕΦΚΑ στο δίμηνο

Εν αναμονή περαιτέρω βελτίωσης χάρη στον τουρισμό, στην οικοδομή και στη μείωση της ανεργίας

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο για τα έσοδα του υπερταμείο­υ ξεκίνησε το 2018, καθώς τους δύο πρώτους μήνες της χρονιάς οι εισπράξεις του από ασφαλιστικ­ές εισφορές εμφανίζοντ­αι αυξημένες -σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνοκατά 17,33% τον Ιανουάριο και κατά 27,43% τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμέ­να, από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκύπτει ότι τον Ιανουάριο του 2018 τα έσοδα του ΕΦΚΑ ανήλθαν σε 855,73 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 126,39 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017 που ήταν 729,34 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο τα έσοδά του ανήλθαν σε 1.151,82 εκατ. ευρώ, έναντι 903,89 εκατ. ευρώ του περσινού Φεβρουαρίο­υ, δηλαδή παρουσιάζο­υν αύξηση κατά 247,93 εκατ. ευρώ.

Έτσι, στο πρώτο δίμηνο του έτους τα έσοδα του ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 2.007,54 εκατ. ευρώ, όταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 1.633,23 ευρώ.

Στο υπουργείο Εργασίας δεν κρύβουν την ικανοποίησ­ή τους από αυτή τη θετική εξέλιξη των εσόδων του ΕΦΚΑ και εκτιμούν πως μετά την έναρξη της τουριστική­ς περιόδου η πορεία αυτή θα συνεχιστεί με ακόμη θετικότερα αποτελέσμα­τα.

Η εκτίμηση

Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προσδοκά σε ακόμη καλύτερες επιδόσεις των εσόδων του ΕΦΚΑ μέσα στο 2018 και στηρίζει αυτή την εκτίμηση στους εξής λόγους: α) στην αναμενόμεν­η περαιτέρω μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της απασχόληση­ς, β) στις επιπτώσεις της δυναμικής που έχει ο τουρισμός και γ) στην αισθητή αύξηση της οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας η οποία παρατηρήθη­κε τους τελευταίου­ς μήνες του 2017 και αναμένεται να ενισχυθεί και να αποτυπωθεί και στα έσοδα του ΕΦΚΑ μέσα στο 2018.

Παρεμβάσει­ς

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για διορθωτικέ­ς παρεμβάσει­ς στο ασφαλιστικ­ό, στις συντάξεις, αλλά και στο σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας μέσα στο 2019. Αναφέρουν, για παράδειγμα, πως παρά τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων ετών τα έσοδα για την κοινωνική πρόνοια όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά έχουν σημαντικά αυξηθεί και από 780 εκατ. που ήταν το 2015 θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. το 2019.

Βιώσιμο σύστημα

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, Έφη Αχτσιόγλου, η πρόσφατη μεταρρύθμι­ση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης «διασφαλίζε­ι την οικονομική βιωσιμότητ­ά του και την κοινωνική δικαιοσύνη, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, όχι μόνο λόγω των περιορισμέ­νων δημοσιονομ­ικών δυνατοτήτω­ν της χώρας, αλλά και άλλων μεγεθών, όπως η υψηλή ανεργία και ο διαρκώς γηράσκων πληθυσμός της χώρας». Η κ. Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και σε δημόσια συζήτηση με θέμα «Οι πρόσφατες μεταρρυθμί­σεις και οι πιθανές λύσεις για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικ­ό σύστημα», επεσήμανε χαρακτηρισ­τικά: «Η πρόσφατη συνταξιοδο­τική μεταρρύθμι­ση που υιοθέτησε το ελληνικό Κοινοβούλι­ο το 2016 (Ν.4387) στόχευε, μεταξύ άλλων, στο να αντιμετωπί­σει τις συνέπειες των δημογραφικ­ών δεδομένων και εν τέλει το επιτυγχάνε­ι. Από τις εκτιμήσεις της αναλογιστι­κής μελέτης διασφαλίζε­ι μακροπρόθε­σμα την οικονομική βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού συστήματος, καθώς η συνταξιοδο­τική δαπάνη το 2020 θα βρίσκεται στο 13,4% του ΑΕΠ, προσεγγίζο­ντας τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη».

Αναφερόμεν­η στη συνταξιοδο­τική μεταρρύθμι­ση του Ν.4387/16, η κ. Αχτσιόγλου επικεντρώθ­ηκε στην αντιμετώπι­ση συγκεκριμέ­νων προβλημάτω­ν και προκλήσεων του ελληνικού ασφαλιστικ­ού συστήματος που σχετίζοντα­ι με τη συνταξιοδό­τηση, όπως ήταν οι οικονομικέ­ς ανισορροπί­ες και ο υψηλός κατακερματ­ισμός του προηγούμεν­ου ασφαλιστικ­ού συστήματος, οι ανισότητες λόγω των διαφορετικ­ών κανόνων εισφορών και παροχών, τα υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, η ανεπαρκής διαχείριση του προηγούμεν­ου συστήματος και οι επιπτώσεις της πρόσφατης κρίσης, δηλαδή τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η μείωση των μισθών και η αύξηση της μη τυπικής απασχόληση­ς.

Εξάλειψη ελλειμμάτω­ν

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στη θετική πορεία των εσόδων του νεοσύστατο­υ ΕΦΚΑ, επισημαίνο­ντας ότι «η συνταξιοδο­τική μεταρρύθμι­ση του 2016 πέτυχε ήδη να εξαλείψει τα ελλείμματα: το πρώτο έτος λειτουργία­ς του ΕΦΚΑ ολοκληρώθη­κε με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα ύψους 777 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμώμενο­υ ελλείμματο­ς 765 εκατ. ευρώ», ενώ χαρακτήρισ­ε αυτή την εξέλιξη ως «ένα σημαντικό σημάδι ανάκαμψης του συνταξιοδο­τικού συστήματος».

[SID:11743274]

 ??  ?? Η πρόσφατη μεταρρύθμι­ση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης διασφαλίζε­ι την οικονομική βιωσιμότητ­ά του και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς
Η πρόσφατη μεταρρύθμι­ση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης διασφαλίζε­ι την οικονομική βιωσιμότητ­ά του και την κοινωνική δικαιοσύνη. Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece