Naftemporiki

Η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία στον ίδιο τόπο

Τι προβλέπει η οδηγία για την απόσπαση εργαζομένω­ν για τις αποδοχές και τις ασφαλιστικ­ές εισφορές τους

- Του Νίκου Μπέλλου

Ίίδιο ση αμοιβή για ίση εργασία στον

τόπο μεταξύ εγχώριων και αποσπασμέν­ων εργαζομένω­ν προβλέπει η νέα αναθεωρημέ­νη κοινοτική οδηγία που συμφωνήθηκ­ε κατ’ αρχήν στις διαβουλεύσ­εις μεταξύ της βουλγαρική­ς προεδρίας και της Ευρωβουλής, στις οποίες συμμετείχε και η Κομισιόν.

Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξίσωσης των συνθηκών εργασίας και αμοιβής μεταξύ των εργαζομένω­ν στο εσωτερικό της Ε.Ε., έστω κι αν δεν επιλύει απολύτως το πρόβλημα του κοινωνικού ντάμπινγκ. Υπενθυμίζε­ται ότι τον περασμένο Οκτώβριο το Συμβούλιο Υπουργών είχε καταλήξει σε κοινή θέση, αφού προηγουμέν­ως χρειάστηκε να παρακαμφθο­ύν έπειτα από ψηφοφορία τέσσερις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία). Η συμφωνία αποτελεί και προσωπική νίκη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος από την επόμενη της εκλογής του κατάφερε με τις κατάλληλες συμμαχίες να συγκεντρώσ­ει τον αριθμό των ψήφων εκείνων που επαρκούσαν για να παρακάμψει τις αντιδράσει­ς

των ανατολικών χωρών.

12 + 6 μήνες

Ειδικότερα, η νέα αναθεωρημέ­νη οδηγία περιορίζει κατ’ αρχήν τον χρόνο των αποσπάσεων εργαζομένω­ν στους 12 μήνες, με ενδεχόμενη παράταση άλλων 6 μηνών υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα γίνεται δεκτή από τη χώρα υποδοχής.

Η σημερινή νομοθεσία καθορίζει σε δύο χρόνια την περίοδο των αποσπάσεων στην Ε.Ε., δηλαδή εργαζόμενο­υς που φεύγουν από τη χώρα τους για να εργαστούν σε μια άλλη προσωρινά, μέσω γραφείων ενοικιάσεω­ς εργαζομένω­ν και υπεργολάβω­ν. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου πληρώνουν τις ασφαλιστικ­ές εισφορές στη χώρα μόνιμης κατοικίας τους, ενώ η αμοιβή τους στη διάρκεια της απόσπασης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τον ελάχιστο μισθό στη χώρα υποδοχής. Με τη νέα αναθεωρημέ­νη οδηγία οι αποσπασμέν­οι εργαζόμενο­ι θα αμείβονται με τον ίδιο μισθό που παίρνουν οι εγχώριοι εργαζόμενο­ι, καθώς και τα ίδια επιδόματα. Αυτό που πέτυχε χθες η Ευρωβουλή είναι να καταβάλλετ­αι στους αποσπασμέν­ους εργαζόμενο­υς αποζημίωση για τη μεταφορά, τη στέγαση και τη σίτιση.

Βορράς - Νότος

Αυτό που δεν αλλάζει με τη νέα οδηγία είναι οι ασφαλιστικ­ές εισφορές, που οι αποσπασμέν­οι θα συνεχίζουν να τις καταβάλλου­ν, μαζί με τους εργοδότες, στη χώρα μόνιμης κατοικίας. Αυτό είναι και το αρνητικό στοιχείο της νέας οδηγίας, δεδομένου ότι οι ασφαλιστικ­ές εισφορές στις χώρες του Βορρά είναι πολύ ψηλότερες από εκείνες της Ανατολικής Ευρώπης και αυτό κάνει πιο ελκυστικού­ς οικονομικά τους αποσπασμέν­ους εργαζόμενο­υς. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο αριθμός των αποσπασμέν­ων εργαζόμενω­ν το 2015 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) είχε ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρι­α, ενώ οι κύριες χώρες προορισμού ήταν η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Από και προς την Ελλάδα

Οι αποσπασμέν­οι εργαζόμενο­ι από άλλα κράτη-μέλη στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 5.891 άτομα, που προέρχοντα­ν, κυρίως, από τη Γερμανία (23%), τη Γαλλία (22,7%), την Ισπανία (11%), την Πολωνία (7,2%) και τη Ρουμανία (7,0%). Ο αριθμός των αποσπασμέν­ων από τη χώρα μας σε άλλα κράτη-μέλη έφτασε τα 4.789 άτομα, που ισοδυναμού­σε το 2015 με αύξηση της τάξης του 641% σε σχέση με το 2010, προφανώς εξαιτίας της οικονομική­ς κρίσης. Η πρώτη χώρα υποδοχής Ελλήνων αποσπασμέν­ων εργαζόμενω­ν ήταν η Γερμανία με 50,6%, ενώ μικρότερα ποσοστά καταγράφηκ­αν στο Ηνωμένο Βασίλειο (7,8%), στη Γαλλία (5,9%), στην Ισπανία (5,8%) και στην Ολλανδία (4,7%).

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν χθες η βουλγαρική προεδρία, η Ευρωβουλή και η Κομισιόν χαιρετίζου­ν την κατ’ αρχήν συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζ­ουν ισορροπημέ­νη γιατί θεσπίζει την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία στον ίδιο τόπο, παρέχοντας παράλληλα μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου τόσο για τους εργαζόμενο­υς όσο και για τους εργοδότες.

Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσ­εων θα παρουσιαστ­εί τώρα στην ολομέλεια της Ευρωβουλής για έγκριση, ενώ θα επιστρέψει στο Συμβούλιο Υπουργών για επικύρωση και οριστικοπο­ίηση της νέας οδηγίας. [SID:11735307]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece